Continuăm să vă prezentăm infractorii din Bistrița-Năsăud și faptele reprobabile comise de aceștia în țări din Uniunea Europeană. Pe numele lor, autoritățile judiciare din țările în care ei au comis infracțiuni și unii au fost și condamnați la ani de închisoare. Anul acesta până la ora actuală, Curtea de Apel Cluj a judecat cinci mandate europene de arestare, iar pentru alte două au fost prelungiri de la finele anului trecut din motive obiective, dată fiind și situația pandemică generată de CoVid-19.

Infracțiunile comise de cei 7 bistrițeni sunt de furturi în cadrul unor grupuri criminale organizate, violență sexuală, introducere ilegală de persoane pe teritoriul unui stat european, spălare de bani sau ucidere din culpă.

Condamnat în Ungaria pentru violență sexuală

Unul dintre conjudețenii dați în urmărire internațională și pe numele căruia a fost emis un mandat european de arestare de autoritățile judiciare din Ungaria, este un bărbat care locuiește în comuna Josenii Bârgăului.

În vara anului 2015, L.S., acum în vârstă de 34 de ani, pe când se afla pe teritoriul ungar a agresat sexual o femeie chiar în locuința ei, amenințând-o totodată cu moartea. Bârgăuanul era în stare avansată de ebrietate.

Instanțele maghiare l-au condamnat la 4 ani și 6 luni de închisoare cu executare, din care a executat 3 ani, astfel că omul mai avea de ispășit restul de pedeapsă.

“Solicitarea viza predarea acestei persoane, în vederea executării unui rest de pedeapsă de 1 an și 6 luni închisoare din pedeapsa de 4 ani și 6 luni care i-a fost aplicată în Ungaria pentru comiterea unei infracțiuni de violență sexuală, prev. de art. 197 alin. 1 lit. a Cod Penal maghiar.

În temeiul art. 101 din Legea nr. 302/2004 republicată, s-a dispus reținerea persoanei solicitate pe o durată de 24 de ore cu începere din 17.05.2021 ora 13.

Curtea de Apel reține că persoana solicitată a fost condamnată în Ungaria în temeiul Hotărârii nr. 26.B.129/2016/28, pronunțate de Judecătoria Raională Eger-Ungaria în data de 05.07.2016, respectiv hotărârea nr. 2.Bf.275/2016/5, pronunțată de Tribunalul Eger-Ungaria, în calitate de instanța de gradul doi în data de 11.10.2016, rămasă definitivă în aceeași zi, hotărârea nr. F.750/2018/2, pronunțată de Tribunalul Szekesfehervar-Ungaria, rămasă definitivă în data de 24.05.2018, respectiv încheierea nr. 15.F.134/2020/7, dată de Tribunalul Eger-Ungaria, rămasă definitivă la 11.08.2020, la pedeapsa de 4 ani și 6 luni aplicate, pentru săvârșirea infracțiunii de violență sexuală, prev. de art. 197 alin. 1 lit. a din Codul penal maghiar.

În fapt, s-a reținut în sarcina condamnatului că în data de 16.07.2015, în stare de ebrietate, acesta a agresat-o sexual pe persoana vătămată T. J. la locuința acesteia din Szaila, Ungaria, prin amenințare directă asupra vieții sau integrității corporale. A fost condamnat la pedeapsa de 4 ani și 6 luni închisoare, a executat 3 ani închisoare (așa cum susține de altfel și persoana condamnată) și mai are de executat un rest de pedeapsă de 1 an și 6 luni închisoare”, se arată în încheierea penală a Curții de Apel Cluj la cererea de arestare a acestuia și predarea către autorităților judiciare din țara vecină.

Conform articolului invocat din Codul penal maghiar, “violența sexuală este o infracțiune pedepsită cu închisoare de la doi la opt ani dacă este săvârșită: a) prin forță sau amenințare împotriva vieții sau a integrității corporale a victimei”.

La furat în gașcă, în Austria

Printre cei căutați de autoritățile judiciare străine se află și o tânără, acum în vârstă de 23 de ani, originară de fapt din județul Dolj, dar aciuată de ceva vreme în comuna Petru Rareș, unde își are acum domiciliul în buletin.

Concret, pe numele tinerei, autoritățile judiciare austriece au emis în aprilie anul acesta un mandat european de arestare preventivă, pentru infracțiuni de furt comise pe teritoriul Austriei, în luna februarie, împreună alți 4 bărbați, în dauna unei firme din Vosendorf.

“În cuprinsul mandatului s-a reținut ca stare de fapt că la data de 22.02.2021 în timp ce se afla în localitatea Vosendorf din Austria, persoana solicitată D.M. împreună cu coinculpații A-L. A., R.-A. A. și S. H., au încercat să sustragă, în colaborare conștientă și deliberată cu coinculpatul R-S. A., 22 articole de îmbrăcăminte în valoare totală de 1.053,79 euro de la firma Peek & Cloppenburg, cu scopul de a se îmbogăți fără justă cauză de pe urma însușirii bunurilor. Autoritățile judiciare austriece au precizat că fiecare dintre coinculpați a încercat să săvârșească furtul ca membru al unui grup criminal organizat cu participația/aportul unui alt membru al acestui grup conform dispozițiilor art. 12 din Codul penal austriac.

Fapta anterior descrisă întrunește elementele constitutive infracțiunii de furt în cadrul unei asociații infracționale/grup criminal organizat, prev. de art. 127, 130 alin. 1 teza II din Codul penal austriac”, se arată în încheierea penală a Curții de Apel Cluj.

Tânăra a fost arestată pentru 30 de zile, tot în luna aprilie, urmând să fie predată procurorilor din Austria, pentru a fi anchetată, și mai apoi judecată de instanțele de acolo. Totodată, aceasta a arătat în fața instanței clujene că, în cazul în care va fi condamnată de judecătorii din Austria, vrea să își ispășească pedeapsa în România.

Unul din complici, prins și el

La scurt timp, în luna iunie a acestui an, polițiștii au pus mâna pe unul dintre complicii tinerei din Petru Rareș, un bărbat de 34 de ani, originar din București, și el domiciliat pe raza județului.

“S-a motivat că solicitarea are la bază ordonanța de arestare menționată, emisă în vedere efectuării urmăririi penale pentru săvârșirea unei infracțiuni de furt în cadrul unui grup criminal organizat, prev. de art. 127-130 alin. 1 teza a II-a din codul penal austriac, constând în aceea că la data de 22.02.2021, în timp ce se afla în localitatea Vosendorf din Austria, persoana solicitată R.-A. A. împreună cu coinculpații A-L. A., S. H. și M. D., au încercat să sustragă, în colaborare conștientă și deliberată cu coinculpatul R-S. A., 22 articole de îmbrăcăminte în valoare totală de 1.053,79 euro de la firma Peek & Cloppenburg, cu scopul de a se îmbogăți fără justă cauză de pe urma însușirii bunurilor. Autoritățile judiciare austriece au precizat că fiecare dintre coinculpați a încercat să săvârșească furtul ca membru al unui grup criminal organizat cu participația/aportul unui alt membru al acestui grup conform dispozițiilor art. 12 din Codul penal austriac.

S-a menționat că durata maximă a pedepsei închisorii ce poate fi pronunțată pentru această faptă este de 3 ani. (…)

Într-adevăr, acesta se întemeiază pe ordonanța de arestare emisă în cursul urmăririi penale de Tribunalul de Land Wiener Neustadt la data de 12 aprilie 2021, durata maximă a pedepsei închisorii este de 3 ani, iar acuzația adusă persoanei solicitate este aceea de furt organizat, prev. de art. 127, 130 alin. 1 din codul penal austriac, pentru care nu este necesară verificarea dublei incriminări.

De asemenea, în speță nu este incident vreun motiv de refuz al executării mandatului european de arestare, dintre cele prevăzute de art. 99 din Legea nr. 302/2004”, se arată în încheierea penală a Curții de Apel Cluj.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.