Unul dintre cele mai controversate ocoale silvice din județ, cel de la Telciu, își caută șef. Inginerul Luca Pupeză, și el la fel de controversat precum ocolul silvic pe care l-a condus, iese la pensie. Se pare că 5 candidați au pus ochii pe fotoliul său.
În ședința de Consiliu Local a comunei Telciu s-a luat în discuție vacantarea postului ocupat de o veșnicie de inginerul Luca Pupeză în fruntea Ocolului Silvic Telciu. Acesta este cel mai longeviv șef de ocol din județ și urmează să iasă la pensie.
Consilierii locali au dat okey-ul pentru organizarea concursului pentru ocuparea funcției de șef de ocol. Doar la prima strigare ar fi spus prezent 5 ingineri silvici, pregătiți să îi ia locul lui Pupeză. Cine va câștiga concursul organizat pe post, rămâne de văzut.
Cert este faptul că va avea pe mână nu mai puțin de 17.500 de hectare de pădure, Ocolul Silvic Telciu fiind unul dintre cele întinse din țară. De altfel, Primăria Telciu domină topul național când vine vorba despre suprafața de pădure deținută. Ocolul Silvic Telciu administrează și 3 fonduri cinegetice, la Fiezel, Telciu și Rebra.
Pupeză lasă ocolul pe mâna rudelor?!
Ocolul Silvic Telciu are 36 de angajați, și majoritatea sunt înrudiți între ei. Nu mai puțin de 6 persoane poartă numele de familie Pupeză, ca și al celui care a condus până acum Ocolul Silvic Telciu. Întâlnite sunt și numele Chitul, Mutu, Ganea sau Moldovan. De la ingineri silvici, pădurari, contabile sau secretare, toți par să fie înrudiți între ei.
Ocolul Silvic Telciu pare să fie foarte darnic cu angajații săi. Potrivit raportului de anul trecut, doar pe salariile celor 36 de angajați au mers 4,4 milioane de lei. Cei 36 de angajați au primit și bonusuri de 345.000 de lei. Printre bonusurile acordate se numără tichete de masă în valoare totală de aproape 200.000 de lei și premii trimestriale în valoare totală de 150.000 de lei.
Potrivit celui mai nou raport pe buget, anul acesta, ocolul silvic cheltuie 8,1 milioane de lei și produce 8,8 milioane de lei. Doar cu vânzarea produselor face 8,4 milioane de lei (7,7 reprezentând masa lemnoasă pe picior de 58.000 de metri cubi și 610.000 de lei reprezentând 10.000 de metri cubi de lemn în faze).
Pe chirii, ocolul silvic dă 92.000 de lei, pentru prime de asigurare 77.000 de lei, iar pentru protocol, reclamă și publicitate 10.000 de lei. Telecomunicațiile și taxele poștale scot din vistieria ocolului silvic 40.000 de lei, iar testările psihologice și examenele medicale anuale ale angajaților 32.000 de lei.
Tariful de gestionare a fondului de vânătoare îi mai ușurează de aproape 40.000 de lei, cheltuielile de exploatare prin prestări servicii de 970.000 de lei, iar închiriatul utilajelor necesare de 30.000 de lei.
Șmenurile de la Telciu au atras atenția oamenilor legii
În 3 noiembrie, o armată de polițiști, procurori și angajați ai Gărzii Forestiere, au luat la puricat ocolul silvic, precum și alte 24 de adrese. Acestea au avut loc la sediile unor operatori economice și la locuințele persoanelor vizate de acest dosar, care a ajuns inclusiv la urechile ministrului Mediului, care a salutat demersul într-o postare publică pe Facebook.
32 de persoane sunt vizate de acest dosar, iar 5 persoane au fost reținute pentru 24 de ore, la o zi după percheziții. Acuzațiile aduse în prima fază sunt dintre cele mai grave: grup infracțional organizat, tăiere fără drept de arbori, furt de arbori, fals intelectual și uz de fals.
Ce este mai grav este faptul că activitatea infracțională susținută și desfășurată cu ajutorul acestui Ocol Silvic este documentată de procurori și Garda Forestieră încă din 2019… însă nu se știe exact de când are loc.
Potrivit unei informări a Inspectoratului de Poliție Județean, cercetările au scos în evidență faptul că, începând din anul 2019 și până în prezent, în urma unor înțelegeri prealabile, angajații ocolului silvic și administratorii unor societăți comerciale cu domeniu de activitate exploatare, prelucrare și comercializare a materialului lemnos, ar fi exploatat, ilegal, material lemnos din pădurile gestionate de ocolul silvic. La o primă strigare, ar fi fost pusă în valoare și exploatată, în mod ilegal, masă lemnoasă în valoare de peste 600.000 de lei.
Personalul silvic cu atribuții de control, din cadrul ocolului, ar fi întocmit mai multe documente, fiind consemnată o stare care n-avea nicio legătură cu realitatea, masa lemnoasă exploatată ilegal fiind subevaluată sau chiar omisă. În urma controalelor, pădurarii nu găseau nereguli și nici nu constatau vreo tăiere ilegală în parchetele exploatate.
Peste jumătate de milion de lei, găsit la percheziții
În urma perchezițiilor au fost descoperite și ridicate mai multe sume de bani despre care se bănuiește că provin din activitatea infracțională: peste 500.000 de lei, 9.800 de euro, 700 de dolari americani și 160 de lire sterline.
Mai mult, oamenii legii au constatat că infracțiunile silvice nu sunt singurele în care erau specializați angajații ocolului silvic, fiind găsite țigări și alcool despre care se crede că ar proveni din contrabandă, dar și indicii că nu s-a respectat regimul armelor și munițiilor.
Au fost găsite, de asemenea, și dispozitive și materiale folosite la marcarea arborilor, 5.800 de țigarete, despre care ar exista suspiciuni că ar proveni din contrabandă, precum și 1.500 de litri de alcool nemarcat fiscal cu timbru de acciză. S-au găsit și 7 trofee de vânătoare și 92 de cartușe pentru arme de vânătoare.
Astfel, la buchetul de infracțiuni au fost adăugate, în urma perchezițiilor și nerespectarea regimului armelor și munițiilor și deținerea de alcool și tutun în afara unui antrepozit fiscal autorizat.
Garda Forestieră a întocmit un raport în luna septembrie a acestui an, ce se întinde pe nu mai puțin de 35 de pagini și care surprinde jaful care are loc în 10 din cele 16 cantoane administrate de Ocolul Silvic Telciu.
Printre acestea se numără arbori tăiați ilegal, procese verbale care nu conțin date reale, arbori marcați, tăiați și lăsați în pădure după finalizarea exploatării, deși legea interzice asta.
Prejudiciul estimat la acea dată de Garda Forestieră Cluj se apropia de jumătate de milion de lei. În urma controalelor, 6 firme au rămas fără licențele de exploatare, au fost confiscate două ciocane de marcat și s-au deschis 4 dosare de cercetare penală.
Garda Forestieră Cluj a primit sprijin de la cetățeni pentru aceste controale, autoritățile publice locale, alegând să nu se implice, având în vedere că totuși controlează ocolul silvic Telciu.