O tânără din Lunca Ilvei a fost transportată, miercuri la spital de un echipaj de terapie intensivă mobilă, după ce a fost mușcată de un șarpe.

Echipajul de prim ajutor SMURD de la Garda de Intervenție Sângeorz-Băi și echipajul de terapie intensivă mobilă SMURD intervin în localitatea Lunca Ilvei unde o femeie in vârstă de aproximativ 23 de ani a fost mușcată de un șarpe, posibil viperă. 

„Femeia a fost preluata de echipajul de terapie intensivă mobilă SMURD. Nu prezintă toxicitate locală. I s-a acordat primul ajutor și a fost transportată la UPU SMURD Bistrița pentru investigații medicale amănunțite in vederea stabilirii nivelului de toxicitate din organism”, a transmis Marius Rus, purtătorul de cuvânt al ISU Bistrița-Năsăud.

Recomandarile ISU:

 – Dacă vă deplasați prin zone cu iarbă înaltă și pietre, folosiți-vă de un băț cu care să “măturați” suprafața dinaintea voastră pentru a speria șerpii aflați în preajmă.
 – Purtați mereu încălțăminte adecvată (bocanci, ghete înalte), evitând sandalele sau pantofii sport.
 – Purtați pantaloni lungi care să acopere bocancul.
 – Evitați desișurile, zonele abrupte, zonele cu arbori căzuți, mlaștinele, găurile adînci din pămînt sau fisurile în stâncă.
 – Culegerea fructelor de pădure trebuie să se facă cu precauție.
 – Dacă v-a surprins o viperă foarte aproape, încercați să evitați mișcările foarte bruște și retrageți-vă ușor, menținînd contactul vizual.

PRIMUL AJUTOR:

 – În primul rînd păstrați-vă calmul.
 – Cereți ajutor personalului specializat, apelați numerele de urgență.
 – Evitați mișcările pentru a evita răspîndirea veninului în sistemul circulator.
 – Până la sosirea echipelor de intervenție, scoateți-vă bijuteriile, ceasul sau hainele prea strînse din jurul mușcăturii, înainte ca zona să se umfle.
 – Dacă personalul de intervenție întîrzie mai mult de 30 de minute, legați un garou la 5 cm deasupra rănii urmând să-l slăbiți ușor după 10 minute.
 – Imobilizați zona mușcată.
 – NU ÎNCERCAȚI SĂ ASPIRAȚI VENINUL CU GURA!
 – NU LUAȚI NICI UN MEDICAMENT FĂRĂ ACORDUL PERSONALULUI SPECIALIZAT!
În orice situație nu ezitați să alertați sau să cereți sfatul salvatorilor montani!


LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.