Cinci bistrițeni care și-au făcut de cap în occident și au comis infracțiuni au căzut în primele șase luni din acest an, în plasa polițiștilor, după ce autoritățile judiciare străine au emis mandate europene de arestare și i-au dat în urmărire internațională. Un al șaselea a fost ținut după gratii aici în țară, din decembrie anul trecut, din cauza unor probleme de sănătate neputând fi extrădat, iar cel de-al 7-lea a mai fost reținut până în ianuarie anul acesta din cauza pandemiei, la rugămintea autorității străine.
Infracțiunile comise de cei 7 bistrițeni sunt de furturi în cadrul unor grupuri criminale organizate, violență sexuală, introducere ilegală de persoane pe teritoriul unui stat european, spălare de bani sau ucidere din culpă.
Năsăudean ce făcea parte dintr-o bandă criminală, condamnat la 4 ani pentru furturi, în Olanda
Unul dintre cei care au ajuns în arest preventiv, în baza unui mandat european de arestare, este B. S. – un năsăudean acum în vârstă de 31 de ani, pe care polițiștii au pus mâna în decembrie anul trecut.
Mandatul european de arestare a fost emis de autoritățile judiciare olandeze, la începutul lunii decembrie a anului trecut, după ce năsăudeanul a fost condamnat la 4 ani de închisoare pentru furturi prin efracție, el făcând parte dintr-un grup specializat pe astfel de infracțiuni.
Potrivit autorităților olandeze, năsăudeanul a comis astfel de infracțiuni mai bine de un an, respectiv în perioada ianuarie 2017 – aprilie 2018, el fiind acuzat de participare la un grup infracțional organizat și furt, fapte prevăzute de art. 140, art. 310 și art. 311 din Codul penal olandez, fapte pentru care a fost condamnat în primă instanță, la data de 5 noiembrie 2020, la pedeapsa de 4 ani închisoare, constând în aceea că în perioada în perioada ianuarie 2017 – 17 aprilie 2018”.
Concret, în perioada respectivă, bărbatul a sustras împreună cu alte persoane din sedii de firme situate în localități de pe teritoriul Olandei, metale și bani, mai precis 1800 kg de cupru din incinta unei întreprinderi în noaptea de 19 februarie 2018, 900 kg de cupru din sediul unei firme în noaptea de 21/22 februarie 2018, aproximativ 1800 de euro dintr-o cafenea în noaptea de 27/28 martie 2018, o lamă de fierăstrău dintr-un magazin în data de 10 aprilie 2018, 3000 kg de alamă și 500 kg de cupru din sediul unei firme în perioada 7 aprilie 2018 – 9 aprilie 2018.
Inițial, Curtea de Apel Cluj a admis arestarea provizorie a năsăudeanului pe o perioadă de 15 zile, după care mandatul a fost prelungit succesiv până în luna mai a acestui an. În acest răstimp, autoritățile judiciare române au încercat să îl predea celor din Olanda, însă s-a ivit o problemă din cauza stării de sănătate a bărbatului. Acesta a fost depistat cu o boală pulmonară destul de gravă, însă a refuzat sistematic să fie supus unui tratament medical, astfel că medicii au contraindicat transportul acestuia, în Olanda, pe cale aeriană, iar singura posibilitate ar fi fost pe cale terestră, cu mașina, variantă destul de greu de pus în practică având în vedere că vorbim despre un deținut și despre o distanță foarte mare între cele două țări.
A omorât 2 oameni în Ungaria, într-un accident! Infracțiunea s-a prescris
T.V.I. este un alt bărbat din Bistrița-Năsăud dat în urmărire internațională de autoritățile judiciare ale unui alt stat european și pe numele căruia era emis un mandat european de arestare.
Bărbatul este originar din Bistrița-Bârgăului și are 49 de ani și a fost acuzat de ucidere din culpă, în urma unui accident comis în 13 iunie (zi cu ghinion) 2007, în Ungaria. Concret, bârgăuanul, în timp ce se afla la volanul unui VW Transporter, între Cegled și Szolnok, a adormit la volan, a pătruns pe contrasens și a lovit o mașină, de acolo având loc un carambol în toată regula. În urma accidentului, două persoane au decedat, iar alte 11 au fost rănite.
Sentința definitivă a fost pronunțată în 2012 și abia după 5 ani, aproape de împlinirea prescripției faptei, s-au trezit autoritățile maghiare să-l dea pe bârgăuan în URMĂRIRE NAȚIONALĂ! Adică îl căutau acolo la ei acasă, în Ungaria. Le-au mai trebuit încă 3 ani ca să emită un mandat european de arestare, care însă a venit mult prea târziu, fiindcă prescripția s-a instalat deja. Drept urmare, Curtea a respins mandatul european de arestare, însă totuși bărbatul a fost pus sun control judiciar pentru 60 de zile până la lămurirea pe deplin a situației.
Component al unei rețele criminale de traficanți de persoane din Franța
Un al treilea bărbat din Bistrița-Năsăud, C.G.F., care a comis infracțiuni pe teritoriul altui stat din Uniunea Europeană este din Beclean și are 42 de ani. Acesta este acuzat de procurorii francezi din Lille de asociere la un grup infracțional în vederea comiterii de infracțiuni și ajutor la intrarea, circulația sau șederea ilegală a unor străini în Franța, în grup infracțional organizat.
Astfel, în iunie 2018, Poliția de Frontieră franceză a efectuat arestări într-un dosar de imigrație clandestină organizată de către resortisanți albanezi cu complicitatea unor căpitani maritimi italieni, dinspre Franța și Belgia înspre Marea Britanie. Ancheta a relevat implicarea lui C.G.F. într-o rețea criminală care aducea clandestin resortisanți albanezi în Belgia, unde erau luați în primire de către însoțitori albanezi până la zona de coastă din Pas-de-Calais și a Canalului Mânecii. C.G.F. era unul dintre șoferii însărcinați cu transportul clandestin al resortisanților albanezi acesta fiind identificat ca utilizând 5 terminale mobile. Beclenarul a picat în mâna polițiștilor francezi abia după un an de la primele arestări, în mai 2019, pe când transporta cu un camion 8 migranți, dar și explozibil. Anterior a fost geolocalizat cu ocazia a 5 treceri ale migranților, în afara celei din data de luna mai 2019.
Din încheierea penală a Curții de Apel Cluj reiese că bărbatul din Beclean a fost condamnat de Tribunalul Corecțional din Lille la 2 ani și 6 luni de închisoare, iar sentința era executorie, cu toate că acesta a susținut în instanță contrariul.
Spălare de bani și un profit de peste 18.000 de euro, în două luni
Cel de-al patrulea bistrițean – L.S.V. – ,căutat de autoritățile altui stat european este de fapt originar din Cluj, însă este stabilit în Bistrița și are 62 de ani. Acesta a ajuns pe mâna polițiștilor în noiembrie anul trecut, când de altfel a fost arestat preventiv, după ce autoritățile judiciare italiene au emis pe numele său un mandat european de arestare pentru comiterea a 6 infracțiuni de spălare de bani.
“În cursul lunilor august și septembrie 2018, a încasat în contul companiei sale Slash Time SRLS suma totală de 194.724 euro, provenită din comiterea unei infracțiuni de înșelăciune de către un grup infracțional organizat în dauna companiei bosniace Cromex D.O.O., care a suferit un prejudiciu total de 584.000 euro, banii fiind virați din două conturi deschise pe numele firmei Art & Technology SRLS, fără a emite vreo factură societății care a transferat banii, după care pentru a împiedica identificarea originii infracționale a banilor a transferat banii primiți în conturi deschise la băncile Alior Bank din Varșovia (beneficiar necunoscut), OTP Bank din Budapesta (beneficiar Pro Move Domotics SRL), Banca Sella din Italia (beneficiar New Service SRLS reprezentată de Baboo Mudassir), Unicredit Italia (beneficiar E. Grossi), Credito Agricolo Cariparma din Italia (beneficiar Ibrahim Mohamed Hussein Rashad), Banca Popolare din B., Sucursala Modena (beneficiar necunoscut), păstrând pentru sine, pentru serviciile de ascundere a adevăratei proveniențe a banilor, suma de 18.200 euro ca profit”, se arată în încheierea Curții de Apel Cluj.
În cazul lui LSV ancheta este încă în curs și încă nu a fost trimis în judecată. Anchetatorii italieni au cerut autorităților române să îl mai țină la noi o vreme pe bărbat, din cauza pandemiei, astfel că acesta a stat după gratii, în România, până în ianuarie când ar fi urmat să fie predat italienilor. Bărbatul a cerut să fie pus sub control judiciar însă cererea i-a fost respinsă.
VA URMA