Consiliul Județean Bistrița-Năsăud s-a trezit în această iarnă cu trei loturi descoperite din cele cinci în care a împărțit drumurile județene. Doar Becleanul și Bistrița erau acoperite încă din luna februarie a acestui an. La licitația pentru celelalte loturi nu s-au prezentat doritori, astfel că contractele au rămas în aer, fiind încheiate pe ultima sută de metri, chiar în prima lună de iarnă.

Zăpada a luat pe nepregătite și în acest an autoritățile județene, care n-au reușit să încheie contracte de deszăpezire în timp util. De altfel, Consiliul Județean a fost prima instituție amendată în această iarnă, chiar la prima ninsoare, după ce un drum județean nu a fost deszăpezit, iar un TIR care a derapat a blocat întreaga circulație.

Poliția Rutieră a amendat Consiliul Județean cu 14.500 de lei, pentru că Drumul Județean 172 D nu a fost curățat.

„La data de 13 decembrie a.c., polițiștii din cadrul Poliției orașului Sângeorz-Băi au aplicat o sancțiune contravențională pentru neîndeplinirea obligației de întreținere a drumului public, pe timp de iarnă, pe Drumul Județean 172D. Cuantumul sancțiunii aplicate conform OUG 195/2002 este de 14.500 de lei”, a transmis Inspectoratul de Politie Județean Bistrița-Năsăud.

Nici nu e de mirare, dacă luăm în calcul că, contractul de deszăpezire pentru acest tronson de drum nu era semnat la data la care prima zăpadă s-a gândit să apară. Este vorba despre Lotul 3 Năsăud, care a fost semnat abia în 13 decembrie, ironia sorții, o zi după prima ninsoare. Procedura ar fi fost întârziată pentru că la licitațiile organizate de administrația județeană nu s-a prezentat nimeni.

Trei din cinci loturi n-aveau semnate contracte de deszăpezire în decembrie

În prima lună de iarnă, Consiliul Județean nu reușise să încheie contractele pentru serviciile de deszăpezire pentru 3 din cele 5 loturi în care sunt împărțite drumurile județene.

Nu doar Lotul 3 Năsăud, care include DJ 172 D, drumul care a adus Consiliului Județean o amendă la prima ninsoare, nu avea contract e deszăpezire. Pentru Lotul 4 Șieu, contractul de deszăpezire a fost semnat abia în 9 decembrie, iar Lotul 5 Lechința este semnat abia în 20 decembrie.

Pe Lotul 3 Năsăud, pentru care a fost amendat Consiliul Județean a pus mâna Lucrări Drumuri și Poduri SA Bistrița, societate comercială aflată în procedură de insolvență, al cărui acționar unic este chiar Consiliul Județean.

Doar Bistrița și Becleanul erau asigurate în decembrie

Singurele loturi asigurate au fost Bistrița și Beclean, pe care a pus mâna același SRL, în luna februarie a acestui an. Este vorba despre ARDELEAN COMPANY NORD VEST SRL. Pentru Lot 1 Bistrița, SRL-ul a primit 5 milioane de lei, în 19 octombrie fiind semnat încă un contract adițional, în valoare de 1,5 milioane de lei.

Pentru Lot 2 Beclean, ARDELEAN COMPANY NORD VEST SRL a primit 5,4 milioane de lei, contractul fiind semnat tot în luna februarie. La contractul principal se adaugă un contract subsecvent semnat în luna octombrie, de încă 1,5 milioane de lei. Aceeași firmă a prins contracte de deszăpezire anul acesta pe tronsoane de drum din Botoșani.

ARDELEAN COMPANY NORD VEST SRL este din Baia Mare și a raportat în 2021 o cifră de afaceri de 23,6 milioane de lei, un profit net de 1,3 milioane de lei și datorii de 14,2 milioane de lei. Cu un an mai devreme, în 2020, SRL-ul raporta o cifră de afaceri de 18,8 milioane de lei și un profit net de 1,6 milioane de lei. Și atunci datoriile treceau de 10 milioane de lei.

Lotul 3 Năsăud îi revine societății Lucrări Drumuri și Poduri SA, valoarea contractului ajungând la 5,9 milioane de lei. Contractul a fost semnat abia în 14 decembrie. Pentru anul trecut, LDP a raportat o cifră de afaceri de 8,3 milioane de lei și pierderi de peste 4 milioane de lei. Anul trecut, cifra de afaceri ajungea la 12,3 milioane de lei, iar profitul net la doar 43.700 de lei.

Lotul 4 Șieu a fost semnat în 9 decembrie, valoarea contractului fiind de 6,6 milioane de lei. Pe contract a pus mâna Trans –Simy SRL. Trei zile mai târziu, Consiliul Județean mai încheie un contract adiacent de 2,2 milioane de lei.

Trans – Simy SRL funcționează din 1995 și are 32 de angajați. Pentru anul trecut, firma din Jelna a raportat o cifră de afaceri de 9,6 milioane de lei și un profit net de 262.943 de lei. Datoriile treceau și ele peste 5 milioane de lei. 2020 pare să fi fost un an mai bun pentru SRL, care raporta 8,4 milioane de lei și un profit net de 1,9 milioane de lei. Datoriile ajungeau și atunci la 3,2 milioane de lei.

De altfel, SRL-ul a trecut de 30 de angajați abia de doi ani, până atunci funcționând cu doar 8 angajați. În 2019, Trans Simy SRL raporta o cifră de afaceri de doar 4,7 milioane de lei și un profit de 1,8 milioane de lei.

Licitația pentru deszăpezire, demarată în vara lui 2021

Consiliul Județean Bistrița-Năsăud caută firme pentru a asigura deszăpezirea drumurilor județene de un an și jumătate. Licitația pentru serviciile de deszăpezire a fost demarată în luna iulie a anului 2021, pentru iarna aceasta, dar și pentru iarna 2024-2025. În total, au fost puse la bătaie 26 de milioane de lei.

Contractul este împărțit în cinci loturi, lungimea totală a rețelei de drumuri județene fiind de aproape 670 de kilometri. Față de precedentul contract de deszăpezire multianual, valoarea maximă estimată a crescut cu peste 25%.

După ce primele loturi, Bistrița și Beclean și-au găsit firmă care să asigure deszăpezirea, Consiliul Județean s-a văzut nevoit să reia licitația pentru atribuirea contractelor pentru deszăpezirea drumurilor județene din zonele Năsăud, Șieu și Lechința. Valoarea însumată estimată pusă la bătaie de Consiliul Județean este de minim 9.400.140 lei și un maxim de 19.791.654 lei.

La noua licitație, administrația județeană bistrițeană a pus la bătaie sume mult mai mari decât anul trecut în iulie. Cu toate acestea, firmele nu s-au înghesuit cu oferte. Șieul și-a găsit ofertant, rămânând în aer zonele Lechința și Năsăud. Zona Năsăud are și cei mai puțini kilometri de drumuri județene, comparativ cu celelalte loturi: 106,444 km.

Se pare că firmele nu s-ar fi înghesuit la licitații din cauza prețurilor în creștere ale materialelor necesare, adică la sare și nisip. La socoteală este pus și prețul tot mai instabil al carburanților.

„Să știți că operatorii economici s-au înscris la licitație cu destul de multă reticență, din cauza prețurilor care tot cresc. Totuși sperăm ca peste o săptămână să știm câștigătorii contractelor pentru loturile 4 și 5. În ceea ce privește lotul 3 Năsăud, vom mai organiza o licitație, iar până la atribuirea contractului vom găsi o cale legală pentru ca și această zonă să fie deszăpezită. Vă asigur că nu vom avea drumui înzăpezite iarna aceasta în județ”, a declarat pentru Gazeta de Bistrița, în urmă cu două luni, directorul Direcției de Drumuri Județene din cadrul Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Ciprian Ceclan.

Andreea Moldovan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.