În ediția precedentă arătam că, la Curtea de Apel Cluj, Marcel Mircea Chiș a scăpat de judecarea sa în procedură normală, după ce Tribunalul Bistrița-Năsăud a respins acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat cu procurorii DIICOT. Judecătorii clujeni au considerat că, afaceristul a returnat firmelor păgubite sume importante de bani, iar faptele sale nu sunt mai grave decât ale celui pe care Chiș împreună cu Grigore George Nelu l-au cocoțat în postura de “patron” al Decis Com SRL, Lucian Țventarnei. Fiindcă, sub umbrela numită Țvetarnei, cei doi soți Chiș și Grigore George Nelu s-au pus pe tras țepe, sperând că dacă ei nu semnează niciun act cel care va răspunde în fața legii este doar acest Țventarnei.
În urmă cu 4 luni arătam că, deși Marcel Mircea Chiș – fostul patron al Decis Com SRL – a semnat un acord de recunoaștere cu procurorii DIICOT înainte de a fi trimis în judecată, în luna aprilie, în baza căruia ar fi primit o condamnare de 3 ani cu suspendare, instanța de la Tribunalul Bistrița-Năsăud a considerat că activitatea infracțională a acestuia “a fost una complexă, bine organizată și săvârșită în mod repetat, în vederea obținerii rapide de sume mari de bani, activitatea infracțională a grupului derulându-se pe o perioadă relativ lungă de timp, de peste 5 luni de zile”, astfel că respectivul acord a fost respins și drept urmare omul de afaceri ar fi urmat să fie judecat în procedură normală fără să beneficieze de o reducere a pedepsei.
Anchetă dificilă, cu acte obținute de la părțile vătămate
Atât Chiș, cât și procurorii au atacat cu apel sentința Tribunalului Bistrița-Năsăud, la Curtea de Apel Cluj, unde instanța a întors sentința cu 180 de grade ceea ce s-a hotărât la Bistrița, fiind admis acordul de recunoaștere a vinovăției și astfel și pedeapsa propusă în baza acestuia, de 3 ani de închisoare cu suspendare.
Cum au ajuns judecătorii de la Curtea de Apel Cluj la o astfel de decizie, reiese din motivarea sentinței pronunțată pe data de 15 decembrie.
“La individualizarea pedepselor realizată în cuprinsul acordului de recunoaștere a vinovăției s-a avut în vedere sinceritatea inculpatului Chiș Marcel Mircea, dar pe de altă parte și faptul că pentru acoperirea debitelor Decis Com SRL executate silit și valorificate de executor mai multe bunuri proprietatea soției inculpatului (Chiș Jutka Eniko, la rândul ei inculpată în prezenta cauză), și a familiei sale: (…).
Totodată s-au avut în vedere timpul scurs de la data săvârșirii faptelor, dificultățile de administrare a probatoriului în condițiile în care cauza a fost declinată la DIICOT în anul 2018, după 4 ani de la comiterea faptelor, lipsa documentelor contabile ale societății Decis Com SRL realizându-se cu documente ridicate de la persoanele vătămate, împrejurările în care societățile păgubite au obținut deja despăgubiri prin acțiuni civile, bunurile inculpatului și ale soției sale fiind deja valorificate de societățile păgubite pentru recuperarea prejudiciului.
Curtea constată că stabilirea unor pedepse cu închisoarea situate în apropierea jumătății intervalului pedepselor prevăzute de lege pentru cele două infracțiuni, urmare a reducerii cu o treime a limitelor de pedeapsă prevăzute de lege prin aplicarea art. 480 alin. 4 Cod procedură penală, de 1 an și 6 luni închisoare, pentru infracțiunea de constituire a unui grup infracțional organizat, prev. de art. 367 alin.1, 3 și 6 Cod penal și de 2 ani și 6 luni închisoare pentru infracțiunea de înșelăciune în formă continuată, cu consecințe deosebit de grave, prev. de art. 244 alin. 1 și 2 Cod penal, cu aplicarea art. 2561 Cod penal, art. 35 alin. 1 Cod penal (19 acte materiale), rezultanta fiind de 3 ani închisoare, este suficientă pentru îndreptarea inculpatului Chiș Marcel Mircea (limitele reduse cu o treime fiind de la 8 luni la 3 ani și 4 luni închisoare pentru infracțiunea de constituire a unui grup infracțional organizat și de la 1 la 5 ani închisoare pentru infracțiunea de înșelăciune cu consecințe deosebit de grave)”, se arată în motivarea Curții de Apel Cluj.
Capul relelor, Grigore George Nelu! Soții Chiș, un fel de victime
După ce au analizat cu atenție probele din dosar, judecătorii clujeni au ajuns la concluzia că adevăratul cap al grupării infracționale este Grigore George Nelu, acesta fiind cel care a inițiat acțiunile de inducere în eroare, dar și cel care l-a instruit pe Lucian Țventarnei, bărbatul care a fost proțăpit în fruntea firmei și care avea rol de paravan.
“În concret, soții Chiș Marcel Mircea și Chiș Jutka Eniko își doreau predarea societății și încă de la începutul discuțiilor au solicitat inculpatului Țventarnei Lucian schimbarea garanțiilor bancare pentru linia de credit pe care societatea o avea deschisă la bancă și predarea gestiunii societății și a documentelor contabile, însă inculpatul Țventarnei Lucian, dirijat de inculpatul Grigore George Nelu tergiversa primirea societății și înscrierea garanțiilor.
În ce privește inducerea în eroare a persoanelor vătămate, inculpatul Chiș Marcel Mircea, fiind cunoscut de clienții tradiționali a continuat să se comporte la fel ca în perioada anterioară constituirii grupului infracțional, în sensul că lansa comenzi și purta discuții cu reprezentanții societăților persoane vătămate, fiind evident că a cunoscut că la scadență nu va exista disponibilul necesar plății mărfurilor.
Cu privire la valorificarea mărfurilor comandate acestea au fost valorificate atât în județul Bistrița-Năsăud, unde au fost livrate prin agenții de vânzări ai Decis Com SRL mai ales în zona municipiului București, unde de valorificare se ocupa inculpatul Grigore George Nelu, ajutat de N. I.
Din probele administrate în cauză nu a rezultat că inculpatul Chiș Marcel Mircea ar fi folosit un mod de operare ieșit din comun, față de spețele clasice de înșelăciune prin folosirea de file cec și bilete la ordin fără acoperire, însă activitatea inculpatului a fost realizată în cadrul grupului infracțional, în care a colaborat cu coinculpații Grigore George Nelu, Țventarnei Lucian și cu soția sa Chiș Jutka Eniko, care s-a ocupat de completarea înscrisurilor”, arată Curtea de Apel Cluj, în motivare.
Totodată, cu privire la actele contabile care au dispărut și despre care se presupune că au fost distruse, judecătorii clujeni au ajuns la concluzia că nu Marcel Chiș ar fi autorul, ci Grigore George Nelu, care s-a ocupat de altfel și de scoaterea din țară a lui Lucian Țventarnei.
“În ce privește dispariția documentelor de evidență contabilă, din niciun mijloc de probă nu s-a putut stabili că inculpatul Chiș Marcel Mircea le-ar fi distrus personal, de această activitate cel mai probabil s-a ocupat inculpatul Grigore George Nelu, cel care de altfel, s-a preocupat și de scoaterea din țară a inculpatului Țventarnei Lucian pentru ca acesta să nu poată să dea relații cu privire la faptele sale.
Curtea reține că prin sentința penală nr. 122/23.11.2020 a Tribunalului Bistrița-Năsăud, pronunțată în dosarul nr. 1133/112/2020, a fost admis acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat cu inculpatul Țventarnei Lucian, în sarcina căruia au fost reținute infracțiuni având aceeași încadrare juridică cu cea stabilită inculpatului Chiș Marcel Mircea.
Analizând comparativ faptele imputate inculpatului Chiș Marcel Mircea cu cele reținute în sarcina inculpatului Țventarnei Lucian, se poate constata că faptele primului nu sunt mai grave”, a precizat instanța în motivare.
Pedeapsă suficientă pentru reeducare
Astfel, cuantumul pedepsei prevăzută în acordul încheiat între Chiș și procurori, spun judecătorii, este suficient pentru ca aceasta să-și atingă scopul de reeducare.
“Față de considerentele expuse și apreciind cuantumul pedepselor cu privire la care s-a ajuns la un acord între procuror și inculpat ca fiind suficient pentru atingerea scopului și îndeplinirea funcțiilor de constrângere, de reeducare și de exemplaritate ale pedepsei, în baza art. 421 pct. 2 lit. a Cod procedură penală se vor admite apelurile declarate de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Bistrița-Năsăud și de către inculpatul Chiș Marcel Mircea împotriva sentinței penale nr. 70/F din data de 11 august 2021 a Tribunalului Bistrița-Năsăud, care va fi desființată în întregime.
Pronunțând o nouă hotărâre, în baza art. 485 alin. 1 lit. a Cod procedură penală se va admite acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat la data de 01.04.2021 de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Bistrița-Năsăud cu inculpatul Chiș Marcel Mircea cercetat pentru comiterea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, prev. de art. 367 alin. 1, 3 și 6 Cod penal, și înșelăciune cu consecințe deosebit de grave în formă continuată, prev. de art. 244 alin. 1 și 2 Cod penal cu aplicarea art. 2561 Cod penal, art. 35 alin. 1 Cod penal (19 acte materiale), obiect al cauzei penale nr. 38 D/P/2021”, mai precizează instanța în document.
În consecință, pentru infracțiunea de constituire de grup infracțional organizat, lui Chiș i s-a aplicat o pedeapsă de 1 an și 6 luni, iar pentru pentru comiterea infracțiunii de înșelăciune cu consecințe deosebit de grave în formă continuată (19 acte materiale) alți 2 ani și 6 luni, rezultând astfel o pedeapsă finală de 3 ani. Totodată, timp de 2 ani, lui Marcel Chiș i s-a interzis dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, precum și dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat.