Potrivit datelor publicate de Agenţia Europeană de Statistică Eurostat, citate de agenția Rador, România, Bulgaria și Grecia se află printre țările cu cel mai mic procent de oameni care lucrează la un computer în Uniunea Europeană. Conform acestor date, în 2022, doar 12% dintre angajații cu vârste cuprinse între 15 și 74 de ani din aceste trei țări au utilizat dispozitive digitale pentru munca lor.

În Uniunea Europeană în ansamblu, aproape 30% (28,5% mai exact) dintre lucrători cu vârste cuprinse între 15 și 74 de ani au afirmat că munca lor este legată în totalitate sau parțial de utilizarea dispozitivelor digitale, cum ar fi calculatoarele, smartphone-urile și televizoarele.

Luxemburg, Țările de Jos și Suedia sunt țările cu cea mai mare pondere a lucrătorilor cu legătură digitală, înregistrând 47%, respectiv 41% fiecare. În general, se pare că mai multe femei decât bărbați au o legătură digitală în ceea ce privește munca lor.

Această tendință se observă și în rândul diferitelor grupe de vârstă. Lucrătorii cu vârste cuprinse între 30 și 44 de ani din țările UE folosesc cel mai mult dispozitive digitale. În această categorie de vârstă, 36% dintre femei și 29% dintre bărbați au folosit dispozitive digitale în mod integral sau parțial în munca lor. Ponderea lucrătorilor și angajaților „digitali” scade în grupa de vârstă 45-59 de ani (31% femei și 23% bărbați) și scade și mai mult în rândul angajaților cu vârste cuprinse între 60 și 74 de ani (24% femei și 19% bărbați).

Eurostat subliniază, de asemenea, o corelație directă între nivelul de educație și utilizarea dispozitivelor digitale în muncă. Cu cât lucrătorii și angajații sunt mai educați, cu atât au folosit dispozitive digitale în mod integral sau parțial în munca lor în 2022.

În ceea ce privește persoanele cu un nivel scăzut sau mediu de educație, femeile folosesc în continuare mai mult computerele: 10% dintre femeile cu studii reduse petrec majoritatea timpului lor de lucru folosind dispozitive digitale, în comparație cu 8% dintre bărbați; 28% dintre femeile cu studii medii se află în aceeași situație, față de 16% dintre bărbați.

Cu toate acestea, în rândul persoanelor cu studii superioare, tendința se inversează, unde femeile reprezintă 44% din lucrătorii cu legătură digitală, în timp ce bărbații reprezintă 47%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.