Este deja un fapt cunoscut că substanțele chimice produse de om fac ravagii pe planetă. Dar un nou studiu avertizează cu privire la impactul acestor substanțe, găsite în multe din produsele folosite în viața de zi cu zi, asupra fertilității relatează BBC.

Dr. Shanna Swan, epidemiolog la Spitalul Mount Sinai din New York și autoarea cărții „Numărătoarea Inversă”, spune că, dacă aceste tendințe vor continua, ar fi amenințată chiar supraviețuirea oamenilor ca specie.

Un bărbat are în prezent jumătate din cantitatea de spermă pe care o avea bunicul său. O femeie de 20 de ani este mai puțin fertilă decât era bunica ei la 35.

Sănătatea reproductivă globală este afectată de mai mulți factori. Unii sunt legați de stilul de viață, ca fumatul, alcoolul în exces, sedentarismul, dieta nesănătoasă și stresul.

„Dar mai e o altă serie de lucruri care nu sunt ușor de controlat. Iar acestea sunt substanțele chimice produse de om care există în produsele pe care le aducem în casele noastre”, spune Swan.

De la ambalaje la produse de îngrijire personală, substanțele care ne pot afecta hormonii se găsesc în aproape orice.

Swan dă exemplul ftalaților, substanțe care fac ca plasticul să fie moale și care se găsesc și în produse cosmetice și în aproape orice produs care are miros.

„Ftalații sunt o clasă numită anti-androgenă, care tinde să reducă nivelul de testosteron – cel mai grav este că acest lucru se întâmplă și în uter, în primele stadii ale sarcinii”, spune Swan.

Nivelul scăzut de testosteron poate afecta dezvoltarea fătului, iar în cazul băieților, organele genitale pot fi mai mici. Acest lucru este cunoscut ca „sindromul ftalaților”. Mai mult, concentrația de spermă va fi mai mică, ceea ce crește și riscul de cancer testicular.

Detalii aici și aici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.