Pentru mine este extrem de important să știu, faptul că în realitate, trăiam amestecați, iar această breșă din ziua de astăzi, creată de naționalismul extremist maghiar, între secui și români, este creată artificial, un concept prin care s-a ajuns la separare, izolare autonomistă!

Este o mare posibilitate ca privilegiile secuilor din trecut, să fi reprezentat ceva în defavoarea românilor, ei fiind permanent asupriți, dar bănuiesc că a existat totuși o conviețuire mai bună decât în ziua de astăzi! În realitate eu aveam nevoie de o imagine generală! Eu nu vreau să aprofundez tema, căci istoria nu mă interesează în sine! Mai am cartea domnului Ion I. Russu, intitulată: ,,Români și secui”, de la dl. Lăcătușu, care dă niște informații în mod general! Consider că acestă operă este o carte foarte valoroasă și realistă, fară excese! Dau dreptate domnului Lăcătușu, de ce trebuie ascunsă prezența istorică a românilor din ,,secuime”!? Istoria românilor pe aceste meleaguri trebuie să facă parte din autocunoașterea istorică a secuilor! Cunoașterea de sine a secuilor nu este completă, fară conviețuirea cu românii, în istorie! Lipsa acestui concept ar fi precum atunci când excluzi pe cineva din istoria familiei!

Dacă secuii se simt ,,amenințați” de prezența românilor în istorie înseamnă că au o identitate confuză, din cauza asta rigidă, pe care vor să o întărească în mod exclusiv! Această identitate rigidă, seamănă mai mult cu identitatea omului individualist și nu este de loc identitatea unui popor viu, deschis înspre mediul în care trăiește! Semnul vitalității este deschiderea către mediu și deloc izolarea! Cel deschis, are forță spirituală ca să asimileze mediul care are drept scop o punte organică cu majoritatea! Dacă te simți amenințat de o așa zisă ,,înghițire” de către majoritate, înseamnă că ai probleme cu forțele vitale instinctuale, care fac posibilă puntea către majoritate, prin asimilarea culturii majorității, printr-o simbioză cu cea proprie!

Daca ai probleme cu forțele vitale, izolarea nu te salvează! – Attila Mihai Nagy

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.