În calitate de local de alimentație publică pare să fie o adevărată provocare să treci cu bine de un control al Protecției Consumatorului. O demonstrează două localuri, unul dintre ele cu o tradiție de peste 15 ani, care au fost închise de Protecția Consumatorului, după o vizită sumară. Restaurantele din Bistrița par să nu reușească să păstreze niște reguli minime de igienă, se „joacă” cu termenele de valabilitate ale ingredientelor și omit să-și informeze clienții cu privire la cele conținute de preparate. Ultimul „jihad” a început săptămâna trecută, după ce s-a bănuit că un local de pe Pietonalul Liviu Rebreanu ar fi băgat în spital mai mulți copii.
„Incidentul Ardealul” pare să nu fie atât de greu de repetat în Bistrița și o demonstrează controalele Protecției Consumatorului, care după niște inspecții nu foarte detaliate este nevoită să pună zăvorul pe locațiile de alimentație publică unde intră.
În ultimele două săptămâni, Protecția Consumatorului a închis două localuri, precum și o tonetă de tip Fast-Food, care, culmea aparține unui mare lanț de supermarketuri.
Ce găsește Protecția Consumatorului la localurile controlate pe care pune zăvorul? Ei bine, de la mizerie, straturi groase de depozite grăsime pe spațiile de lucru, până la insecte moarte sau materie primă expirată sau fără o dată clară de expirare.
Potrivit ultimului comunicat al instituției, comisarii Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorului Bistrița-Năsăud vor continua acțiunile de verificare ale unităților de alimentație publică:
„Comisarii CJPC Bistrița-Năsăud vor continua acțiunile de verificare a respectării drepturilor consumatorilor și așa cum am demonstrat în diverse cazuri, indiferent de operatorul economic, vor fi luate măsuri urgente de conformare, inclusiv sancțiuni contravenționale complementare”.
Local din buricul târgului, închis după ce ar fi băgat în spital mai mulți copii
Unul dintre localurile închise săptămâna trecută este Nossa, o unitate de alimentație publică ce funcționează pe Pietonalul Liviu Rebreanu deja de mai mulți ani.
Comisarii ANPC au ajuns acolo în 26 septembrie, în urma unei reclamații, iar ce au găsit i-a determinat să închidă localul. Au găsit produse expirate sau lipsa autorizației DSVSA pentru autovehiculul utilizat pentru livrarea mâncării:
„În urma acțiunii de verificare, comisarii CJPC Bistrița-Năsăud au identificat mai multe deficiențe, după cum urmează:
– au fost identificate în bucătăria unității prestatoare de servicii produse și materii prime cu data limită de consum depășită;
– în bucătăria unității existau materii prime fără elemente de identificare privind data limită de consum, produse care nu aveau inscripționate data și ora desigilării ambalajelor, motiv pentru care nu se poate efectua trasabilitatea acestora;
– lipsa autorizației DSVSA pentru autovehiculul utilizat pentru livrarea mâncării;
– pe ambalajele preparatelor culinare livrate nu sunt indicate informaţii privind ingredientele produsului finit, precum şi aditivii utilizaţi și ingredientele cu efect alergen”.
Firma care administrează localul a fost amendată cu 35.000 de lei, iar OPC a dispus oprirea definitivă a comercializării în cazul unor produse în valoare de 427 de lei și oprirea temporară a livrării preparatelor în sistem catering.
Totul a pornit de la un incident mai puțin plăcut de la două școli din Bistrița. Este vorba despre Școlile Gimnazială nr. 1 și nr. 3. Șase copii cu vârste cuprinse între 7 și 16 ani au ajuns la începutul săptămânii trecute la spital, după ce ar fi consumat mâncare livrată de Restaurantul Nossa. Numărul celor care s-au simțit rău a fost, însă, mult mai mare. Directoarea Școlii Gimnaziale nr. 3 spunea că au lipsit de la școală cu simptome similar în jur de 20 de copii, aproape din fiecare clasă a școlii.
Ulterior, firma care a livrat mâncarea, la programul step by step, a fost luată la puricat de Direcția de Sănătate Publică, Direcția Sanitar-Veterinară și OPC. Se pare că cele două școli aveau un contract cu localul respectiv, pentru livrarea mâncării la unitatea de învățământ, în sistem catering.
Până în acest moment, doar OPC a anunțat care au fost rezultatele controlului. DSP și DSVSA încă așteaptă rezultatele probelor luate.
Sigilium Star SRL din Beclean, firma care administrează Restaurantul Nossa, funcționează din 2020 și a raportat pentru anul trecut o cifră de afaceri de 797.361 de lei și un profit net de 33.938 de lei. Și în primul an de funcționare, 2021, cifra de afaceri se situa la același nivel: 753.257 de lei și un profit important: 234.114 lei.
Restaurantul Chinezesc, cu o tradiție de peste 15 ani, închis și el
La doar două zile distanță, Protecția Consumatorilor pune zăvorul și pe Restaurantul Chinezesc Beijing, unul dintre cele mai vechi localuri din Bistrița, care funcționează de peste 15 ani.
Ce-au găsit comisarii la Restaurantul Chinezesc este însă mult mai grav: de la produse expirată, până la mizerie, insecte moarte și veselă învechită:
„În urma acțiunii de verificare, comisarii CJPC Bistrița-Năsăud au identificat mai multe deficiențe, după cum urmează:
– identificarea în bucătăria unității a unor produse/materii prime fără elemente de identificare privind data limită de consum,
– utilizarea unor frigidere neigienizate corespunzător, cu ventilatoare, chedere și rafturi pline de resturi alimentare și straturi de grăsime în exces,
– folosirea unei vesele învechite, cu margini murdare, ciobite, cuțite de bucătărie deteriorate/rupte,
– prezența unui strat gros de grăsime și murdărie pe plafon și pardoseală precum și identificarea unor insecte moarte,
– neetichetarea ambalajelor în care se livrează mâncare în cazul comenzilor la domiciliu”.
OPC a sancționat firma cu 50.000 de lei și a dispus oprirea definitive a comercializării a produselor neconforme, precum și oprirea temporară a prestării serviciilor până la remedierea deficiențelor constatate.
În urmă cu două săptămâni, comisarii OPC ajungeau și la Kaufland, la toneta de tip Fast-Food, care funcționează în cadrul său. Și acolo au fost găsite frigidere neigienizate corespunzător, pline de resturi alimentare și straturi de grăsime, friteuze cu ulei ars, înnegrit, preparate păstrate în condiții improprii consumului uman.
Au fost aplicate 4 amenzi contravenționale în cuantum de 55.000 de lei, iar comisarii au dispus oprirea definitivă a comercializării produselor neconforme în valoare de 1.500 de lei și oprirea temporară a prestărilor serviciilor până la remedierea deficiențelor constatate.