Interlopul Marius Viorel Negrea a rămas cu condamnarea de 15 ani și 3 luni de închisoare pentru constituire de grup infracțional organizat și trafic de droguri, după ce magistrații de la Curtea de Apel Cluj au menținut sentința pronunțată de Tribunalul Bistrița-Năsăud, în noiembrie 2020. Aceeași sentință a fost atacată și de procurorii DIICOT care voiau pedepse mai mari pentru inculpații din dosar.

Marius Viorel Negrea a căzut în brațele procurorilor în septembrie 2017, când s-au efectuat descinderi la locuința acestuia din Bistrița.

În același dosar au fost inculpați încă patru tovarăși de-ai săi: Cociobea Alexandru, Pop Ilie-Sorin, Zsigmond Francisc și Costea Costel.

Tribunalul Bistrița-Năsăud l-a condamnat pe Negrea la 15 ani și 3 luni de închisoare, iar Zsigmond a primit 13 ani de închisoare, De asemenea, Pop Ilie -Sorin a fost condamnat la 8 ani de închisoare, Cociobea 8 ani și 8 luni, iar Costea a primit 4 ani.

Sentința a fost atacată cu apel, atât de procurorii DIICOT, cât și de inculpați, însă, pe data de 16 februarie, judecătorii de la Curtea de Apel au respins apelurile tuturor părților, menținând hotărârea tribunalului bistrițean.

Deși sentința Curții de Apel Cluj este definitivă, apărarea intenționează să o atace la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Polițiștii din întreaga Europă, cu ochii pe oamenii lui Negrea

Cercetările au fost inițiate în luna februarie 2016, iar pentru documentarea activității infracționale a fost demarată o cooperare internațională, prin intermediul Eurojust şi Europol, cu Germania, Marea Britanie, Spania, Belgia și Olanda.

Pentru documentarea activității infracționale, s-a acționat simultan în Germania, în Marea Britanie și în Olanda.

Astfel, acțiunea desfășurată în Germania s-a finalizat cu reținerea a doi cetățeni români și a unui cetățean german, care i-au sprijinit în confecționarea de locuri destinate disimulării drogurilor în autoturisme.

În Marea Britanie a fost reținut un cetățean străin cu statut de refugiat care a asigurat distribuția drogurilor în această țară.

Autoritățile din Belgia au emis un mandat european de arestare pe numele unui cetățean român.

În Olanda a fost efectuată o percheziție solicitată de către autoritățile române, în baza unei comisii rogatorii, pe numele unei persoane fiind emis un mandat european de arestare.

Tot în acest caz, în cursul lunii mai 2017, autoritățile din Spania au arestat 17 persoane implicate în traficul de droguri de risc (canabis) și contrabandă cu țigări, membri ai aceleiași grupări.

Până în ziua în care procurorii DIICOT au descins la locuința lui Negrea, au fost capturate peste 200 de kg de canabis, 50 de kg de ketamină și 55 de kg de cocaină de către autoritățile din Spania, Franța și Marea Britanie.

Negrea, Zsigmond și Schuster , inițiatorii rețelei

Procurorii spun că, în 2016, Marius Negrea a constituit, la inițiativa sa, împreună cu Zsigmond Francisc și un anume individ neamț pe nume Schuster (care între timp a căzut în plasa anchetatorilor germani), un grup infracțional organizat, ce a acționat de pe teritoriul României dar și din străinătate, în cadrul căruia fiecare trebuia să desfășoare activități specifice pentru preluarea drogurilor, realizarea transporturilor de droguri de risc și de mare risc până la destinatar, precum și predarea lor la destinație, pentru a obține importante sume de bani, cu scopul de a trafica droguri de risc (ketamină și cannabis) și de mare risc (cocaină).

Potrivit anchetatorilor, Negrea avea legături cu furnizori de cocaină din America de Sud și cu clienți din Marea Britanie.

Oamenii lui Negrea au transportat cantități importante de droguri, fiind vorba de câteva zeci de kilograme de cocaină sau cannabis, care valorau zeci de mii de euro, la un singur transport.

Astfel, în rechizitoriu, procurorii au arătat că Negrea a coordonat preluarea din Olanda/Belgia de la furnizorii drogurilor, prin reprezentanții acestora, aproximativ 36 kilograme cocaină, care valora aproximativ 5.500.000 euro, și transportul către destinatarii din Marea Britanie. Pe traseu, la data de 17.02.2016, în localitatea Golborne, Warrington, autorităţile din Marea Britanie (National Crime Agency) l-au depistat și arestat pe un cetăţean român în momentul în care a primit 18 kilograme cocaină de la doi şoferi ai unui autotren. Cu ocazia percheziționării autotrenului condus de către cei doi șoferi din Olanda/Belgia până în Marea Britanie, autoritățile britanice au mai găsit 18 kilograme cocaină. Procurorii spun că ulterior, Negrea l-a sprijinit pe șoferul român arestat de către autorităţile britanice, prin angajarea unui avocat precum şi cu sume de bani pentru familia sa, pentru a-l vizita la locul de detenţie. În final autoritățile judiciare l-au condamnat pe acesta la 10 ani de închisoare.

Tot Negrea, au mai arătat anchetatorii, a coordonat preluarea din Belgia de la furnizorii drogurilor, prin reprezentanții acestora, a cantităţii de aproximativ 54 kilograme ketamină și transportul către destinatarii din Marea Britanie, sens în care, conform înțelegerii prealabile, la data de 22.02.2017, Zsigmond Francisc s-a deplasat din Olanda în Belgia cu un autoturism, iar în parcarea unui supermarket din Veurne a preluat de la reprezentantul furnizorului ce a ajuns în parcare cu o autoutilitară înmatriculată în Olanda, trei genţi sport de culoare neagră în care se afla cantitatea de ketamină, ambalată în 52 pachete, învelite în folii din plastic, transparent.

Ulterior, Zsigmond le-a introdus în același autoturism pe care l-a condus într-o zonă industrială din apropierea localității Veurne, unde i-a predat cele trei genţi cu droguri unui cetăţean român, şofer al unui autotren înmatriculat în România. Şoferul autotrenului le-a depozitat în cabină după care s-a deplasat către Marea Britanie, unde urma să le predea destinatarului, sub îndrumarea lui Negrea și Zsigmond

În iulie 2017, lângă localitatea Dunkerque, autorităţile vamale franceze au descoperit în cabina autotrenului cele trei genţi cu aproximativ 54 kilograme ketamină, astfel că şoferul autotrenului a fost arestat. Ulterior acesta a fost condamnat la 3 ani de închisoare, cu executare.

Anchetatorii au mai susținut că interlopul bistriţean a coordonat un alt transport către destinatarii din Marea Britanie, sens în care, conform înțelegerii prealabile, a preluat din Spania, de la furnizori, prin intermediul a doi cetăţeni români, (cercetaţi de autoritățile spaniole) 6,5 kilograme de cannabis. Tot Negrea ar fi coordonat transportul către destinatarul din Germania, sens în care, conform înțelegerii prealabile, doi şoferi, cetăţeni români, care au aderat la acest grup infracțional organizat, au preluat cantitatea de droguri urmând să o transporte în Germania.

Pe 1 martie 2017, în localitatea Junquera din Spania, aflată în apropierea graniţei cu Franţa, polițiștii de la Guardia Civil au depistat respectiva cantitate de 6,5 kilograme cannabis, aflat într-o sacoșă, disimulată în interiorul remorcii cu lămâi ce urmau să ajungă în România, droguri destinate lui Schuster, aflat pe teritoriul Germaniei.

De asemenea, tot Negrea a coordonat preluarea din Belgia de la furnizorii drogurilor, prin reprezentanții acestora, cât și transportul către destinatarii din Marea Britanie, a aproximativ 12 kilograme cocaină.

Astfel, Zsigmond s-a întâlnit cu transportatorul pentru a-i da instrucțiuni, iar la data de 26 mai 2017, şoferul unui autotren înmatriculat în România a intrat pe teritoriul Germaniei, dinspre Olanda, staţionând pe raza localităţii Viersen din Germania. A doua zi, a intrat pe teritoriul Belgiei de unde a preluat cantitatea de cocaină, iar ulterior a trecut în Franţa continuându-şi traseul până în jurul orei spre seară, când s-a înregistrat la ferryboat-ul din localitatea Dunkerque pentru a se deplasa către Dover, Marea Britanie.

În jurul orei 22.00, după ce a coborât de pe ferryboat cu autotrenul, șoferul a fost oprit pentru control de către UK Police Border, ocazie cu care polițiștii britanici au găsit 12 kg de cocaină ambalată în 12 pachete înfășurate în bandă adezivă, toate ascunse în patru cutii cu batoane de ciocolată aflate în semiremorca sigilată. Drept urmare, şoferul autotrenului a fost arestat de către autorităţile britanice.

A vrut să aducă drogurile direct din America Latină

În aceeași perioadă, Negrea a intrat în contract cu un irlandez, O′Connel Barry per numele său, cu care s-a înțeles să organizeze împreună transporturi de cocaină din America Latină în Europa, prin porturile din Rotterdam și Antwerp.

Potrivit procurorilor, O′ Connel avea rolul de a se ocupa de organizarea transporturilor de cocaină din America Latină în Europa, în porturile mai sus amintite, și de a ține legătura cu furnizorii cocainei din Columbia, cărora trebuia să le transmită ce cantitate de droguri doreau să achiziționeze, apoi să plătească marfa pentru a fi expediată în Europa.

După ce cocaina, disimulată în diverse mărfuri legale, ajungea în porturile din Rotterdam (Olanda) și Antwerp (Belgia), membrii rețelei de traficanți o depozitau în aceste țări, apoi Negrea, direct sau prin intermediul persoanelor ce au aderat la grupul infracțional organizat, s-a ocupat de organizarea și realizarea transporturilor în Marea Britanie, folosind camioane conduse de cetățeni români, recrutați de el sau prietenii săi, împrejurări în care în cursul anilor 2016 și 2017 s-a întâlnit în mai multe rânduri pe teritoriul Germaniei, Belgiei și Olandei cu cei care depozitau cocaina adusă din America Latină, precum și cu destinatarii din Marea Britanie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.