Guvernul României intenționează să lanseze o amplă campanie în rândul populației, cu scopul de a încuraja cetățenii să „cumpere românește”. În același timp, vor fi implementate măsuri concrete pentru sprijinirea procesatorilor de produse agro-alimentare, printr-o nouă schemă de ajutor în valoare de 150 de milioane de euro. Anunțul a fost făcut de către ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Radu Oprea, în cadrul Maratonului Made in Romania, organizat de PROFIT NEWS TV.
Ministrul Oprea a subliniat importanța consolidării lanțurilor de aprovizionare în România și sprijinirea companiilor autohtone, indiferent de originea capitalului. În special, se va acorda o atenție deosebită întreprinderilor mici și mijlocii, unde capitalul românesc deține o pondere semnificativă. Campania de promovare a achizițiilor de produse românești are scopul de a susține locurile de muncă din România, indiferent că acestea sunt generate de microîntreprinderi, întreprinderi mici și mijlocii sau de marile companii, scrie Digi24.ro.
Ministrul Oprea a declarat că intenționează să fie lansată o campanie serioasă de conștientizare, deoarece cumpărarea produselor românești de calitate poate contribui la sprijinirea economiei naționale și a tuturor cetățenilor României. Aceste măsuri sunt în concordanță cu conceptul de „patriotism economic” promovat de către premierul Ciolacu.
În plus, Guvernul va implementa o schemă de ajutor de stat similară celei destinată industriei materialelor de construcții, pentru a sprijini companiile din sectorul agro-alimentar să-și mărească producția. Scopul acestei scheme este de a asigura o prezență mai mare a produselor românești de calitate pe piața internă, inclusiv cereale, legume și fructe. Ministrul Oprea a evidențiat exemplele în care România exportă grâu și importă pâine congelată sau în care cartoful pleacă în alte țări membre UE, iar chips-urile sau cartofii prelucrați sunt apoi importați. Prin intermediul schemei de ajutor de stat, se va sprijini producția internă a acestor produse, în scopul de a inversa aceste tendințe.
Valoarea schemei de sprijin pentru procesatorii de produse agro-alimentare va fi de 150 de milioane de euro, la fel ca și în cazul schemei pentru materialele de construcții. De asemenea, în acest an există posibilitatea de a încadra această schemă într-un regulament deja notificat către Comisia Europeană, evitându-se astfel necesitatea obținerii aprobării ulterioare.
Citește și: UDMR ar putea fi scos din Parlament