Vineri, profesori din Ungaria au protestat împotriva unei legi propuse care ar crește numărul de ore de muncă și ar implementa o evaluare a performanței, percepută ca o „răzbunare” în urma lunilor de conflict cu guvernul lui Viktor Orban, potrivit AFP. În fața Parlamentului, unde legiuitorii examinau amendamentele propuse de partidul premierului naționalist, s-au adunat mii de oameni. „Un an școlar extins, cu până la douăsprezece ore de muncă pe zi: în esență, muncești mai mult pentru a câștiga mai puțin!”, a remarc critic Valentina Kiss, o informaticiană de 29 de ani, scrie Digi24.ro.
Profesorii protestează de peste un an, solicitând condiții de muncă mai bune și creșteri salariale, descriind o profesie în declin, afectată de lipsa de resurse și de îmbătrânirea personalului. În ciuda anilor de revendicări salariale nesatisfăcute și a inflației record, profesorii sunt încă plătiți între 170.000 de forinți (455 de euro) și 396.000 de forinți (aproximativ 1.000 de euro) pe lună, similar cu un salariu de casieră de supermarket.
Guvernul, care a redus în timp ajutorul acordat sectorului educației, recunoaște că salariile profesorilor sunt prea mici și afirmă că această nouă lege va permite recompensarea profesorilor mai motivați. Însă, acesta a condiționat creșterea salarială promisă de deblocarea fondurilor de la UE, care au fost oprite din cauza îngrijorărilor legate de corupție și statul de drept, conform Agerpres.
Furia profesorilor a crescut după adoptarea în februarie 2022 a unui decret care limitează semnificativ dreptul la grevă. De atunci, mai mulți profesori au fost concediați pentru că au oprit munca pentru câteva zile pentru a-și apăra revendicările. Naționalizarea școlilor municipale sub conducerea lui Viktor Orban este, de asemenea, o problemă. Directorii au o autonomie limitată, iar profesorii sunt obligați să urmeze un program strict, adesea influențat ideologic pentru a susține linia ultraconservatoare a guvernului, au denunțat protestatarii.
Citește și: Starea de salubritate din județ, verificată de Garda de Mediu și Prefectură