Un bistrițean a acționat în judecată Direcția de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud pentru că nu a oferit informații despre proiectul familiei Sighiartău, care pregătește două blocuri de locuințe, legate între ele, în locul Daciei Service, la doi pași de Colegiul Tehnic INFOEL.

În 16 ianuarie, pe rolul Tribunalului Bistrița-Năsăud a fost înregistrat un dosar care vizează comunicarea de informații de interes public, pe legea 544/2001. Chemată în judecată este Direcția de Sănătate Publică, iar vizat ar fi un proiect imobiliar pe care îl pregătește familia Sighiartău, la doi pași de Colegiul Tehnic INFOEL, în locul fostei reprezentanțe Renault și a Daciei Service.

Primul termen de judecată a fost stabilit pentru data de 23 martie. Chemată în judecată este și una dintre angajatele Direcției de Sănătate Publică, Liliana Ștefănuț.

Bistrițeanul care a acționat în judecată instituția este vecin, iar la una dintre ședințele de Consiliu Local de anul acesta a fost prezent și a precizat că proiectul familiei Sighiartău nu este oportun pentru zonă.

„Aș vrea să conștientizați faptul că locația respectivă este lângă Colegiul INFOEL. Imaginați-vă lângă o clădire a liceului de 10-12 metri se vor ridica două ditamai clădiri de 35 de metri. În primul rând  acest lucru va afecta elevii de la liceu, care nu vor avea lumină naturală. Este prevăzută în acea locație parcarea a 280 de mașini. După cum știți Calea Moldovei este cea mai aglomerată stradă din oraș: se fac 40 de minute din cartierul Unirea și până la Liviu Rebreanu. Intrarea a 200 de mașini la ora 8:00 ar dubla timpul ăsta. Din acest motiv am solicitat anularea acestui aviz de oportunitate. Noi cetățenii orașului ce câștigăm?”, preciza Ioan Buhuțan, în cadrul ședinței de Consiliu Local.

Direcția de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud a emis o notificare în luna octombrie a anului trecut, în care menționează că planul este în conformitate cu legislația în vigoare privind normele de igienă și sănătate publică.

Cum arată proiectul de lângă INFOEL

Proiectul este dezvoltat de SC Automobile Service SRL, care îi are drept administratori pe Andrei Toadere și Cristina Ionela Toadere (fostă Sighiartău). Aceasta este practic una dintre firmele familiei Sighiartău.

Culmea, firma respectivă are un cu totul alt domeniu de activitate, iar proiectele imobiliare n-au făcut parte din portofoliu până acum. Automobile Service deține reprezentanța Dacia, care este situată tot pe Calea Moldovei, în apropiere de Colegiul Tehnic INFOEL. Se ocupă cu vânzarea de mașini noi și rulate marca Dacia și oferă și service autorizat Renault, precum și servicii de vopsitorie și ITP.

Încă de la mijlocul anului trecut, SC Automobile Service SRL a primit un aviz de oportunitate de la Primăria Bistrița, pentru întocmirea unui Plan Urbanistic Zonal. Practic, societatea vrea modificarea subzonei, care este de instituții și servicii, într-una de locuințe și creșterea regimului de înălțime de la P+4 la P+10. Proiectul a primit avizul de oportunitate de la Primăria Bistrița, în baza căruia poate demara procedura de elaborare a unei documentații de urbanism.

SRL-ul respectiv deține un spațiu de 9.400 de metri pătrați, unde vrea să ridice două blocuri cu regim de înălțime S+P+6 etaje + 3 etaje retrase. La parter, acestea ar urma să aibă spații comerciale sau chiar un afterschool. Pentru locuitorii acestora ar urma să fie amenajate 250 de locuri de parcare, atât la sol, cât și la subsolul clădirilor.

De asemenea, investitorul a primit în toamna lui 2021 un certificat de urbanism de la Primăria Bistrița, însă doar pentru elaborarea Planului Urbanistic Zonal, și nu pentru întocmire documentație de construire.

Traficul nu-i deranjat, iar soarele nu-i acoperit

Toate studiile realizate de investitor ar susține proiectul. Potrivit documentelor depuse la Agenția pentru Protecția Mediului, traficul n-ar fi deranjat, iar lumina naturală n-ar fi „răpită” elevilor care învață la INOEL.

„Conform prognozei, traficul aferent străzii Calea Moldovei, în funcție de ipoteza de calcul, se preconizează să crească cu valori cuprinse între 10-20% aferent anului 2025, respectiv între 49-164% aferent anului 2035. Traficul pe zona de acces a viitoarei investiții este estimat în anul 2024 la 700 de autovehicule etalon/zi și se consideră că acesta se va menține constant și în 2035. În continuare raportul între traficul din zona de acces aferent viitoarei investiții și traficul aferent străzii Calea Moldovei se menține foarte mare, ca urmare considerăm că noul acces nu va crea problema de ambuteiaj aferent străzii Calea Moldovei”, se mai arată în documentul respectiv.

Planul propus de investitor a primit aviz de principiu de la Biroul Rutier din cadrul Poliției Municipiului Bistrița și aviz favorabil de la Direcția Servicii Publice. De asemenea, în cadrul planului a fost realizat și un studiu de însorire:

„Concluziile studiului au fost că se respectă cerințele aliniatului 1, art 3 din OMS 119/2014, și anume iluminarea cu lumină naturală pe durata de minim 1 și ½ ore la solstițiul de iarnă a încăperilor de locuit din clădirea propusă și din locuințele învecinate”, mai spune dezvoltatorul.

SRL-ul vrea practic să schimbe regulamentul de urbanism pentru un teren în suprafață de 9.413 metri pătrați, ocupat de construcții (industriale/edilitare) situat în intravilanul municipiului Bistrița subzona instituțiile și serviciilor de interes general, în L4 – subzonă de locuire colectivă cu regim de construire discontinuu și înălțime maximă de P + 10 niveluri.

Nu doar că SC Dacia Service SRL nu are nevoie de aviz de mediu pentru PUZ-ul pe care-l pregătește, ci se pare că societatea nu are nevoie nici măcar de acordul vecinilor. Potrivit reprezentanților Primăriei Bistrița, unde au ajuns mai multe plângeri ale vecinilor direcți, doar pentru certificatul de urbanism eliberat în vederea construirii e necesar acordul vecinilor.

Mută Dacia Service pentru a face loc blocurilor

Pe terenul respectiv, Automobile Service SRL deține reprezentanța și service-ul Dacia. Planul este ca clădirea să fie pusă la pământ pentru a face loc celor două blocuri. Reprezentanța Dacia și service-ul aferent urmează să fie mutate pe Calea Dejului, unde, SC Automobile Service SRL a cerut, de asemenea, o schimbare a PUG-ului, printr-un Plan Urbanistic Zonal.

„Automobile Service SRL, având sediul în localitatea Bistrița, strada Calea Moldovei, nr. 22, titular al planului/programului „Plan Urbanistic Zonal pentru realizarea unei construcții cu destinația de prestări servicii – service auto, amenajări exterioare”, în localitatea Bistrița, strada Calea Dejului, nr. 149, anunță publicul interesat asupra depunerii solicitării de obținere a avizului de mediu pentru planul/programul menționat și declanșarea etapei de încadrare”, se arată în anunțul Agenției pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud.

Andreea Radu

1 COMENTARIU

  1. Oamenii o iau razna… Ce treaba are DSP-ul cu blocurile lui Sigartau? :)… și cu vecinul nemulțumit … Un service este mai poluant decât un bloc de apartamente din câte știu eu, nu? 😀 e terenul lor, sa construiască ce vor, atât timp cât respecta regulile de urbanism. E plin de cârcotași în sătucul nostru…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.