Sursa foto: ZF.RO

După negocierile de la Palatul Victoria, liderul FSLI, Simion Hăncescu, a afirmat ieri că „în alte cuvinte, mâine va fi grevă în toate școlile”.

La ora 10, liderii sindicali vor anunța răspunsul profesorilor cu privire la oferta prezentată de Guvern.

„Mâine, la ora 10, vom comunica poziția colegilor noștri către Guvern, după ce vor primi conținutul actului normativ. Colegii au exprimat clar dorința de a vedea conținutul actului normativ”, a declarat Marius Nistor.

Marius Nistor, sindicalistul, a vorbit despre propunerea de majorare salarială prezentată de Guvern: „Deocamdată există multe întrebări, toată lumea se află sub presiune.”

STIRIPESURSE.RO a obținut un mesaj intern transmis de liderii sindicatelor din educație către protestatari, în care se afirmă că au obținut ceea ce au cerut de la Guvern. De asemenea, se menționează faptul că profesorii nu vor mai primi bani pentru perioada grevei, deoarece nu au efectuat orele, iar acestea nu pot fi recuperate.

În urma ședinței, vă comunic:

– prin noua OUG, de la 1 iunie creșterea salarială la întreg personalul didactic este între 23-31%

-la nedidactic este 15-20%

-apare în preambulul OUG salariu mediu brut la debutant.

In concluzie, am obținut ceea ce ne-am propus.

Legat de recuperare, Ministerul Justiției nu acceptă ca un act normativ să prevadă plata pentru o activitate neprestată. Ministerul Educației are în vedere un plan de recuperare. Dacă greva va continua nu mai poate fi vorba de nici un fel de recuperare„, se precizează în mesajul transmis de liderii sindicaliștilor către profesori.

Duminică, premierul Ciucă a declarat la începutul ședinței de Guvern că are convingerea că „toți dascălii din sistemul de educație vor avea încredere că ne ținem promisiunile, așa cum am demonstrat și până acum.”

Este posibil ca greva din școli să nu se termine astăzi, având în vedere că sindicaliștii nu sunt de acord cu modul în care Guvernul a elaborat OUG prin care vor crește salariile. Profesorii și-ar dori acum o lege în acest sens, nu doar OUG.

Creșterea salariului de la 1 ianuarie 2024, cerută de profesori, nu este în proiectul de ordonanță de urgență publicat de Guvern, ci tot în nota de fundamentare, potrivit proiectului pus în dezbatere publică de Ministerul Educației.

Față de ordonanța de urgență nr. 53 din 2023, majorarea promisă de 25% reprezintă, de fapt, 300 de lei brut pentru toate cadrele didactice și auxiliare.

„În contextul în care România are obligația să respecte jaloanele impuse prin PNRR și având în vedere situația excepțională care impus adoptarea prezentei ordonanță de urgență, în urma negocierilor desfășurate între reprezentanții Guvernului și liderii federațiilor sindicale care au declanșat greva generală la nivelul sistemului național de învățământ, pentru a putea asigura deblocarea sistemului de învățământ și respectarea dreptului la educație pentru 3 milioane de elevi, în urma negocierilor Guvern-Federații sindicale, s-a convenit asupra faptului noua lege a salarizării va avea la bază principiul potrivit căruia salariul de bază al profesorului debutant/asistentului universitar va fi stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat cunoscut și care reprezintă 23% din maximul grilei de salarizare din sistemul public, iar creșterea salarială pe noua grilă se va face etapizat, prima tranșă de la 1.01.2024 fiind de 50% din creșterea salarială prevăzută de noua lege a salarizării.”

Citește și: Bărbatul din Șintereag, administrator al unei firme de asigurări, condamnat de prima instanță la 2 ani și 4 luni de închisoare! Judecătorii l-au achitat de acuzația de înșelăciune

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.