Judecătorii Tribunalul Bistrița-Năsăud au stabilit, joi, 3 noiembrie, că Municipiul Cluj-Napoca trebuie să-i acorde despăgubiri în valoare de 113.801.371 de lei omului de afaceri Sile Pușcaș, după ce Emil Boc i-a expropriat acestuia un teren din cartierul Zorilor, cu o suprafață de 12.095 de metri pătrați. Sentința instanței a venit la numai câteva ore după ce edilul s-a pozat cu gura până la urechi pe terenul expropriat, de unde anunța că au început lucrările la Parcul Observator.

Emil Boc i-a oferit inițial afaceristului o despăgubire de 10.911.765 de lei pentru teren, prin urmare trebuie să achite o diferență de 102.889.606  de lei, echivalentul a 20,9 milioane de euro. Hotărârea Tribunalului Bistrița-Năsăud nu este definitivă, iar Primăria a anunțat că va face recurs.

„Admite în parte cererea de chemare în judecată formulată de reclamanta SC F SA, continuată de SC PSC I, în contradictoriu cu pârâţii UAT M C-N şi LIB SA, obiect al dosarului nr. 4684/117/2019, şi în consecinţă:

Stabileşte despăgubirea în sumă de 113 801 371 lei pentru terenurile expropriate, înscrise în prezent în CF 340693 C-N,nr. cadastral 340693, şi obligă pârâta UAT M C-N, în calitate de expropriator, la plata către reclamanta SC PSC I SA a diferenţei dintre această sumă şi suma de 10 911 765 lei stabilită drept despăgubire prin Hotărârile de stabilire a despăgubirilor nr. 1/28.12.2020, 2/28.12.2020 şi 3/28.12.2020, emise de M C-N – CPA Legii nr. 255/2010 CL C-N. (…) Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare. Cererea de apel se depune la Tribunalul Bistriţa-Năsăud. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 03.11.2022.”, se arată în soluția pe scurt a instanței.

Cu toate că s-a ajuns în această situație din cauza unor ambiții personale ale primarului Emil Boc, nu edilul va fi cel care va scoate banii din buzunar, ci clujenii care l-au pus în funcție, deoarece suma va fi achitată din bugetul orașului de cinci stele. 

Neînțelegerile dintre Emil Boc și Sile Pușcaș au început după ce primarului i-a încolțit în minte ideea că municipiul Cluj-Napoca are nevoie de spații verzi cu orice preț și a ochit terenul de 1,2 ha din cartierul Zorilor. Terenul în cauză a fost cumpărat de Florisal, firma patronată de Sile Pușcaș, în anul 2015, iar de atunci omul de afaceri a tot încercat să obțină o autorizație de construire din partea municipalității pentru ridicarea unui ansamblu imobiliar, însă fără succes. În anul 2020, consilierii locali au aprobat cuantumul pe care Sile Pușcaș îl va primi în urma exproprierii demarate de Primărie pentru terenul din Zorilor. Pentru cele trei parcele de teren deținute de Florisal (6.877 mp, 3.260 mp și 1.958 mp), Sile Pușcaș a fost despăgubit cu 10.911.765 lei, valoarea terenului fiind cotată la 171,5 euro/mp (circa 830 lei/mp).

Disputele dintre Pușcaș și Boc s-au lăsat cu o serie de dosare în instanță. Florisal a dat în judecată Primăria fiind nemulțumit de despăgubirile estimate pentru exproprierea terenului din cartierul Zorilor. Sile Pușcaș a contestat în instanță HCL-ul prin care consilierii locali au stabilit că municipalitatea trebuie să-i achite afaceristului 10.911.765 de lei în schimbul terenului expropriat și a cerut  despăgubiri în valoare de 202.000.000 lei, cu obligarea autorității la consemnarea și plata acestei sume ulterioare emiterii deciziei de expropriere. Dosarul a fost înrgistrat pe rolul Tribunalului Cluj, însă a fost strămutat la scut timp la Tribunalul Bistrița-Năsăud.

Cele 20,9 milioane de euro, un mizilic pentru Boc:  Ai obligația morală să dai ceva înapoi și comunității

Prins cu ocaua mică, primarul Emil Boc a încercat să arunce toată vina în spatele dezvoltatorului imobiliar Sile Pușcaș, acuzându-l că are de gând să ia și pielea de pe clujeni pentru a-și mai pune câteva milioane la ciorap. Milioane care pentru moment, până la o sentință definitivă, vor rămâne în sacul bugetului local, dar care ar putea dispărea precum un nor de fum dacă instanța va stabili că Boc și-a plasat ambițiile personale în fața intereselor cetățenilor și a vrut să pună mâna pe terenul lui Pușcaș în schimbul unor despăgubiri derizorii.

„Ca să ne înțelegem. Primăria nu a pierdut niciun proces cu acest investitor pe care, repet, l-am prezentat public în adevărată lui valoare. Avem valori diferite. Eu nu am valori în care prima este banul. Am alte valori după care m-am ghidat în viață și în viața publică. Cred că atunci când într-o comunitate tu reușești ceva să obții datorită comunității și devii bogat, cu toate generațiile de urmași ai tăi, ai obligația morală să dai ceva înapoi și comunității. Acest caz nu s-a întâmplat cu investitorul de la Platinia (…) Să încerci să tragi cu orice preț banii de pe umerii clujenilor doar ca să îți mai pui tu, la alte sute de milioane pe care le mai ai, încă un milion de euro, sau două milioane de euro, în plus.”, a declarat Emil Boc pentru ZIUA LIVE.

Edilul susține că Pușcaș are o obligație morală să lase ceva cetățenilor doar pentru că afaceristul a reușit să se îmbogățească. În acest caz intervine și reversul medaliei. Ce a reușit Emil Boc să ofere comunității? Pentru că edilul nu are numai o obligație morală față de cetățeni , ci și o obligație stabilită de funcția pe care o deține, prin care ar trebui să le ofere cu adevărat clujenilor o calitate a vieții ridicată. Mai mult, Emil Boc susține că „experții statului” s-ar fi încurcat în calcule stabilind o valoare a despăgubirii mult mai mare decât ar fi normal.

„Eu am o problemă cu funcționarii statului român. Cum e posibil ca experții să dea valori atât de diferite. Aceeași experți stabilesc acum o valoare de 10 ori mai mare a despăgubirii.”, a adăugat edilul.

Să nu mai vorbim de celelalte practici dictatoriale pe care Boc le-a folosit de-a lungul timpului prin care le cerea investitorilor să doneze teren în schimbul autorizațiilor de construire sau să mai realizeze câte un drum sau sens giratoriu pe care să le doneze orașului de cinci stele.

BOX

Cum va arăta Parcul Observator dacă visul lui Boc se împlinește

Parcul Observator va avea loc de joacă cu dotări moderne pentru copii, zonă de recreere pentru seniori (cu mese de șah și fântâni arteziene), zonă de fitness, zone de promenadă și piste pentru biciclete.

În noua zonă verde se vor planta peste 180 arbori și mai bine de 240 arbuști, pe lângă cei existenți. Sistemul de irigație prevăzut în proiect va reduce costurile de întreținere și va asigura prospețimea vegetației în perioadele de secetă, precizează reprezentanții primăriei. De asemenea, potrivit acestora, aleile vor fi amenajate din materiale permeabile pentru un impact minim asupra mediului și vor permite accesul persoanelor cu dizabilități în toate zonele parcului.

Valoarea totală a proiectului este de peste 1,5 mil. euro (7.378.372,64 lei cu TVA), iar durata de execuție a lucrărilor este de 9 luni (termen finalizare: iulie 2023). Executantul lucrărilor este Garden Center, alături de Ro-Verde Landscaping.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.