Peste 150 de angajați ai Penitenciarului Bistrița au acționat în judecată instituția pentru calcularea indemnizațiilor de concediu de odihnă, prin includerea sporurilor. Tribunalul Bistrița-Năsăud a dat dreptate angajaților, iar luna aceasta, Curtea de Apel Cluj a menținut hotărârea.

Penitenciarul Bistrița are pe rolul instanțelor peste 10 procese, cu proprii săi angajați. Unii au cerut salarii mai mari, plata sporurilor sau recalcularea indemnizațiilor de concediu de odihnă, iar alții pur și simplu anularea deciziilor în baza cărora au fost sancționați.

În 2018 un angajat a dat în judecată Penitenciarul Bistrița pentru recalcularea indemnizațiilor de concediu. În primăvara anului trecut, Tribunalul Bistrița-Năsăud îi dă dreptate și admite acțiunea:

„Obligă pârâtul Penitenciarul Bistrița, la recalcularea indemnizațiilor de concediu de odihnă  cuvenite reclamantului pentru anii 2015 -2018 și în continuare, până la schimbarea cadrului legislativ, prin includerea sporului pentru muncă în condiții vătămătoare și sporului pentru condiții grele de muncă și să efectueze plata diferențelor salariale dintre indemnizația de concediu efectiv plătită începând cu 2015 și cea rezultată în urma recalculării, sume care vor fi actualizate cu indicele de inflație de la data scadenței fiecărei indemnizații și până la data plății efective”.

În februarie anul acesta, Curtea de Apel Cluj menține hotărârea dată de Tribunalul Bistrița-Năsăud anul trecut.

Peste 150 de angajați au cerut indemnizații de concediu mai mari

Acesta pare să le fi dat aripi altor 160 de angajați, care printr-o acțiune comună au chemat și ei în judecată Penitenciarul Bistrița, un an mai târziu. Angajații au fost sprijiniți de Sindicatul Salariaților Penitenciarului Bistrița. Și aceștia cereau calcularea indemnizațiilor de concediu de odihnă, prin includerea sporurilor. În cele din urmă au și avut câștig de cauză:

„Obligă pârâtul să recalculeze indemnizațiilr de concediu de odihnă prin includerea sporurilor care au fost incluse fiecărui membru de sindicat în parte în salariul de care a beneficiat pentru timpul normal de lucru, începând cu data de 10.06.2018 la zi. Obligă pârâtul la calcularea și la plata diferențelor salariale dintre drepturile plătite/indemnizația de concediu plătită în perioada efectuării concediului și cea cuvenită în mod legal, ca urmare a recalculării drepturilor/indemnizației de concediu și actualizarea sumelor datorate cu rata inflației de la data scadenței fiecăreia până la data achitării efectiv”, se arată în sentința dată de Tribunalul Bistrița-Năsăud.

Penitenciarul Bistrița a contestat decizia dată de Tribunalul Bistrița-Năsăud în decembrie anul trecut, astfel că dosarul s-a mutat la Curtea de Apel Cluj, care a avut ultimul cuvânt. Luna aceasta, Curtea de Apel Cluj s-a pronunțat în acest dosar și a menținut sentința dată la Bistrița.

Tot în 2019, Penitenciarul Bistrița era așteptat iar în instanță, 10 angajați cerând calculul drepturilor salariale aferente funcțiilor de conducere. Tribunalul Bistrița-Năsăud s-a pronunțat în acest dosar la mijlocul lui 2020, constatând că s-a prescris termenul pentru a cere aceste drepturi:

„Admite excepția prescrierii dreptului material la acțiune pentru pretențiile aferente perioadei 01.01.2016 -29.12.2016, invocată de pârâtă și în consecință respinge ca fiind prescris dreptul material la acțiune”.

Sindicatul angajaților a făcut recurs, însă Curtea de Apel Cluj a menținut hotărârea de la Bistrița.

Și Penitenciarul Bistrița are procesomanul său…

Nici în 2020, Penitenciarul Bistrița n-a putut să respire. 18 foști angajați ai instituției chemau penitenciarul în instanță, cerând calculul și restituirea sumelor reținute ca impozit la sursă, contravaloarea medicamentelor, în perioada 2016-2019.

La mijlocul anului trecut, Tribunalul Bistrița-Năsăud a respins ca neîntemeiată cererea de chemare în judecată. Foștii angajați ai Penitenciarului Bistrița au atacat sentința, Curtea de Apel Cluj urmând să se pronunțe luna viitoare cu privire la acest dosar.

Deși pare greu de crezut, unul dintre angajații Penitenciarului Bistrița a deschis 3 dosare împotriva angajatorului său. În 2020, angajatul respectiv a cerut în instanță suspendarea unei decizii de sancționare. Printr-un alt proces înregistrat în același an, același angajat cere nulitatea absolută a deciziei de sancționare.

Tribunalul Bistrița-Năsăud respinge cererea angajatului, la fel și Curtea de Apel Cluj, în ambele dosare. Un an mai târziu, același angajat cere salariu mai mare. Acest dosar încă nu are o sentință, fiind pe rolul Tribunalului Bistrița-Năsăud.

În 12 martie 2019 un angajat al Penitenciarului Bistrița a dat în judecată instituția unde lucra cerând anularea modificărilor survenite în fișa postului. Dosarul a fost înregistrat la Tribunalul Bistrița-Năsăud, care a respins cererea angajatei. Aceasta nu s-a lăsat și a mers mai departe, contestând decizia la Curtea de Apel Cluj. Și judecătorii de la Cluj au menținut hotărârea de la Bistrița. Decizia definitivă a venit în 25 martie 2021.

Penitenciarul se chinuie de an să recupereze banii pentru serviciile prestate

Acestea nu sunt singurele procese pe care le are Penitenciarul Bistrița. Instituția are mai multe procese inclusiv cu agenți economici. Asta după ce Penitenciarul Bistrița și-a pus la dispoziție mâna de lucru firmelor locale și a rămas cu buza umflată. De ani de zile, Penitenciarul Bistrița încearcă să își recupereze mai bine de 100.000 de lei de la trei firme și două persoane fizice.

Printre sumele cele mai mari le are de plătit falimentarul Cipt Partener. Se pare că firma a apelat la deținuții de la Penitenciarul Bistrița pentru șantierele din județ, pe care le avea acum câțiva ani și a uitat să plătească factura. Penitenciarul Bistrița s-a înscris la masa credală în dosarul de faliment și acum așteaptă valorificarea bunurilor SRL-ului pentru a-și recupera datoria.

„ Pe rolul instanței se află dosarul de insolvență al societății debitoare. Prin SC nr. 2007 din 05.11.2013 a Tribunalului Bistrița-Năsăud s-a deschis procedura generală a falimentului societății. Sunt date în continuare termene pentru valorificarea bunurilor societății respectiv soluționarea unor contestații. Procedura continuă conform dispozițiilor legale”, notează Penitenciarul Bistrița în cel mai nou raport de activitate.

Penitenciarul Bistrița are de recuperat 4.000 de lei de la Frattelo Pet Grup Bistrița, dar și de la omul de afaceri Lucian Adrian Ungur. De la acesta, Penitenciarul Bistrița are de încasat 50.000 de lei. Și în acest caz, Ungur a apelat la forța de muncă de la penitenciar și a uitat să mai achite factura.

„S-a inițiat procedura de executare silită. Prin încheierea civilă nr. 7030/CC/2013 din 13.09.2013 a Judecătoriei Bistrița a fost încuviințată executarea silită a patrimoniului debitorului în oricare dintre modalitățile prevăzute de lege. Pe numele debitorului a fost emisă somație de plată”, notează reprezentanții Penitenciarului Bistrița.

Deși de la hotărârea Judecătoriei Bistrița au trecut 10 ani, Penitenciarul Bistrița încă nu și-a recuperat datoria de la omul de afaceri Lucian Adrian Ungur. În aceste condiții, Penitenciarul Bistrița s-a îndreptat spre altă persoană fizică, garant ipotecar pentru Lucian Adrian Ungur. Nici așa nu s-a reușit recuperarea datoriei.

Andreea Moldovan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.