În Parlamentul României au apărut adevărate dinastii. Mandatele de senatori și deputați sunt transmise către rudele apropiate, astfel încât să rămână în familie. Cele mai multe cazuri au apărut la parlamentarii minorităților naționale care au practic posturile asigurate la fiecare alegeri. În cele mai multe situații cei care au predat mandatul de parlamentar copiilor ori soțiilor nu au mai putut candida din cauza incompatibilității ori a conflictului de interese.

Fiul a preluat mandatul de deputat al tatălui decedat


Pentru început vă propunem să faceți cunoștință cu Andi Grosaru. Este reprezentantul comunității italiene în Parlamentul României. A devenit deputat în 2016, după ce tatăl său, Mircea Grosaru a decedat, lăsând postul vacant. Am vrut să aflăm care este procedura internă a Asociației Italienilor din România privind desemnarea candidatului pentru Camera Deputaților și cum a ajuns tocmai domnul Andi Grosaru să fie acel candidat. Nu a fost cu putință.

Un deputat condamnat pentru conflict de interese i-a lăsat mandatul soției, până a expirat interdicția și a putut să-și reia locul

Îl lăsăm puțin pe domnul Grosaru să își limpezească gândurile și vă propunem să îl cunoașteți pe Longher Ghervazen, deputat din partea comunității poloneze. În 2014 a fost condamnat pentru conflict de interese după ce fratele și sora sa au fost angajați ilegal la Camera Deputaților. În urma deciziei instanței, a primit interdicție de a mai candida. Pentru a păstra în familie mandatul de deputat, în 2016 a pus-o pe listă tocmai pe soția sa. În 2020 i-a expirat interdicția și și-a luat înapoi mandatul de la soție.

Fiică de deputat, pe urmele tatălui, datorită performanței pe care a obținut-o în domeniile în care a activat

Mai luăm o pauză ca să ne informăm și, în acest timp, vă facem cunoștință cu deputatul Dumitrița Gliga, fiica fostului deputat PSD de Mureș Vasile Gliga. În trecut și-a angajat soția la cabinetul parlamentar și a fost condamnat pentru conflict de interese. Astfel, anul trecut, social-democratul nu a mai putut candida nici la președinția Consiliului Județean Mureș, nici la Camera Deputaților. Așa că, și-a băgat la înaintare fiica.

Ajuns parlamentar, fiul unui fost deputat spune că nu are nicio legătură cariera sa politică cu cea a tatălui

Antal Istvan Lorant este fiul fostului deputat UDMR Antal Istvan care în anul 2016 nu a mai candidat. Fiul a intrat prima dată în Parlament în 2018 după decesul senatorului Verestoy Attila apoi, în 2020 a câștigat un nou mandat. Spune că nu are nicio legătură cariera sa politică cu cea a tatălui.

Antal Istvan Lorant: Am am mai tot fost pe listele UDMR-ului și în calitate de consilier local, și în calitate de candidat la Camera Deputaților în județele de sud din România, deci nu a fost în 2016 întâmplătoare, sau un tertip, să zic așa, că am ajuns să devin candidat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.