Fabrica de sârmă Dan Steel de la Beclean e de vânzare de la începutul acestui an. În acest timp, prețul de pornire a licitației a scăzut cu 12 milioane de euro, la 17 milioane de euro. Nici în aceste condiții unitatea de producție de la Beclean n-a făcut cu ochiul investitorilor.
Fabrica de sârmă Dan Steel nu mai funcționează de anul trecut, omul de afaceri din Satu Mare având probleme financiare serioase. Firma care administra unitatea de la Beclean a intrat în faliment, astfel că administratorul judiciar s-a apucat să vândă activele, inclusiv fabrica în cauză.
Aceasta a fost scoasă la licitație prima dată în februarie la prețul de pornire de aproape 29 de milioane de euro. Prețul a scăzut mai apoi la aproape 26 de milioane de euro în aprilie.
A urmat o nouă scădere a prețului de pornire a licitației la 23 de milioane de euro, apoi la 19,9 milioane de euro, pentru ca acum prețul licitației să ajungă la 17 milioane de euro.
Unitatea de producție este organizată în spații de producție separate pentru trefilare, zincarea sârmelor, confecționarea cuielor, plastifierea panourilor de gard și a confecționării gabioanelor, precum și clădiri destinate depozitării produselor, activităților auxiliare și administrative. Aceasta funcționează pe un teren de peste 40 de hectare și construcții care se întind pe o suprafață totală utilă de 75.460 de metri pătrați.
„Activul este reprezentat de fabrica de producție a sârmelor tari și moi, respectiv produse derivate din sârmă, plase sudate, cuie, panouri de gard, sârmă ghimpată, etc, fiind compus din teren (406.606 mp), construcții și echipamentele aferente. Garanţia de participare este de 10% din preţul de pornire, fără TVA. Garanția nu este purtătoare de TVA” se arată în anunțul licitației.
Lichidatorul a scos la vânzare inclusiv stocurile de marfă
Lichidatorul judiciar care se ocupă de falimentul producătorului a încercat să valorifice tot ce se poate. Astfel, au fost scoase la vânzare stocuri de marfă, utilaje și camioane.
La început de an, pe cinci pachete de panouri plastifiate, CITR (fosta Casă de Insolvență Transilvania) cerea 468.000 de euro fără TVA. Pentru patru pachete de panouri bordurate zincate cerea 337.802 lei, fără TVA, iar pentru 7 pachete de plasă sudată – 264.524 de euro, fără TVA. Stocul se vindea împreună.
În total, pe stocul de marfă, CITR încasa peste un milion de euro, sumă ce ar urma să ajungă la creditori. Aceasta nu este prima licitație organizată de CITR. La finalul anului trecut, lichidatorul a mai încercat o dată să valorifice marfa celor de la Dan Steel, fără succes însă. Atunci, lichidatorul cerea, în total, 1,1 milioane de euro.
Lichidatorul mai vindea și stoc de marfă de aproape un milion de lei, însă de data aceasta de la unitatea de producție din Negrești Oaș. Este vorba despre materiale de construcții sau destinate construcțiilor.
De asemenea, lichidatorul a scos la vânzare cu 115.000 de euro, mai multe mașini și utilaje care aparțin Dan Steel Group Negrești-Oaș: un camion, două autocamioane, două semiremorci, o autoutilitară, un autotractor și un autocamion DAF. De asemenea, este scos la licitație și un Mercedes GLE Coupe B cu 41.000 de euro.
Cum nimeni nu s-a prezentat la prima licitație, lichidatorul a mai organizat una și-a scăzut prețul mașinilor și utilajelor la 98.476 de euro. Și prețul Mercedesului vândut a scăzut la 34.850 de euro.
Dan Steel, în faliment de anul trecut
Tribunalul Bistrița-Năsăud a pronunțat falimentul producătorului Dan Steel anul trecut în luna martie, după doi ani de insolvență. Instanța a respins cererea de amânare formulată de Dan Steel și a respins planul de reorganizare propus de administratorul special al firmei.
„Respinge cererea de amânare formulată de debitoare. Infirmă planul de reorganizare propus de administratorul special al debitoarei Dan Steel Group Beclean SA. (…) Dispune deschiderea procedurii generale a falimentului împotriva debitoarei Dan Steel Group Beclean, desemnează lichidator judiciar provizoriu consorțiul format din Casa de Insolvență Transilvania SPRL și Prime Insolv Practice SPRL. Dispune dizolvarea societății debitoare și ridicarea dreptului de administrare a acesteia. Fixează termen maxim de predare a gestiunii către lichidatorul judiciar, împreună cu lista actelor și operațiunilor aferente, după deschiderea procedurii, la data de 21.03.2022. Dispune predarea către lichidator a listei cuprinzând numele și adresele creditorilor, a creanțelor acestora la data intrării în faliment, cu indicarea celor născute după deschiderea procedurii”, se arată în decizia Tribunalului Bistrița-Năsăud.
Odată cu pronunțarea falimentului, producătorul de sârmă a fost nevoit să concedieze 208 persoane din totalul de 253 de angajați. Nemulțumit de decizia instanței, dar și de cum își face treaba lichidatorul, Dan Vasile, omul de afaceri maramureșean care a pus bazele companiei, a contestat măsurile lichidatorului judiciar și a cerut instanței să îi amendeze. Fără rezultat însă.
Datoriile înregistrate de producătorul de sârmă sunt absolut istorice. Acestea ajung la 170 de milioane de lei. Peste 50 de companii și chiar instituții publice s-au înscris la masa credală. Printre cei care trebuie să își recupereze banii de la Dan Steel se numără OMW Petrom, Unicredit Bank SA, Aquabis, OTP Bank România, Garanti Bank, E.On Gaz sau Primăria Orașului Beclean.
Producătorul are de dat doar statului român 12 milioane de lei, sub formă de obligațiuni fiscale, potrivit ultimelor date oferite de site-ul Agenției Naționale de Administrare Fiscală.
Suma cea mai mare, de peste 9 milioane de lei este restantă de anii trecuți. Doar penalizarea pentru sumele restante de anii trecuți trece de 800.000 de lei. Doar anul trecut, Dan Steel Grup a mai adunat datorii la bugetul asigurărilor sociale de stat peste 1,8 milioane de lei. Compania mai are datorii și la bugetul asigurărilor de sănătate, în valoare de peste 700.000 de lei.
Pe 2020, Dan Steel Grup a raportat o cifră de afaceri de 91,4 milioane de lei și pierderi de 6,5 milioane de lei. Pentru anul 2019, compania raporta o cifră de afaceri de 117 milioane și pierderi de 30 de milioane de lei. Nici în 2018 nu a mers mai bine, cifra de afaceri fiind de 138,6 milioane, iar pierderile de 17,3 milioane.
Până în 2017 inclusiv, compania a fost pe plus, deși profitul nu a fost însemnat. În 2017, profitul era de doar un milion de lei. În 2016, profitul societății era de 2 milioane de lei, la fel și în 2015 și 2014.
Restricțiile impuse de pandemia de Covid a semnat practic condamnarea la moarte pentru producătorul Dan Steel. În primul an de pandemie, 2020, Dan Steel Group Beclean raporta pierderi de 8 milioane de lei. Asta după ce producătorul a fost nevoit să trimită toți muncitorii în șomaj tehnic pentru două luni. În cele două luni de inactivitate s-au înregistrat pierderi de peste 3,3 milioane de lei, cauzate de cheltuieli fixe, plata personalului strict necesar, etc.