Un bărbat din Bistrița a ajuns, zilele trecute, după gratii, după ce a fost condamnat la un an de închisoare cu executare pentru înșelăciune. Judecătorii i-ar fi aplicat o pedeapsă cu suspendare, însă bistrițeanul nu a fost de acord să execute muncă în folosul comunității. Munca se pare că nu e de nasul lui, atâta timp cât, pozând în preot, a reușit să fraierească mai multe persoane ca să îi dea bani în numele unor cauze aparent nobile.

Escrocii sunt inventivi și găsesc mereu metode să păcălească oamenii. Urmăresc să facă rost de bani rapid și profită de naivitatea victimelor. Așa s-a întâmplat cu un bărbat din Maramureș, care a vrut sincer să ajute o familie năpăstuită. Numai că familia respectivă nu exista în realitate, iar banii au ajuns în conturile unui bistrițean care a folosit numele unui preot dintr-o altă localitate maramureșeană care chiar se ocupa de cazuri sociale. La fel a acționat și în județul Botoșani, unde este judecat pentru comiterea altei infracțiuni de înșelăciune, procesul derulându-se la Judecătoria Botoșani.

Ambele infracțiuni au fost săvârșite în 2018.

Bistrițeanul de care facem vorbire se numește Muntean Daniel, care mai are o condamnare pentru înșelăciune, din 2013. Pedeapsa respectivă nu i-a fost învățătură de minte, cum se spune, și și-a continuat activitatea infracțională  și după ce a fost eliberat din închisoare.

Săltat de polițiști și dus la pușcărie

Pe 19 ianuarie, Muntean Daniel a fost condamnat de magistrații de la Judecătoria Baia Mare la un an de închisoare cu executare, sentință care, pe data de 25 septembrie a devenit definitivă, după ce judecătorii de la Curtea de Apel Cluj i-au respins apelul. A doua zi, a fost dus la închisoare.

“La data de 26 septembrie a.c., polițiștii Serviciului de Investigații Criminale Bistrița-Năsăud au pus în aplicare un mandat de executarea a pedepsei închisorii, emis de către Judecătoria Baia Mare, la data de 25 septembrie a.c.

Mandatul a fost emis pe numele unui bărbat de 43 de ani din Bistrița, condamnat la pedeapsa de 1 an închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de înșelăciune. Cel în cauză a fost încarcerat în Penitenciarul Bistrița”, a transmis IPJ Bistrița-Năsăud, într-un comunicat.

A fraierit un maramureșean de peste 2.000 de lei

Bărbatul din Maramureș a căzut în plasa bistrițeanului în decembrie 2018. Prezentându-se drept preot paroh dintr-o comună din județ, Muntean Daniel l-a apelat telefonic și i-a povestit maramureșeanului despre situaţia unui tânăr grav bolnav, care trebuia operat de urgenţă în străinătate, pentru ca mai apoi să îi spună bărbatului că are nevoie de suma de 950 lei pentru a-l ajuta pe tânărul respectiv, urmând să-i restituie persoanei vătămate banii în momentul în care va mai primi de la enoriaşi. Pentru a fi credibil, Muntean i-a spus maramureșeanului că suma de 950 de lei le lipseşte părinţilor tânărului pentru a cumpăra biletul de avion.

Culmea, maramureșeanul nu a căzut imediat în plasa lui Muntean și a verificat prin intermediul unor cunoștințe care locuiau în localitatea în care slujea adevăratul preot dacă acesta se ocupă de cazuri sociale, aspect care i-a fost confirmat. Ceea ce bărbatul nu a știut la acel moment este faptul că la celălalt capăt al firului nu a fost pe adevăratul preot, ci escrocul Muntean Daniel din Bistrița. Drept urmare, maramureșeanul i-a virat cei 950 de lei, în contul indicat de Muntean, cont bancar care aparținea de fapt fiului bistrițeanului. Pentru donație, Muntean i-a mai dat maramureșeanului și o chitanță.

După ce s-a văzut cu cardul alimentat, Muntean s-a dus ață la un bancomat și a scos banii. Asta s-a întâmplat pe 3 decembrie 2018.

La 4 zile distanță însă, bărbatul din Maramureș a fost din nou contactat telefonic de către Muntean. Evident, tot pentru bani, fix 1.200 de lei. De data asta a turnat altă minciună, cum că tânărul care a fost spitalizat în străinătate a decedat, iar părinții acestuia nu aveau bani suficienți pentru a-l aduce în țară pentru a fi înmormântat. Iar maramureșeanul i-a dat și de data asta. Numai că, nu după multă vreme, omul avea să descopere că a fost țepuit, astfel că s-a dus la Poliție și a depus plângere.

A recunoscut faptele

După ce oamenii legii au pus mâna pe Muntean, l-au dus în fața procurorului de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Baia Mare, unde bistrițeanul și-a recunoscut faptele. Ba chiar mai multe.

“Fiind audiat, inculpatul Muntean Daniel a recunoscut săvârşirea infracţiunii reţinute în sarcina sa, întocmai cum a fost prezentată mai sus. Acesta a arătat că a indus în eroare persoana vătămată cu scopul de a obţine bani, întrucât în perioada săvârşirii faptei avea probleme financiare, recunoscând totodată că a mai săvârșit şi alte fapte de înşelăciune similare. (…).

În declaraţia dată în faţa organelor de cercetare penală, inculpatul Muntean Daniel a arătat că la săvârşirea infracţiunii de înşelăciune a folosit contul deschis pe numele fiului său, (…), folosindu-se de cardul aferent acestuia pentru a retrage de la bancomate, sumele de bani depuse de către persoana vătămată. În acest sens, inculpatul a menţionat că fiul său, suspectul (…) nu a avut cunoştinţă de săvârşirea faptei şi nu a participat în vreun fel la comiterea acesteia. Aceste aspecte au fost confirmate şi de către suspectul (…), cu ocazia audierii sale” se arată în motivarea sentinței pronunțată de instanța de la Judecătoria Baia Mare.

Chiar dacă fiul lui Muntean a susținut că nu știa că tatăl său îi folosește cardul, aspect cam greu de crezut, în fața instanței a declarat, în calitate de martor, că l-a auzit de mai multe ori vorbind la telefon cu diferite persoane, cărora le spunea că este preot şi le ruga să îl ajute cu bani pentru biserică.

“Martorul a arătat că de fiecare dată când vorbea la telefon, inculpatul se închidea într-o cameră singur, pentru ca membrii familiei să nu audă ce vorbeşte, martorul auzindu-l că îşi prefăcea vocea ca preoţii, vorbind de Dumnezeu şi citind din Biblie, o dată afirmând că este călugăr la o mănăstire şi are nevoie de bani”, se arată în documentul instanței băimărene.

Comportament infracţional de durată

La final, judecătorii au ajuns la concluzia că Muntean se face vinovat de comiterea infracțiunii de înșelăciune (două acte materiale), motiv pentru care l-au condamnat la o pedeapsă de un an de închisoare cu executare. Asta deoarece Muntean, deși legal citat, nu s-a prezentat în instanță, astfel că nici nu și-a exprimat acordul pentru prestarea unei munci în folosul comunității. În plus, bistrițeanul a mai fost condamnat în 2013, tot pentru înșelăciune, la 10 luni de închisoare cu suspendare.

“(…) se reţine că inculpatul a mai fost cercetat şi trimis în judecată pentru fapte similare, comise prin inducerea în eroare a unor persoane vătămate, din fişa de cazier judiciar rezultând că inculpatul a fost condamnat prin sentinţa penală nr. ## din 04.07.2013 (…) la pedeapsa închisorii de 10 luni, cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei pe un termen de încercare de 2 ani şi 10 luni. (…) Prin urmare, instanţa constată că inculpatul denotă un comportament infracţional de durată, încălcând legea, fiind nevoie de intervenția organelor statului pentru a stopa aceste derapaje.

În consecinţă, constatând că fapta există, constituie infracţiune şi a fost săvârşită de inculpat, în temeiul dispoziţiilor art. 396 alin. 1, 2 Cod procedură penală, instanţa îl va condamna pe inculpatul Muntean Daniel, pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune, faptă prevăzută de art. 244 alin. 1 şi 2 Cod penal, cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal, la pedeapsa de 1 an închisoare. (…)

În ceea ce priveşte modalitatea de executare a pedepsei, reţinând că nu sunt întrunite condiţiile pentru a dispune suspendarea sub supraveghere întrucât inculpatul nu şi-a dat acordul pentru prestarea unei munci neremunerate în folosul comunităţii, urmează ca acesta să execute pedeapsa în regim de detenţie, conform art. 60 din Codul penal.

Sub aspectul laturii civile a cauzei, instanţa constată că deşi în cursul urmăririi penale persoana vătămată XX a formulat pretenţii faţă de inculpat, la termenul din 16.09.2021 aceasta s-a prezentat în faţa instanţei şi a arătat că nu are nici o pretenţie de la inculpat. În consecinţă, în baza art. 397 din C.pr.penală, se va constata că persoana vătămată XX nu s-a constituit parte civilă în cauză.

Dispunând condamnarea inculpatului, în baza art. 274 alin. (1) C.proc.pen. îl va obliga pe acesta la plata sumei de 2000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat”, a hotărât instanța băimăreană.

Judecat și în Botoșani, tot pentru înșelăciune

Pe același model, în vara anului 2018, Muntean a fraierit un bărbat din județul Botoșani, căruia i s-a prezentat a fi starețul unei mănăstiri. Botoșăneanul i-a virat lui Muntean, în contul personal de data aceasta și nu al fiului său, suma de 700 lei, motiv pentru care procurorii de acolo i-au întocmit dosar penal în același an. Însă, ancheta se pare că s-a derulat mai greu, fiindcă bistrițeanul a fost trimis în judecată abia în februarie anul trecut. Deși judecata pe fond a început în iunie anul trecut după ce a trecut de camera preliminară, procesul nu pare a ajunge deocamdată la un final.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.