Vicepreședintele PNL Robert Sighiartău și-a făcut un titlu de glorie tot bătând toaca despre cum a mărit el alocațiile pentru copii. Prezintă peste tot acest lucru ca fiind marea sa realizare politică. Nu e loc pe unde apare fără să spună că el e cel care s-a gândit la mămicuțe și bebeluși, „trecând prin parlament” legea de majorare a alocațiilor în funcție de rata inflației. S-a împroprietărit pe tot felul de cifre și procente de „majorări de alocații” și lumea îl crede că n-are încotro.
Declarațiile triumfaliste pe care le face sunt mereu la persoana întâi. ”Proiectul meu de indexare a alocațiilor cu rata inflației pe care l-am trecut prin Parlament în 2019 își produce efectele. Alocațiile se majorează din nou începând cu luna martie cu 5,1%. Ele vor ajunge la valoarea de 630 de ron (copii 0-2 ani) și la 256 ron (2-18 ani). Aceastae doar una dintre declarațiile lui Robertino, luată la întâmplare („Ziar de Bistrița”, 22.02.2022). Și ca asta sunt zeci în ultimii 2-3 ani.
Cercetând cum stau lucrurile în realitate, rezultă că Sighiartău încearcă să-și atârne la butonieră o lege care nu este a lui.
Proiectul la care se referă Robertino aparține unui grup de 37 de parlamentari ai PNL, între care, da, se află și Sighiartău.
Pagina din arhiva Camerei Deputaților (foto) arată cu claritate acest lucru.
Să nu ne imaginăm că proiectul depus de cei 37 de liberali și pe care Sighiartău l-a trecut pe numele său era vreun compendiu al gândirii juridice universale despre creșterea bebelușilor. Nicidecum, avea o singură frază: „Cuantumul alocației de stat pentru copii se majorează anual cu 100% din rata medie anuală a inflației, începând cu data de 1 ianuarie 2020”.
Legea cu fraza de mai sus a fost votată în unanimitate în Camera Deputaților, în 15 octombrie 2019, la 5 zile după demiterea Guvernului Dăncilă. Cvorumul a fost de 242 deputați. PNL și USR, care se pregăteau să guverneze împreună, aveau împreună doar 81 de voturi, insuficiente pentru a trece legea. Fără voturile PSD (88 de voturi), care era în opoziție atunci, și ale celorlalte partide, majorarea alocațiilor propusă de liberali n-ar fi fost adoptată, scrie Cotidianul.ro.
Prin urmare, la ce tot afirmă Sighiartău, se impun niște corecții. Mai întâi, că nu el este autorul inițiativei, ci un grup de 37 de liberali care-l include și pe el. În al doilea rând, nu el „a trecut prin parlament” această lege, ci unanimitatea deputaților, de la toate partidele. Fără votul acestora, „legea celor 37” ar fi rămas un petec de hârtie.
Cel care, la finalul votării, a ieșit ca țânțarul în frunte cu mulțumirile pentru această unanimitate a fost Sighiartău, ca și cum era vorba de „legea sa”: „Ţin să vă mulţumesc tuturor parlamentarilor care astăzi aţi votat acest proiect de lege, în mod special domnului Marius Budăi, care a susţinut acest proiect de lege al opoziţiei, domnului Solomon (deputat PSD, președintele Comisiei pentru muncă – n.n.). Vă mulţumesc foarte mult”, spunea Sighiartău, călcându-și pe inimă să amintească de pesediștii care au votat proiectul.
Legea cu nr.214/2019 urma să fie aplicată de la 1 ianuarie 2020. În cifre, alocația urma să fie de 311 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani și 156 lei pentru copiii cu vârsta între 2 și 18 ani (conform Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială).
Aceleași cuantumuri erau prevăzute într-o ordonanță dată de Guvernul Dăncilă în februarie a aceluiași an și care deja își producea efectele. Numai că liberalii, instalați la putere în noiembrie, n-au vrut să lase un asemenea atu electoral sub antetul pesediștilor și-au venit pe turnantă cu propriul proiect. În 2020, era multe alegeri și altfel îi stătea casei PNL cu pianul alocațiilor lipit de pereți.
Să ne înțelegem: sunt salutare orice inițiative menite să contribuie la ameliorarea condițiilor de viață ale tinerelor familii, să faciliteze creșterea copiilor, să încurajeze natalitatea ș.a.m.d. Pastorul deputat Sighiartău este printre oamenii care iubesc copiii. El este tată de patru copii și provine dintr-o familie în care mai are șase frați. Majorările de alocații se răsfrâng inclusiv asupra veniturilor din familia sa.
Dar o cauză atât de nobilă precum este dragostea de copii n-ar trebui mânjită cu scopuri electorale. Mai multă decență și discreție pe acest subiect ar fi un semn de educație și bun simț din partea tuturor.
Citește și: Apostolii cămătăriei cu gulere albe (II)