Fostul șef al Serviciului Antidrog din cadrul Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate (BCCO) Cluj, Liviu Şipoş, a fost ținta unor acțiuni revoltătoare săvârșite de  anchetatorii care au efectuat percheziții la domiciliul său în anul 2020. Acesta a suferit leziuni traumatice grave după ce a fost lovit cu pumnul și încătușat într-un mod nefiresc de subofițerii de la SIAS, fiindu-i rupte patru tendoane de la nivelul umărului drept. Abuzurile au continuat și după arestarea sa. Șipoș a afirmat că a fost nevoit să suporte dureri inimaginabile timp de două luni pe motiv că cei de la Arestul Central nu i-ar fi permis să fie supus unui examen RMN,  motivând că este decizia procurorului de caz.

La data de 15 august 2020, la ora 06:00, procurorii DIICOT – Structura Centrală au delegat ofițeri de poliție judiciară din cadrul DCCO București, care au descins în locuința fostului șef al Serviciului Antidrog din cadrul BCCO Cluj, Liviu Şipoş. Cu toate că ușa imobilului nu era încuiată, anchetatorii nici măcar nu au încercat să probeze mânerul și au doborât-o fără să stea pe gânduri, în încercarea de a-și demonstra „vitejia”.

Aceștia au acționat în același mod și față de Liviu Șipoș care, în ciuda faptului că nu a ripostat în nicio formă, a fost lovit cu pumnul în față și trântit la pământ. Chiar dacă s-au aflat de aceeași parte a baricadei, ofițerii SIAS și-au dorit să-i arate lui Șipoș cine e șeful, l-au imobilizat apăsându-l cu genunchiul pe gât și i-au răsucit mâna într-un mod nefiresc în momentul în care au procedat la aplicarea cătușelor, fapt care a dus la ruptura a patru tendoane de la nivelul umărului. Liviu Șipoș este de părere că polițiștii care au descins la domiciliul său cu ocazia perchezițiilor nu sunt capabili sau nu vor să declare cine a condus operațiunea din data de 15 august 2020. Cel care coordona operațiunea, un bărbat în vârstă de 40-45 de ani, cu o înălțime de aproximativ 185-190 cm, avea pe frunte o cameră de acțiune GoPro pe care a folosit-o pentru a filma intrarea în imobil, încătușarea lui Șipoș, momentele în care a fost efectuată percheziția domiciliară și alte activități întreprinse de echipa SIAS. În momentul în care cel care coordona acțiunea și-a întrebat un coleg dacă nu cumva mai are o baterie pentru camera de filmat pentru că are impresia că se va descărca, Liviu Șipoș i-a spus acestuia că îi va face plângere penală pentru că i-a rupt umărul.

În timpul acțiunii, polițiștii DIICOT au ridicat trei caiete deținute de Șipoș. Două dintre ele conțineau date din perioada 1995 – 1999 privind modul de întocmire a documentelor de către viitori ofițeri de filaj.

După 9 ore de percheziții, fostul comisar de la Serviciul Antidrog Cluj a fost reținut și dus la DIICOT București pentru audieri, fiind acuzat de săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, șantaj, lipsire de libertate în mod ilegal, violarea sediului profesional, acces ilegal la un sistem informatic, transferul neautorizat de date dintr-un sistem informatic și fals informatic, după ce l-ar fi urmărit ilegal pe traficantul de droguri, Vladimir Sfîrlea Torino, condamnat pentru traficarea a peste cinci tone de heroină în urma unui dosar penal la care chiar Liviu Șipoș a lucrat în perioada 2000-2003.

Procurorul i-a îngrădit accesul la asistență medicală

La data de 16 august 2020, Liviu Șipoș a fost plasat în Arestul Central București. Cu toate că avea nevoie de îngrijiri medicale de specialitate, durerile provocate de ruptura celor patru tendoane de la nivelul umărului au fost ameliorate numai de medicamente antiinflamatoare, pe motiv că procurorul care ancheta cazul a respins de fiecare dată cererile fostului șef al Serviciului Antidrog Cluj pentru realizarea unui examen RMN.

Abia după două luni, cu sprijinul medicului Iancu, din cadrul spitalului din penitenciar, Șipoș a reușit să fie examinat și mai apoi operat la Spitalul Militar din București. A doua zi după operație, Șipoș a fost transferat înapoi la Penitenciarul Rahova. Metodele de intimidare îndreptate împotriva fostului șef de la Antidrog Cluj au continuat din momentul în care a fost încarcerat în Arestul Central, fiind intercept ambiental și monitorizat telefonic. Cu toate că nu se recuperase complet după operația suferită, angajații Arestului Central i-au alocat un loc în partea superioară a unui pat supraetajat pentru a-l pune în dificultate.  Un aspect extrem de interesant în cauză este faptul că, după operația suferită, în timp ce se afla în Arestul Central, Liviu Șipoș a fost dus la două ședințe de kinetoterapie, iar în timp ce se afla la policlinica MAI, acesta susține că a văzut un bărbat care avea conformația corporală precum cel care i-a rupt umărul. Fostul comisar susține că individul respectiv a intrat în cabinetul în care se afla și el, însă după ce și-ar fi dat seama că Șipoș l-ar putea recunoaște a intrat într-o altă încăpere.

Fostul șef al Serviciului Antidrog Cluj  s-a decis să se îndrepte în instanță împotriva anchetatorilor care au acționat abuziv la momentul în care au fost efectuate percheziții la domiciliul acestuia, în august 2020, provocându-i leziuni traumatice grave. Prima sesizare în acest sens a fost formulată de un ofițer din cadrul Arestului Central București, care s-a adresat Judecătoriei Sectorului 5 pentru a le pune în vedere magistraților starea de sănătate precară în care se afla fostul comisar, însă judecătorii au decis conexarea dosarului cu cel de la Cluj, față de care procurorul de caz a dispus clasarea. Mai mult, există și câteva fotografii realizate la momentul în care fostul comisar a ajuns în Arestul Central, în care se văd semnele lăsate de loviturile nemiloase ale subofițerilor SIAS. Liviu Șipoș a fost arestat preventiv timp de 10 luni, în perioada 15 august 2020 – 24 mai 2021, aflându-se în prezent sub control judiciar. Acesta susține că toate acuzațiile care i se aduc fac parte dintr-un scenariu menit să protejeze interesele care gravitează în jurul traficantului de droguri Vladimir Sfîrlea Torino.

Cum a ajuns Liviu Șipoș din vânător … vânat?

Liviu Șipoș a activat în structurile Ministerului Afacerilor Interne timp de 25 de ani. Și-a început activitatea la structura de Filaj și Investigații, a continuat în cadrul Centrului Zonal de Combatere a Criminalității Organizate Cluj, fiind transferat ulterior în fosta structură a Parchetului Național Anticorupție, actuala DNA. Cu toate că s-a pensionat în anul 2005, acesta a continuat să facă ceea ce știa cel mai bine și a  pus bazele unei agenții de detectivi particulari. Problemele au început în anul 2007, când Liviu Șipoș susține că a primit amenințări cu moartea și alte acte de violență  care îl priveau pe el și pe membrii familiei sale, atât direct, pe telefonul acestuia, cât și prin intermediari.

Fostul șef al Serviciului Antidrog Cluj a sesizat organele abilitate în anul 2007, însă Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj i-a comunicat că se clasează cauza întrucât nu pot fi identificate persoanele care îi aduc amenințări. Văzând că autoritățile competente ale statului nu poate identifica și trage la răspundere penală persoanele care îi aduc amenințări, Șipoș a început să-i supravegheze pe Torino și pe ceilalți parteneri de afaceri ai fostului traficant de droguri. Liviu Șipoș a dezvăluit că Vladimir Sfîrlea Torino frecventa două grajduri din comuna Florești unde ar fi derulat o afacere cu mobilier. Însă, fostul șef al Serviciului Antidrog Cluj susține că în spatele businessului planau o serie de aspecte care arătau că Torino ar fi revenit la vechile obiceiuri și ar fi pus bazele unei noi rețele de trafic de droguri alături de Carat Dumitrița, Marius Foghiș, Sfîrlea Valentin (fratele lui Torino), care a închiriat o autoutilitară pe care ar fi folosit-o pentru transportarea substanțelor interzise, și un ucrainean a cărui identitate nu a reușit să i-o stabilească. Mai mult, în acea locație nu ar fi fost nici urmă de mobilă, iar colaboratorii lui Torino se deplasau frecvent, după lăsarea serii, la grajdurile din Florești, se autoverificau intens, fapt care i-au confirmat bănuielile lui Liviu Șipoș.

Liviu Șipoș a reușit să stabilească traseul mașinilor cu ajutorul informațiilor furnizate de dispozitivele GPS pe care le instalase pe autoturismele respective. Fostul șef al Serviciului Antidrog Cluj susține că nu l-a șantajat niciodată pe Torino și chiar a pus la dispoziția fostului șef IPJ Cluj, Constantin Ilea și a polițistului de la Antidrog Cluj, Dragoș Călin Marc, o serie de date care aduc la lumină activitatea pe care a desfășurat-o grupul coordonat de Torino, însă cei doi polițiști nu i-au mai răspuns la apeluri lui Liviu Șipoș și la scurt timp acesta a fost arestat preventiv.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.