Cine vine în județul Sălaj nu trebuie să rateze Complexul Arheologic Porolissum. Este unul dintre cele mai bine păstrate situri arheologice din România. Castrul de la Porolissum, cel mai nordic punct de apărare al Daciei Romane, se află în zona satului Moigrad-Porolissum, comuna Mirşid, pe dealul Măgura Pomăt, la o altitudine de 504 m. Ceea ce în urmă cu aproape două milenii era început de Împăratul Traian continuă să existe și azi datorită banilor de la Bruxelles.

În anul 106, la începutul celui de-al doilea război împotriva dacilor, împăratul Traian a dat ordin să fie ridicată o fortificație pentru a apăra principalul loc de trecere prin Munţii Carpați (Meseş) spre Dacia Porolissensis. Construcţia iniţială din lemn, cu fundaţii de piatră, putea adăposti 5.000 de soldaţi. Mai târziu, fortificaţia a fost mărită şi reconstruită din piatră, cu ziduri, valuri şi şanţuri de apărare, dar şi mai multe castre mici.

Treptat, Castrul de la Porolissum s-a transformat într-un important centru comercial, care facilita schimburile dintre romani şi barbari. În timpul împăratului Septimiu Severus, oraşul a primit statut de municipiu, ceea ce oferea conducătorilor şi negustorilor posibilitatea să lucreze independent. Plecarea romanilor a avut loc în anul 271, însă Porolissum a continuat să fie locuit și să prospere vreme de aproape un mileniu după retragerea romană din Dacia.

Din Antichitate, aterizăm din nou cu picioarele pe pământ, în realitatea zilelor noastre, de la drumurile pietruite de romani la cele de mare viteză, construite cu banii de la Bruxelles, și avem o întrebare: ce vrea Consiliul Județean să facă cu toate bijuteriile lăsate de romani?

„Vrem să elaborăm un plan care să poată fi finanțat de Uniunea Europeană, prin care să dezvoltăm complexul arheologic de la Porolissum, să realizăm în apropierea acestui complex un muzeu în aer liber și alte activități care să ofere unui turist posibilitatea de a-și petrece o zi în natură și într-un loc mirific, nu mă feresc să îl numesc așa.

Vrem să dăm acces tuturor oamenilor de a-și cunoaște patrimoniul cultural românesc, vrem să avem anumite investiții în urma colaborării cu oamenii de specialitate, deci nu să facem așa lucrurile după capul nostru, ci tot timpul împreună cu cei care se pricep în fiecare domeniu.

Avem Limesul Roman care poate fi văzut pe o porțiune de 1 kilometru și ceva. Vrem să amenajăm o alee pietonală sau un traseu de biciclete prin care să poată merge pe granița Imperiului Roman, câțiva kilometri cel puțin.

Să refacem un apeduct pentru a vedea și copiii noștri care erau condițiile de viață după cucerirea Daciei, până la plecarea romanilor de aici și să cunoască mai bine istoria noastră.

Vreau să le spun tuturor că în anii 200, la Porolissum locuiau 30 de mii de locuitori, gândiți-vă ce urbe era și ce dezvoltare avea și ce condiții de viață erau acolo!”, spune Dinu Iancu-Sălăjanu, președintele Consiliului Județean Sălaj.

Detalii, aici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.