Găsiți frumusețea ascunsă din Moldova și România: clădiri frumoase care merită vizitate
Istoria culturii și civilizației unui popor este amprentată și în arhitectura clădirilor de patrimoniu. Stilul arhitectural în care au fost realizate, frumusețea și complexitatea lor sunt un atribut istoric important. Clădirile și infrastructura unui oraș reflectă cel mai bine perioadele de dezvoltare prin care a trecut comunitatea.
Clădiri de poveste din patrimoniul României
România este una dintre țările în care chiar se poate spune că istoria vorbește prin structurile arhitecturale. În orașele din vestul și din centrul țării este vizibilă influența Imperiului Habsburgic, în timp ce în nordul țării și în est, se văd influențele Imperiului Țarist. În plus, o altă componentă arhitecturală importantă este cea tradițională, încărcată de simboluri creștine, pe care o regăsim în mediul rural.
1. Cazinoul din Constanța
În ziua de astăzi, Cazinoul din Constanța este doar o palidă amintire a perioadei de înflorire dinaintea Primului Război Mondial. Construcția se află pe faleza din Constanța, în vecinătatea bulevardului Regina Elisabeta. Asocierea cu numele reginei este de bun augur, pentru că influența ei în teritoriu cu siguranță a fost un bun premergător pentru decizia primarului Alexandru Belcic, în 1902, de a construi un edificiu cu funcții asemănătoare marilor cazinouri europene.
Construcția a început în anul 1904, iar stilul a fost stabilit de arhitectul Daniel Renard, care abordează stilul Art Nouveau, influențat de imaginea cazinourilor epocii. Cazinoul a fost inaugurat în 1912 și avea săli de lectură, săli de joc, o sală de dans, o sală de paiantă, la care s-au adăugat un restaurant, bucătărie și terasă.
Clădirea cazinoului ar fi urmat să aibă o sală de teatru cu scenă, cabine și loje. Proiectul inițial a fost diminuat din considerente financiare, la final a rămas în plan doar construirea unei săli de dans cu culoar. Cazinoul a fost restaurat ultima dată în anul 1986, când au fost executate restaurări de pictură, stucatură și vitralii art nouveau.
2. Palatul Culturii din Iași
Palatul Culturii din Iași este o clădire emblematică nu doar pentru oraș, ci pentru România. A fost construită, în perioada 1906 – 1925, pe locul fostului palat domnesc. În anul 1955 palatul devine gazda unor instituții culturale din Iași. Palatul a fost realizat în stilul neogotic, romantic și neobaroc, sub influența palatelor comunale din Europa de Vest. Mobilierul este și el în stil neogotic proiectat şi realizat în celebrele ateliere Albert Goumain din Paris.
Primii pași în palat îți taie răsuflarea. Holul de onoare se finalizează cu o boltă în ogivă decorată cu vitralii. Decorațiunile au fost începute în epoca lui Carol I (neoclasic) și continuate în epoca lui Ferdinand I (baroc, Art Nouveau), diferite ca stil. Sala Voievozilor este monumentală, decorată cu un basorelief care reprezintă un Arbore istoric al celor mai însemnați domni ai Moldovei. Sala Henri Coandă, Ceasornicul Palatului, sunt și ele spații de o frumusețe rară.
3. Mănăstirea Voroneț
Mănăstirea Voroneț este este înscrisă în Lista monumentelor istorice din județul Suceava, a Ministerului Culturii. Este o clădire istorică cu importanță extraordinară, reprezentativă pentru stilul moldovenesc.
Vasile Drăguț a descris arhitectura bisericii ca fiind o sinteză de elemente bizantine cu elemente ale perioadei gotice goticului târziu îmbinată cu elemente din arta autohtonă. Frescele de pe pereții exteriori au valoare inestimabilă și sunt catalogate ca adevărate capodopere ale Renaşterii în sud-estul Europei.
Ele au adus de fapt faima Voronețului și se presupune că au fost realizate de pristavul Marcu. Sunt realizate pe un fond albastru, culoare specială și unică. Picturile exterioare sunt încărcate de culoare, care reproduc scene biblice.
Clădiri de poveste din patrimoniul Republicii Moldova
Stilul arhitectural al clădirilor istorice din Republica Moldova se aseamănă cu cel din România. Însă, sunt clădiri de patrimoniu cu aspect particular și elemente unice, specifice Moldovei, care impresionează prin frumusețe și diversitate.
1. Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală
Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală este cel mai vechi muzeu din țară. A fost inaugurat în 1889, ca Muzeu Agricol. Este un monument arhitectural de importanță majoră, cu influențe din arhitectura islamică. Muzeul are piese decorative inedite, formate din vitralii, feronerie, lemn și piatră sculptate. Expoziția permanentă a muzeului vorbește despre evoluția omului în natură. Muzeul are și o Grădină Botanică, care găzduiește cele mai răspândite specii de plante, arbori și arbuști de pe teritoriul Republicii Moldova.
2. Cazinoul Slănic Moldova
Cazinoul din Slănic Moldova este un monument istoric de valoare națională și universală. A fost construi de meșteri italieni în anii 1892-1894, în stilul Art Nouveau, după planurile arhitectul este ieșeanul George Sterian. În timp funcțiile cazinoului s-au schimbat. Din 1948 în imobil funcționează Casa de Cultură, cu o sală de spectacole și o bibliotecă.
În anul 1960 clădirii i se adaugă două terase, iar prima restaurare are loc în perioada 1986 – 1989 pentru a i se reda forma inițială. Elementele sculptate în lemn și piatră îmbină stilurile neo românesc, neo renascentist cu mici influențe bizantine. Impresionează ca ansamblu de clădiri și grădini, cu formă unitară.
3. Castelul Mimi
Ansamblul arhitectural Castel Mimi îți taie răsuflarea cu frumusețea lui. Este una din cele mai importante atracții turistice din Moldova și pe lista primelor 15 cele mai frumoase vinării din lume. Castelul poartă numele lui Constantin Mimi ultimul guvernator al Basarabiei și unul dintre cei mai prolifici vinificatori ai secolului XX.
Clădirea castelului a fost finalizată în anul 1901 și este construită având ca exemplu clădirile clasice și neoclasice franceze. Este unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din Moldova, primind oaspeți din întreaga lume. Vestea i s-a dus nu doar datorită frumuseții castelului și grădinilor aferente, dar și pentru vinul de calitate excepțională care este produs aici.
Toate clădirile menționate în acest articol pot fi vizitate și admirate, inclusiv Cazinoul din Constanța, care poate fi admirat doar la exterior. Dacă aveți posibilitatea, nu evitați să vedeți îndeaproape aceste minuni arhitecturale și să vă bucurați de fiecare detaliu arhitectural caracteristic fiecărui obiectiv.