Alexandru Toniuc s-a luptat câteva luni bune cu Consiliul Județean în instanță, pentru a-și recupera job-ul. Acesta a fost „retrogradat” anul trecut din șef direcție în șef serviciu, iar anul acesta, tot în urma unei reorganizări i s-a propus fie un post de execuție, fie părăsirea instituției. Tribunalul Bistrița-Năsăud a dat dreptate Consiliului Județean, iar Curtea de Apel Cluj a menținut hotărârea, astfel că Alexandru Toniuc rămâne fără job.
Președintele Consiliului Județean a câștigat războiul cu Alexandru Toniuc, fostul ecologist care a condus preț de 5 ani Direcția de Dezvoltare Durabilă și Relații Externe.
Alexandru Toniuc nu a făcut un secret din faptul că nu este de acord cu PSD, din care făcea parte tocmai șeful său de la Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, Radu Moldovan. De ceva vreme, acesta și-a expus părerile și atacurile la adresa partidului și a președintelui Radu Moldovan online și oriunde a avut ocazia.
Acestea nu prea i-au căzut bine lui Radu Moldovan, însă n-a prea putut să se scape de ghimpele din coaste, în acest caz Toniuc, din cauză de… proceduri. Toniuc a ajuns șef al Direcției de Dezvoltare Durabilă și Relații Externe în 2015, în urma unui concurs organizat pe post.
În 2020, imediat după alegeri, care l-au reconfirmat pe Radu Moldovan în fruntea Consiliului Județean, acesta găsește chichița care avea să îl scape de Toniuc: reorganizare. În vremuri de criză, instituția trebuie reorganizată și trebuie să se renunțe la șefuleți și funcționari.
Astfel, direcția condusă de Toniuc este transformată în serviciu. Cu tot cu această mișcare, Toniuc este retrogradat din director de Direcție în șef serviciu. Asta îi aduce și o diminuare a salariului de la peste 10.700 de lei, la puțin peste 9.000 de lei.
Alexandru Toniuc este retrogradat tocmai în… concediu
Radu Moldovan nu se oprește aici, și la mijlocul acestui an mai pregătește o reorganizare. Alexandru Toniuc este anunțat în concediu că rămâne și fără acest job… și că dacă nu vrea un post de execuție, de muritor de rând, e liber să părăsească instituția.
Dispoziția a ajuns la Toniuc chiar când acesta era în concediu. Asta a fost declicul care l-a determinat pe Alexandru Toniuc să acționeze în judecată instituția și să ceară job-ul înapoi, dar și o serie de despăgubiri.
Toniuc a cerut obligarea Consiliului Județean la plata de despăgubiri constând în diferențele dintre salariul cuvenit funcției de director executiv al Direcției de Dezvoltare Durabilă și salariu cuvenit funcției de șef serviciu al Serviciului Fonduri Europene, Dezvoltare, Promovare, precum și obligarea CJ la plata cheltuielilor de judecată.
„Reclamantul a arătat că, în timp ce acesta s-a aflat în concediu de odihnă, în data de 15.07.2021 a primit prin poștă din partea Consiliului Județean Bistrița-Năsăud adresa din 14.07.2021, având ca obiect: comunicarea listei funcțiilor publice vacante. În data de 20.07.2021 după revenirea din concediul de odihnă i-a fost înmânată personal notificarea de preaviz prin care i s-a comunicat că la capătul duratei de preaviz reclamantul va fi eliberat din funcția publică. S-a apreciat că, în urma acestor acțiuni succesive ale angajatorului se urmărește, în mod evident, îndepărtarea reclamantului din instituție, în condiții care sunt în afara legii. Reclamantul arată că este pus în situația de a părăsi instituția din funcția de șef serviciu în care a fost retrogradat în mod ilegal, fie de a accepta un post de execuție. Conducerea instituției nu a făcut nici un secret din faptul că pestre alte 6 luni va avea loc o nouă reorganizare pentru a fi desființată și funcția de execuție în cazul în care reclamantul ar accepta numirea. Precipitarea faptelor este de natură a-i produce reclamantului pagube evidente și imediate. În același timp, punându-se în dificultate din punct de vedere financiar și continuând să îl retrogradeze, reclamantul a arătat că pârâtul îi traumatizează întreaga familie și îi creează daune de ordin moral”, a susținut Toniuc prin apărătorul său, la procesul cu instituția la care lucrează.
Acesta a apreciat deciziile luate de instituție, care, culmea au primit și girul consilierilor județeni drept o „vendeta motivată politic”.
Consiliul Județean a susținut la proces că Toniuc fost mutat pe postul de Șef Serviciu în urma reorganizării instituției și că atribuțiile noului post s-ar fi schimbat cu mai mult de 50%, însă diminuarea salariul a fost de doar 10-15%.
Mai mult, instituția spune că serviciul a rămas cu 7 posturi de execuție din 17, iar legal nu avea cum să rămână direcție, întrucât potrivit legislației, o direcție are nevoie de minim 15 angajați.
Prin hotărârea Consiliului Județean din 2020, Direcția Dezvoltare Durabilă a fost reorganizată la nivel de serviciu, prin înființarea unui serviciu nou în subordinea Arhitectului-șef și anume „Serviciul Fonduri Europene, Dezvoltare, Promovare”. Reorganizarea structurii și organizarea acesteia la nivel de serviciu a rezultat ca urmare a reducerii atribuțiilor direcției, prin mutarea Compartimentului Unitatea Proiecte Europene, în subordinea Direcției Drumuri Județene, Investiții și a reducerii numărului de posturi a structurii la 7 posturi de execuție. Numărul de posturi s-a redus de la 17 la 7.
Radu Moldovan câștigă lupta de la Bistrița și războiul de la Cluj
Instanța dă dreptate Consiliului Județean prin sentința dată la mijlocul lunii august, susținând că pârâtul, Consiliul Județean nu are calitate procesual pasivă.
„Instanța va admite excepția lipsei calității procesual pasive a pârâtului Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, având în vedere că dispoziția prin care a fost numit în funcția publică reclamantul este atributul exclusiv al președintelui Consiliului Județean, fiind emisă de acesta, neexistând identitate între pârâtul Consiliul Județean Bistrița-Năsăud și cel obligat în raportul juridic dedus judecății. În consecință, pentru argumentele expuse, Tribunalul va admite excepția lipsei calității procesual pasive a Consiliului Județean Bistrița-Năsăud invocată de pârât, cu consecința respingerii acțiunii formulată de reclamantul Alexandru Toniuc, ca fiind introdusă împotriva unei persoane fără calitate procesual-pasivă. În ceea ce privește cererea reclamantului de obligare a pârâtului la plata cheltuielilor de judecată, tribunalul raportat la soluția dată cererii formulate, constată că aceasta nu se fondează, urmând a fi respinsă nefiind îndeplinite condițiile prevăzute de art 453 Cod pr. Civilă”, se arată în hotărârea dată de Tribunalul Bistrița-Năsăud.
Toniuc nu s-a lăsat și a contestat decizia judecătorilor de la Tribunalul Bistrița-Năsăud la Curtea de Apel Cluj. Săptămâna trecută s-au pronunțat și judecătorii clujeni, care mențin practic hotărârea dată la Bistrița:
„Respinge recursul declarat de T.A.M. împotriva sentinţei civile nr. 278 din 16.08.2021 pronunţată în dosarul nr. 1476/112/2021 al Tribunalului Bistriţa-Năsăud pe care o menţine în întregime. Decizia este definitivă”.
poi nu era vorba despre reducerea aparatului bugetar? de ce sa se supere? si la primarie ar trebui la fel sa fie! nu sa se angajeze incontinuu