Fermele zootehnice care au nevoie de medici veterinari angajați nu-și mai permit să îi plătească, din cauza concurenței care vine chiar din partea statului, anunță AgroTV.
Fermierii spun că mulți medici veterinari preferă să desfășoare activități sanitar-veterinare publice, datorită indemnizației de 10.000 de lei pe care o primesc din partea statului, iar fermele zootehnice de mărime medie nu își permit să plătească astfel de salarii.
În acest context, fermierii propun o modificare legislativă prin care și medicii veterinari angajați în cadrul fermelor, care deservesc un anumit număr minim de animale, să beneficieze de o indemnizație din partea statului.
”E foarte bine statul să aloce banii, însă pe noi ne deranjează cel mai mult faptul că se creează această concurență. Pentru o fermă medie, să poți un salariu de 10.000 de lei plus taxele aferente, pentru un medic veterinar, este extrem de complicat. Propunerea noastră a fost aceea ca și pentru medicii veterinari din ferme, care asigură servicii sanitar-veterinare pentru un efectiv de minim 200-300 UVM, să li se deconteze aceleași drepturi. Este cea mai sănătoasă variantă. Pentru o fermă care mulge 1.000-2.000 de capete, o astfel de discuție nu este importantă, dar pentru fermele care au 200-300-500 de capete, este o discuție care cântărește”, a precizat Ionuț Lupu, director executiv al asociației Holstein RO, pentru AGRO TV.