Parlamentarii revin, marţi, la muncă, într-o nouă sesiune parlamentară care se va termina la începutul verii. Printre priorităţile coaliţiei de guvernare, care este măcinată de diferenţe de opinie între cele două partide mari, PNL şi PSD, se află criza din energie şi măsurile pentru a stopa creşterile de preţuri, iar PSD vrea plafonarea preţului la alimente. Certificatul verde, mărul discordiei în coaliţie, trebuie supus la vot, proiectul fiind blocat în Camera Deputaţilor. Un alt punct de divergenţă este desfiinţarea SIIJ. Şi Opoziţia se pregăteşte pentru noua sesiune. Forţa Dreptei, condusă de fostul lider PNL Ludovic Orban, va avea grup parlamentar, din această sesiune, la Camera Deputaţilor, în timp ce USR vrea să desfiinţeze pensiile speciale şi să dea o lege împotriva plagiatului.

Noua sesiune parlamentară începe marţi, cu alegerea noilor conduceri, atât la Camera Deputaţilor, cât şi la Senat. Este vorba despre noua componenţă a conducerii forurilor, respectiv alegerea vicepreşedinţilor, secretarilor şi a chestorilor. Partidele vor avea şi şedinţe de grupuri parlamentare, pentru a-şi stabili liderii de grup, informează News.ro.

Se înfiinţează un nou grup parlamentar – al deputaţilor de dreapta

O noutate a noii sesiuni este înfiinţarea unui nou grup parlamentar, la Camera Deputaţilor. Forţa Dreptei, partidul lui Ludovic Orban, urmează să aibă grup al deputaţilor de dreapta. ”13 deputaţi care şi-au dat demisia din PNL odată cu decizia conducerii PNL de a readuce PSD la guvernare”. ”Am luat decizia de a constitui un grup parlamentar, în conformitate cu prevederile Regulamentului Camerei Deputaţilor şi în conformitate cu hotărârile CCR care au fost date cu privire la această speţă. Numele grupului este grupul deputaţilor de dreapta”, a declarat Ludovic Orban, luni la Parlament.

16 parlamentari au demisionat din PNL pentru a se alătura noului proiect politic al fostului preşedinte liberal, însă, recent, deputatul Luminiţa Barcari a revenit în grupul PNL. La Senat, Forţa Dreptei nu are destui aleşi pentru a-şi forma grup parlamentar.

Printre priorităţile anunţate de Forţa Dreptei se află simplificarea procedurilor pentru accesarea fondurilor europene, în sensul ca actele depuse pentru un proiect să poată fi folosite de către stat atunci când este depus un nou proiect, fără a mai solicita aceleaşi documente din nou, perceperea automată de penalizări pentru sumele pe care statul le datorează contribuabililor şi întârzie să le achite, cum ar fi decontarea concediilor medicale sau rambursarea TVA şi instituirea semnăturii electronice gratuite pentru persoanele fizice.

Certificatul verde, dorit de PNL, refuzat de PSD. Proiectul semnat de Florin Cîţu e blocat la vot în Camera Deputaţilor, forul decizional

PNL şi PSD nu ajung la un acord în privinţa certificatului verde la locul de muncă, proiect asumat de fostul premier Florin Cîţu şi care a fost respins deja de Senat. Ajuns la vot în Camera Deputaţilor, proiectul care impunea obligativitatea certificatului verde la locul de muncă şi sancţiuni pentru cei care nu se vaccinează, care ajungeau inclusiv la desfacerea contractului de muncă, a rămas blocat la comisia de sănătate din Camera Deputaţilor.

PSD, prin vocea liderului Marcel Ciolacu, anunţă că nu este de acord cu certificatul verde la locul de muncă şi că această măsură nu se mai impune. Chiar şi ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, care iniţial a lucrat la un proiect de lege privind certificatul verde, a afirmat la începutul lunii ianuarie că în acest moment nu mai vede urgenţa implementării acestui proiect.

Florin Cîţu, preşedintele PNL, afirmă că îşi va spune opinia în interiorul coaliţiei, atunci când va veni ministrul Sănătăţii şi arată că va fi de acord cu orice soluţie pentru a creşte numărul de persoane vaccinate.

Preţurile la energie – PSD vrea reglementare pe un an de zile, pentru a ţine facturile în frâu, PNL afirmă că e nevoie de acordul Comisiei Europene

Principala problemă a coaliţiei de guvernare o constituie criza energetică, care a dus la majorarea facturilor la energie şi gaze naturale. PSD vrea să se revină la piaţa reglementată, cu un preţ stabilit de Guvern, pentru o perioadă de maximum un an de zile. PNL, prin vocea lui Florin Cîţu, afirmă că este nevoie de o discuţie cu Comisia Europeană, care să îşi dea acordul pentru această măsură.

”Nu prea văd eu sensul după 1 aprilie, când intrăm în vară, să reglementăm piaţa pentru şase luni de zile până în octombrie, când după aceea vine iarăşi iarna. Cineva nu s-a gândit foarte bine când a venit cu această soluţie”, spunea Cîţu, săptămâna trecută.

Legea offshore, pensiile speciale, legea vaccinării, alte proiecte controversate aflate pe agenda partidelor

Printre proiectele importante la care nu s-a ajuns încă la un acord în Parlament se află legea offshore, reglementarea pensiilor speciale, impusă şi prin PNRR, care cere o reformă a pensiilor sau legea vaccinării care, de asemenea, este blocată în Parlament de mai mulţi ani de zile.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu afirma, recent, că va mai exista o rundă de discuţii în coaliţia guvernamentală iar Legea offshore va fi modificată în actuala sesiune parlamentară.

„În primul rând, vorbim de legea offshore dar şi de onshore. Dacă vorbim doar de offshore ştin cu toţii că vom scoate gaze din Marea Neagră peste 4-5 ani. Cred că (partea) onshore este la fel de importantă ca şi offshore ”, spunea liderul PSD Marcel Ciolacu.

Liderul PNL, fostul premier Florin Cîţu, a declarat în urmă cu câteva zile că o urgenţă în noua sesiune parlamentară o reprezintă adoptarea legii offshore, care ţine de securitatea energetică a României.

El a adus în discuţie şi proiectul privind desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor în Justiţie.

„Eu vă spun că în prima parte a acestei sesiuni vom avea două victorii din acest punct de vedere, legea offshore şi desfiinţarea SIIJ”, a completat preşedintele PNL.

USR vrea să elimine pensiile speciale ale primarilor şi să reglementeze, prin lege, problemele legate de plagiatul din sistemul de educaţie

Printre priorităţile USR pentru noua legislatură se află un pachet de legi antiplagiat, eliminarea pensiilor speciale, începând cu cele ale primarii. Cei de la USR lucrează şi la o nouă legislatie pentru mediu, dar şi la un proiect privind extinderea programelor masă caldă în şcoli şi scoală după şcoală.

Deputatul Claudiu Năsui afirma a prezentat cifrele despre pensiile speciale pe 2021, afirmând că în ultimii 6 ani, pensiile speciale au crescut cu 73%, iar în 2021 au crescut cu încă 8% faţă de 2020.

După scandalul legat de plagiatul tezei de doctorat a premierului Nicolae Ciucă, USR a anunţat un pachet de legi antiplagiat, în debutul noii sesiuni parlamentare, pentru stoparea propagării fenomenului de furt intelectual. Pachetul include trei iniţiative care aduc modificări la Legea Salarizarii Unice, la Legea privind Depozitul legal de documente şi la Legea Educaţiei Naţionale în ceea ce priveşte funcţionarea CNATDCU şi sancţiunile aplicate şcolilor doctorale.

AUR vrea TVA 0% la alimente şi case de 1 euro pentru cei care revin acasă, din Diaspora

Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) va depune în această sesiune parlamentară mai multe proiecte legislative.

Copreşedintele AUR George Simion a declarat pentru News.ro că printre iniţiative se află TVA 0% la alimente, produse alimentare 50% în hypermarketuri originare din o rază de 400 de kilometri de magazin, case la 1 euro pentru cei care revin acasă, din Diaspora şi revenirea la piaţa energetică reglementată.

Din sesiunile trecute, cu şanse de a fi votate in aceasta sesiune, cei de la AUR spun că vor insista pe taxarea cu 99% a tuturor pensiilor peste salariul preşedintelui, doua tururi de scrutin la alegerile locale şi eliminarea finanţării de la bugetul de stat a finanţării partidelor.


sursa: stiripesurse.ro

Citește și: Certificatul verde la locul de muncă și desființarea pensiilor speciale, din nou pe lista discuțiilor principale în Parlament

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.