Ani de zile, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud a încercat să vândă Castelul Teleki de la Comlod. Președintele Consiliului Județean, Radu Moldovan, s-a ales inclusiv cu o plângere penală la DNA pentru că a vrut să înstrăineze monumentul. După reabilitarea castelului Teleki de la Posmuș, Consiliul Județean se pare că se pune pe treabă și pregătește și castelul de la Comlod pentru reabilitare. Aceasta va costa nu mai puțin de 3,5 milioane de euro.

Consiliul Județean Bistrița-Năsăud pregăteștea reabilitarea Castelului Teleki de la Comlod, care se va transforma într-un centru cultural. Potrivit memoriului depus la Agenția pentru Protecția Mediului, reabilitarea castelului va costa aproape 18 milioane de lei, adică nu mai puțin de 3,5 milioane de euro. Asta în condițiile în care reabilitarea Castelului Teleki de la Posmuș a costat 5 milioane de euro.

„Prin proiect se propune restaurarea și reabilitarea Castelului Teleki pentru a îndeplini funcții comunitare din sfera relațiilor publice de turism cultural, contribuind la îmbunătățirea vieții în comunitate. După reabilitare, se propune redeschiderea castelului pentru publicul larg și vizitatori, fiind valorificat astfel potențialul turistic al acestui imobil de patrimoniu. Conex activității turistice, spațiile ansamblului vor fi funcționalizate și amenajate vizibil pentru a găzdui un centru cultural. Principalele destinații ale spațiilor vor fi acelea de spații expoziționale, ateliere participative de creație artistică și etnografică, spații pentru conferințe, spații muzeistice, bibliotecă și spații de expunere carte veche, săli pentru întruniri și primire turiști. Toate spațiile vor fi integral deschise și destinat participării publicului vizitator sau turiștilor”, se arată în memoriul depus de autorități la Agenția pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud.

Terenul pe care este situat castelul are o suprafață de 7.843 de metri pătrați. Monumentul istoric are o suprafață construită de 402 metri pătrați. Terasa exterioară va avea și ea peste 200 de metri pătrați. În beci sunt amenajate 3 camere, iar la parter 14 camere.

Constructorul va avea bătăi de cap la fosta reședință a lui Teleki

Reabilitarea unui monument istoric aflat în stare avansată de degradare este o reală provocare pentru constructorii care pun mâna pe licitație. Multe dintre lucrări trebuie făcute manual, iar în cazul unor descoperiri arheologice totul se oprește și se fac cercetări. Lucrările de la Posmuș au fost întârziate bine de acest gen de probleme.

În cazul Castelului Teleki de la Comlod se vor restaura și pune în valoare tâmplăriile originale, elementele arhitecturale din piatră cioplită și sculpturile în piatră care decorează fațada. Elementele care lipsesc vor fi refăcute respectând originalele, iar șarpanta istorică va fi reabilitată și se va păstra forma acoperișului.

Va fi refăcută terasa exterioară pe cele 3 laturi ale castelului, păstrând volumetria originală, dar și parapetul din piatră, realizat după modelul original.

„La nivelul parterului, încăperile vor fi transformate în săli de expunere, precum și o cafenea și zonă de lounge pentru a deservi evenimentele organizate în castel. Subsolul va deveni de asemenea un spațiu expozițional flexibil, extinderea subsolului preluând spațiile tehnice și zona de grupuri sanitare. Se va realiza o nouă amenajare peisageră care respectă amenajarea istorică și vegetația matură existentă pe sit, dintre care câteva specii cu valoare estetică deosebită. Aleile propuse se vor subordona vegetației istorice existente, punând-o în valoare. În zona alveolei din partea estică a parcelei, printr-o delimitare de vegetație  – gard verde de restul grădinii istorice se vor amenaja platformele de parcare auto, moto și velo și semi-îngropat anexa pentru depozitare și punctul gospodăresc”, se mai arată în memoriul făcut public pe site-ul Agenției pentru Protecția Mediului.

Toate acestea se vor realiza cu atenție maximă din partea muncitorilor: șafodajul de lemn va fi demolat manual, la fel și instalațiile existente. Elementele de zidărie existente vor fi și ele desfăcute bucată cu bucată, iar săpăturile vor fi realizate manual.

Radu Moldovan s-a ales cu plângere la DNA pentru c-a vrut să vândă castelul

Castelul familiei Teleki din Comlod este una dintre cele mai frumoase din cele 12 foste reședințe ale nobililor de pe teritoriul județului Bistrița-Năsăud. Din păcate această adevărată bijuterie arhitecturală se numără și printre castelele aflate în starea cea mai avansată de degradare.

Acoperișul acestuia, construit în stil baroc, este prăbușit în proporție de 70%. Castelului îi lipsesc geamurile și ușile, are cel puțin doi pereți prăbușiți, iar tavanul și podeaua au avut și ele aceeași soartă. Streșinile sunt distruse, iar toată apa de ploaie se infiltrează în pereții deja șubrezi. Încă mai sunt întregi blazoanele celor două familii care au pus bazele acestei clădiri impozante.

Decizia Consiliului Județean de a reabilita castelul de la Comlod este cu atât mai surprinzătoare, cu cât instituția se chinuia acum câțiva ani să vândă monumentul istoric de categorie A. An de an, instituția a fost nevoită să aloce sute de mii de lei pentru punerea în siguranță a castelului, care se dărâmă văzând cu ochii.

Din 2019, monumentul a fost inclus în Programul Național de Restaurare al Institutului Național al Patrimoniului. Cu toate acestea se pare că nu există momentan finanțare pentru reabilitarea acestui monument.

În 2015, Consiliul Județean cerea pe castelul de la Comlod 493.780 de lei, adică în jur de 100.000 de euro, prețul fiind stabilit în urma unui raport de evaluare întocmit de un evaluator autorizat și aprobat mai apoi de Consiliul Județean. Cumpărătorul avea obligația să protejeze monumentul, să-l restaureze și să-l redea circuitului turistic. Acesta putea fi utilizat doar pentru activități muzeistice, sociale, de învățământ și turism.

Prețul cerut a fost însă prea mare, iar investițiile presupuse de reabilitare imense și ele, astfel că nimeni nu s-a încumetat să îl cumpere:

„Știți că eu am luat o decizie chiar la începutul mandatului meu, la solicitarea mai multor companii sau persoane juridice interesate de preluarea castelului, am făcut și o procedură de trecere a imobilului din domeniul public în domeniul privat, pentru ca el să poată fi valorificat. Din păcate, valoarea rezultată în urma expertizei a fost una prea mare, care nu a mai fost atractivă pentru cei ce erau interesați”, spunea Radu Moldovan în 2018.

Tot atunci, președintele Consiliului Județean a dezvăluit faptul că s-a ales cu o plângere penală pentru că a încercat să vândă castelul de la Comlod: „Am avut și o plângere la DNA că vreau să vând patrimoniul țării, cu toate lucrurile de rigoare. Între timp nu s-a vândut nimic. (…) Consiliul Județean, din resurse proprii, nu are de unde să finanțeze o astfel de lucrare”.

Andreea Moldovan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.