Pe 11 iunie 2009 se împlineşte un an de la teribilul incendiu care a distrus aproape în întregime Turnul Bisericii Evanghelice.
În această zi, la ora 19.40, oră la care a izbucnit incendiul, toate bisericile din oraş vor trage clopotele, comemorând astfel tragicul eveniment.
Ziua de 11 iunie a fost declarată de autorităţile locale o zi de rugăciune pentru municipiul Bistriţa, a declarat, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, primarul Ovidiu Creţu. Totodată, edilul Bistriţei a explicat cum au fost cheltuiţi banii, până în acest moment, pentru lucrările de restaurare a monumentului devastat de incendiul care a avut loc anul trecut, pe 11 iunie. Potrivit lui Ovidiu Creţu, anul acesta au fost executate lucrări de reparaţie a şarpantei, de desfacere a învelitorii, finalizarea hidroizolaţiei la bolţi, au fost construite platforme de lemn în interiorul bisericii şi în interiorul Turnului, a fost executată împământarea în variantă finală şi a fost montat paratrăsnetul provizoriu. De asemenea, au început lucrări la sol ale şarpantei Turnului şi s-a revizuit schela de lemn pe partea estică a bisericii şi s-a construit schela în jurul Turnului.
Lucrările, în afara celor care privesc schela metalică, au fost executate de firma SC Creativ Grup, fiind decontaţi, până la această dată, 708.334 lei – decont aferent lunilor ianuarie, februarie, martie şi aprilie, iar pentru luna mai documentele sunt în faza de elaborare, dar se estimează o sumă de aproximativ 300.000 de lei care va fi decontată pentru lucrările executate. La aceste valori se adaugă cea a schelei metalice, executată de o firmă italiană, al cărei cost total este de 1.110.000 lei, până acum fiind plătiţi 610.000 lei. "În ritmul în care merge, menţionez că suntem în grafic cu lucrările, aşa cum au fost stabilite ele încă de anul trecut. În 15 iulie ar trebui să începem să punem ţiglele pe şarpanta bisericii ", a declarat primarul Ovidiu Creţu.
Edilul a mai precizat că pe data de 11 octombrie, vor fi sfinţite clopotele Bisericii Evanghelice, care vor fi donate de Asociaţia Saşilor Transilvăneni, şi la care se lucrează deja. "Se anunţă de pe acum o sărbătoare mare, cu participarea multor saşi plecaţi în străinătate", a spus Creţu. "Este posibil, ca odată cu montarea clopotelor, să montăm şi acoperişul Turnului ", a mai precizat primarul, adăugând că, totuşi, cel mai probabil acesta va fi finalizat în luna noiembrie.
Un alt aspect adus în discuţie de primarul Ovidiu Creţu este instalarea unui lift în interiorul Turnului, care ridică însă o problemă în ceea ce priveşte funcţionarea acestuia în timpul iernii, la temperaturi mai mici de 5 grade Celsius. Deocamdată, potrivit primarului, municipalitatea poartă discuţii în acest sens cu o firmă din Germania, costurile estimate de instalarea acestui lift fiind între 65.000 de euro şi 75.000 de euro. "Dacă nu vom reuşi să clarificăm problema din punct de vedere tehnic cu firma germană, există şi varianta să construim un lift în carcasă de sticlă, în exterior, pe care să-l putem încălzi şi să poată funcţiona, dar deocamdată preferăm să mergem pe varianta liftului interior", a mai spus Ovidiu Creţu.
La evenimentul care va avea loc joi, 11 iunie, sunt aşteptaţi peste 1000 de participanţi, caz în care manifestările programate vor avea loc pe Pietonalul "Liviu Rebreanu". Dacă numărul participanţilor va fi mai mic decât cel estimat, spectacolul organizat de municipalitate va avea loc în incinta Bisericii Evanghelice. La comemorarea unui an de la incendiul care a devastat Biserica Evanghelică vor participa toate cultele din municipiul Bistriţa.
Liana Mureşan