Activistul Gabriel Nițu, a sesizat autoritățile cu privire la faptul că, mai mulți indivizi vând ilegal păsări, în contextul în care, în zonă, există focare de gripă aviară. Furioși că au fost dați de gol, comercianții au început să-l agreseze pe activist chiar de față cu poliția. Unul dintre agresori a sărit cu picioarele direct pe mașină, chiar în fața unei polițiste venite la fața locului.
După câteva luni în care a făcut ravagii în Europa, gripa aviară a ajuns și în România. Avem motive de îngrijorare?
Gripa aviară s-a confirmat într-o fermă de păsări din Ungheni, județul Mureș, pe data de 6 mai. Focarul de la ferma cu 180 de mii de păsări a dus la suspendarea de către Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a organizării şi desfăşurării comerţului ambulant cu păsări şi suspendarea activităţilor comerciale cu păsări vii.
La nivelul focarului, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a luat măsuri de siguranță pentru a preveni răspândirea serotipului H5N8 al gripei aviare: păsările au fost eutanasiate, cadavrele lor au fost incinerate și întreaga facilitate va fi curățată și dezinfectată. Zona din jurul fermei este controlată și mișcarea este restricționată, pentru a reduce posibilitatea răspândirii virusului.
Pe data de 9 mai, a fost detectat un focar și într-o gospodărie din Cristuru-Secuiesc, județul Harghita. Conform anchetelor preliminare ANSVSA, este probabil ca păsările de acolo să fi provenit din ferma din Ungheni. Acolo s-a finalizat eutanasierea păsărilor și curățarea fermei, potrivit ANSVSA.
Gripa aviară se transmite de la păsări infectate, adesea cele migratoare, către cele sănătoase, dar poate fi transmisă și prin echipament infectat. În majoritatea fermelor autorizate, măsurile de biosecuritate ar trebui să asigure că virusul nu se va transmite la oameni.
„Frica populației de a consuma produse contaminate este diferită între mediul urban și cel rural”, punctează Conf. Univ. Dr. Dan Chirleșan.
„În mediile unde sărăcia încă este pregnantă, oamenii se debarasează cu greu de avuția lor. Chiar dacă au un animal infectat, mulți preferă să il ascundă de controalele sanitare, sperând că se va însănătoși. În mediul urban, majoritatea consumatorilor cumpără de la lanțuri care beneficiază de produse din surse sigure din punct de vedere sanitar. Fermele care nu au probleme cu gripa aviară vor avea oportunitatea să crească prețurile.”, a mai transmis Dr. Dan Chirleșan.
Lanțurile mari de magazine nu își permit să pună pe rafturi produse din surse nesigure. Riscurile cele mai mari rămân așadar în mediul rural, unde micii crescători rămân o sursă principală pentru consumatori.
Geană și Activistul Buzoian: Unii medici veterinari eliberează documente false!
Geană a transmis pentru Gazeta de Bistrița: Toți vânzătorii ambulanți de păsari pe care îi vedem, de la declararea epidemiei de gripă aviară în țara noastră, sunt vânzători ilegali! Acești vânzători ne pun viața în pericol, prin acțiunile lor iresponsabile și iraționale!
Geană dorește eliminarea evaziunii din ferme și din mediul rural, pentru a se pune capăt riscului epidemiologic din țara noastră!
Potrivit ANSVSA, au fost dispuse următoarele măsuri, care se aplică la nivel naţional, pentru o perioadă de 30 de zile:
- Suspendarea organizării şi desfăşurării comerţului ambulant cu păsări;
- Suspendarea activităţilor comerciale cu păsări vii, (de la puii de o zi până la păsările de reformă) pentru toate speciile de păsări comercializate prin intermediul mijlocitorilor de afaceri, precum şi a oricăror altor activităţi de intermediere în vederea comercializării directe către crescătorii de păsări din gospodăriile populaţiei.
Comercializarea va fi efectuată doar de către fermele comerciale autorizate, cu păsări a căror stare de sănătate este atestată, precizează ANSVSA.
Respectarea acestor măsuri se va face prin controale organizate în comun de către structurile teritoriale ale ANSVSA şi Ministerului Afacerilor Interne, inclusiv controale în trafic şi în Punctele de Trecere a Frontierei vizând transporturile de păsări vii.
ANSVSA monitorizează în permanenţă statusul de sănătate al păsărilor domestice şi al celor sălbatice (rezervorul natural de virus), astfel încât pe piaţă să ajungă doar produse provenite de la animale sănătoase şi, implicit, să protejeze industria avicolă din ţara noastră.
Geană: Chiar credeți că vreun vânzător ambulant este o persoană autorizată, cu păsări a căror stare de sănătate este atestată? Pe lângă faptul că acești vânzători ambulanți chinuie animalele, fiindcă le transportă în condiții absolut mizerabile pentru bietele păsări, ne pun și nouă, tuturor, viața în pericol!
În plus, Geană Harry Florin, adresează o întrebare care îndeamnă la reflecție: Oare nu cumva poliția, primariile și medicii veterinari sunt implicați până peste cap în această afacere care pune sănătatea cetățeanului în pericol? Cum pot niște furgonete care poate că nu au nici măcar ITP-ul făcut ori îl au expirat, să transporte păsări fără certificate de sănătate, acte de proveniență, factură, etc. la nivel interjudețean?
Geană mai transmite pentru Gazeta de Bistrița, că a fost amenințat cu moartea, dar nu se teme și are încredere că MAI își va face treaba, mai ales dupa un proces de eliminare a tot ce înseamnă politizare toxică, irațională și iresponsabilă, care aduce mari pagube prestigiului acestei instituții.