Explozia devastatoare de la Crevedia și accidentul mortal produs în localitatea 2 Mai, județul Constanța, de către o beizadea care a ucis doi tineri , după ce a condus drogat și nu a fost controlat de polițiștii rutieri care-l opriseră în trafic, denotă din nou, cu supra-măsură, gradul de dezorganizare și nivelul de disfuncționalitate sau mai, pe scurt, incompetența crasă din Ministerul Administrației și Internelor (MAI), care a ajuns la cea mai accentuată disoluție a autorității sale, scrie cotidianul.ro.
O asemenea constatare nu e de mirare având în vedere faptul că, de cel puțin 15 ani, acest minister a fost condus de personaje surogate, chiar bizare, ca și Cristian David/PNL, Gabriel Oprea/PSD, Dan Nica/PSD, Liviu Dragnea/PSD, Constantin Traian Igaș/PDL, Victor Viorel Ponta/PSD, Mircea Dușa/PSD, Carmen Dan/PSD, Ion Marcel Vela/PNL, Lucian Bode/PNL și ministrul în funcție Cătălin Predoiu (un sâsâit și fâsâit cu morgă europeană, care a făcut varză legislația penală și justiția autohtonă, pe care a mimat că o conduce vreme de vreo 10 ani, cu intermitențe). Sub aspect operativ, MAI este condus de primul adjunct al ministrului, care are rang de secretar de stat cu ordinea publică și siguranța națională și joacă un rol similar cu cel al primului-adjunct al directorului SRI, conducând ministerul de facto.
Prima misiune polițienească, statul de șase
De aproape patru ani, postul de prim-adjunct al ministrului de interne este ocupat de chestorul general de poliție Bogdan Despescu, poreclit Viespescu, pentru că a creat în jurul său un adevărat și periculos viespar. Acest Despescu a fost numit prim-adjunct de prim-ministrul liberal Ludovic Orban în noiembrie 2019 și a fost menținut în funcție de premierii care i-au succedat: Florin Câțu și Nicolae Ciucă de la PNL, respectiv Ion Marcel Ciolacu de la PSD. De-a lungul celor patru ani, Despescu a fost omul forte din MAI sub trei miniștri liberali: Vela, Bode și Predoiu. Oarecum paradoxal, în prima parte a carierei sale în poliție, s-a apropiat și a beneficiat de sprijinul unor politicieni PSD, în frunte cu actualul premier Ciolacu, amândoi fiind originari din același județ, Buzău. Potrivit CV-ului său, Despescu și-a început cariera, ca ofițer de poliție pe linie judiciară, investigare fraude și cercetări penale, în orășelul său natal Nehoiu, în perioada in care marele terorist de mai târziu Ommar Haysam a achiziționat, cu concursul unor lideri naționali și județeni ai PSD, Foresta Nehoiu, una din cele mai mari intreprinderi de cherestea din țară, cu care a dat tunuri și țepe până ce a falimentat-o.
Băiat de bani gata și fără căpătâi (nu a avut loc de muncă până în 2004, la vârsta de 37 de ani, când a fost uns pe nepusă masă prefect de Buzău, în baza unei adeverințe false că ar fi obținut taman în acel an licența în drept, deși nu poate dovedi că ar fi trecut măcar examenul de bacalaureat), Ciolacu era atunci un fel de maestru de ceremonii al afaceristului sirian, principala sa preocupare fiind să organizeze chiolhanuri și bairamuri la cabanele silvice din zonă, combinate cu partide de vânătoare (mistreți, cerbi, cocoși de munte) și de sex (cu fete iubărețe de pe ambele maluri ale Prutului) pentru Ommar Haysam și nașul său Vasile Ion, atotputernicul baron local (fost lider județean, prefect și senator PSD de Buzău). Tânărul polițist Despescu n-a descoperit nicio fraudă sau evaziune, ci mai degrabă a stat de șase la unele chiolhanuri și bairamuri, conform unor surse locale. În perioada de guvernare PSD dintre 2000-2004, în care prefecți ai județului Buzău au fost nașul Vasile Ion și finul Marcel Ciolacu, Bogdan Despescu a fost promovat la Buzău, ca adjunct al șefului Poliției Municipiului, șef al Serviciului de investigare a fraudelor economico-financiare și adjunct al Inspectoratului Județean de Poliție.
Ascensiune uluitoare până la șef al Poliției Naționale și șef operativ al MAI
În perioada 2006-2011, Despescu a schimbat macazul politic, fiind numit șef al Inspectoratului Județean de Poliție Dâmbovița, județ cunoscut ca fief al dreptei reprezentate de PDL-PNL, cu deputata și ministresa Elena Udrea, originară din Pleșcoiul cârnaților de Buzău în postura de coordonatoare a organizației portocalii locale. După ce Ciolacu a devenit lider județean al PSD și deputat în Parlamentul României, Despescu a revenit la Buzău, ca adjunct al șefului Inspectoratului Județean de Poliție, iar, în 2015, pentru merite de nimeni știute, acest polițai onctuos, transpartinic și tranzacționist a fost numit de premierul Victor Ponta, la solicitarea amicului Ciolacu, ditamai șeful Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR). A ocupat această funcție până în 2018, când a fost schimbat după ce amicul și protectorul său Ciolacu a căzut în dizgrația Prea Nefericitului Liviu Dragnea (tot mai penibilul și senilul semidoct și demagog a fost abandonat și de partidul vechi pe care l-a condus și de noul partid pe care l-a creat, de soție și de copii, de tinerele iubite Irinuca și Măriuca, de amicii politicieni pe care i-a promovat și de partenerii de afaceri dubioase pe care i-a îmbogățit) și a rămas fără funcția de vicepremier cu probleme speciale. Motivul supărării Prea Nefericitului Dragnea a fost că discipolul Ciolacu nu i-a spus că este doctorand la Academia SRI, unde de valoros și important ce era l-a avut coordonator ditamai pe un fost rector al acestei școli profesionale de doctorate, respectiv pe generalul multistelar Ștefan Theodoru, aflat în siajul generalului galactic Florian Coldea, primul adjunct al directorului SRI și principalul vânător al odraslei fostului șef de post din Gratia, Teleorman, ajuns pe cai mari, pe valurile negre ale istoriei postdecembriste, la București..
Chestorul și secretarul de stat Bogdan Despescu a creat un adevărat viespar în minister, alegându-și colaboratori și promovând în funcții foști colegi din Academia Națională de Poliție sau colegi ulteriori de serviciu, cei mai mulți cu o mentalitate milițienească, care au manifestat obediență totală și i-au permis să obțină controlul asupra Poliției Române și a MAI. Printre aceștia se află, în primele rânduri, șefii inspectoratelor județene de poliție Bihor, Satu Mare, Cluj, Harghita, Constanța, precum și șeful Direcției Generale de Poliție a Municipiului București. Șeful IJP Bihor, chestorul Alin Hanis, a fost coleg cu Despescu la Academia Națională de Poliție și este bun amic cu acesta. Hanis a fost consătean și bun amic, precum și partener de abuzuri judiciare și de partide de vânătoare, inclusiv de braconaj, cu proscrisul șef al DNA Oradea, Ciprian Man, poreclit procurorul Mandarină. Polițaiul șef al Bihorului a devenit recent subiect de anchetă după ce a muștruluit un subaltern din Poliția Rutieră care a oprit-o în trafic pe soția unui afacerist bihorean cu care se afla relații apropiate. Șeful IJP Cluj, comisarul șef Mihai Rus, a fost numit în funcție cu proptele de la unchiul său Ioan Rus, de două ori ministru de interne, care a apelat la ex-premierul Emil Boc, fostul său subaltern din UASCR Cluj, ca să trateze problema cu colegul său de partid Lucian Bode. Șeful IJP Harghita, comisarul șef Ștefan Iordan, a fost numit tot pe pile fiind ginerele unui vicepreședinte udemerist al Consiliului Județean și se laudă că este amic la cataramă cu Despescu. În ultima zi a Universității de vară organizate la Tușnad Băi de premierul ungar Viktor Orban și hoarda sa, acest polițai a fost în stare să trimită o trupă de mascați pentru a ne scoate din perimetru pe mine, pe șoferul translator cu care m-am deplasat, un moșneag hâtru din Ploiești și trei profesoare românce din zonă, după ce am trecut de filtrele organizatorilor și ale jandarmilor, dar i-am trimis la răcoare în pădure. Acest boulean n-a fost însă în stare să-mi răspundă însă la un set de întrebări, pe care i l-am adresat de 6 luni, cu privire la abuzarea și umilirea mai multor tineri polițiști români repartizați în Harghita, dintre care unul a ajuns în mormânt, unul în scaun cu rotile, unul la psiholog, iar altul în șomaj.
Un polițai onctuos și cameleonic, șeful Poliției Capitalei, chestorul Benone Matei, a fost promovat în funcție cu sprijinul directorului SIE, Gabriel Vlase, multiplu deputat de Bacău, județ în care acest Benone a fost șef de inspectorat. Șeful IJP Constanța, chestorul Constantin Glugă, care a demisionat zilele trecute din cauza scandalului legat de dublul accident mortal din localitatea 2 Mai, a fost promovat în această funcție tot pe filieră politică și era prieten intim cu secretarul de stat Despescu. Relativ novicele și afonul ministru de interne Cătălin Predoiu a anunșat că va desființa și va reorganiza total IJP Constanța, fără să țină cont de proverbul strămoșesc că peștele de la cap se împute, respectiv de la intoxicatul și toxicul Despescu. Șeful IJP Satu Mare, chestorul Sorinel Stan, a fost uns șef de inspectorat și avansat la gradul de chestor în urma pilei puse la Despescu de șeful Poliției bihorene, Alin Hanis, căruia i-a fost prim-adjunct în perioada în care a fost împuternicit inspector șef la Satu Mare. Acest Stan a fost ajutor de măcelar de profesie, apoi a fost angajat cu pile șofer la IJP și a devenit subofițer iar ulterior ofițer de poliție. Subalternii îl reclamă că este anturat de tot felul de afaceriști dubioși îndeosebi din zona Oașului, aflați în siajul primăriței pesediste a orașului Negrești Oaș (Gheorghe Cicio Grasu, actualmente la zdup, Gigi Marincașu, Ștefan Boda Oșanu, Bobby Ardelean, Buțu Berinde). Cu astfel de ipochimeni caricaturali înfiretați chestori de mucava peste noapte, nu este de mirare că a ajuns Poliția Românâ în halul în care a ajuns. În cursul lunii decembrie 2022, chestorul Despescu a organizat o excursie de o săptămână în Republica Moldova, sub pretextul unor schimburi de experiență, în care i-a luat pe șefii de inspectorate județene din gașca sa. Potrivit unor surse de la Chișinău, principalul schimb de experiență a fost în domeniul degustării de vinuri în celebrele crame basarabene, iar principala preocupare a polițailor din România a fost aprovizionarea pentru sărbătorile de iarnă.
Protejat din Dealul Cotrocenilor și din Pădurea Băneasa
La scurt timp după preluarea, în toamna anului 2021, a portofoliului de ministru de interne de către electricianul de stâlp Lucian Bode, un general SRI în rezervă din Zalău, care mi-a furnizat informații interesante despre fauna politică portocalie de la București și din Transilvania, cu care a fost conectat, m-a rugat să fiu mai puțin dur cu Bode, căruia i-a fost tătuc politic. I-am spus să-i transmită ministrului Bode că MAI a fost condus de facto, în ultimii ani, de un om foarte toxic, perenul prim-adjunct Bogdan Despescu, care trebuie schimbat de urgență dacă vrea să aibă autoritate în minister. După vreo lună de zile, l-am întrebat dacă a primit vreun răspuns și mi-a spus că Bode a vrut să-l schimbe pe Despescu, dar s-au opus categoric președintele Klaus Iohannis și directorul SRI, Eduard Helvig. Am găsit și motivația având informații legate de un prim-adjunct anterior al ministrului de interne, Petre Tobă, referitor la care am aflat că era sunat în fiecare dimineață pe telefonul operativ guvernamental, la ora 7,50, de către primul adjunct al directorului SRI, generalul Florian Coldea, care-i solicita anumite informații și-i solicita să efectueze anumite acțiuni acoperite, pentru care SRI nu era abilitat legal (percheziții domiciliare, ridicări de înscrisuri ș.a. ).
Astfel, am realizat că primul adjunct al ministrului de interne este omul și colaboratorul SRI și al statului paralel din MAI. Concluzia majoră este că statul paralel a preluat sub control și a infestat nu numai justiția, ci și poliția și celelalte instituții de forță ale statului constituțional, iar o parte mare din vina pentru starea dezastruoasă și deplorabilă în care a ajuns MAI o au președintele României și conducerea SRI. Cărora li se adaugă acum neavenitul, toxicul și jalnicul premier Marcel Ciolacu, un complice și un protector mai vechi al polițaiului Despescu.