Importanța sănătății mintale a ajuns să fie, din fericire, din ce în ce mai conștientizată în rândul oamenilor, mai cu seamă în perioada pandemiei. Izolarea, atentatul asupra sănătății personale, dar și faptul că această situație pare fără sfârșit au motivat oamenii să acționeze pentru a se susține din punct de vedere psihologic. Ajutor vine din multe părți: multe firme au dezvoltat programe de asistență pentru angajați, oamenii sunt mai atenți cu sentimentele celor apropiați, creșterea numărului de psihologi personali sau apariția masterclass-urilor ce oferă discursuri motivaționale. Iată principalele moduri în care pandemia poate și-a lăsat amprenta pe psihicul tău, dar și câteva sfaturi pentru a putea să faci față mai bine acestei situații.

Pandemia, o problemă psihologică

Cazurile de depresie, anxietate și stres acut au crescut îngrijorător în ultimul an, însă acest lucru nu este neobișnuit având în vedere modurile în care pandemia cu noul coronavirus a modificat viețile tuturor.

  • Imposibilitatea de a socializa față în față cu familia, cu cei dragi, prieteni sau colegi este unul din principalii factori de depresie și anxietate în rândul tuturor oamenilor, fie că vorbim de copii, adolescenți, oameni maturi sau vârstnici.  
  • Sedentarismul, consumul mai mare de alcool sau mâncatul dezorganizat au contribuit, pentru majoritatea oamenilor, la o creștere nesănătoasă în greutate. Acest lucru afectează analizele anuale de rutină ce ies din parametri, aspectul fizic, iar prin urmare și psihicul are de suferit.
  • Din cauza statului excesiv în interior, mulți oameni au acuzat oboseală, lipsa energiei, tulburări de somn, pierderea memoriei, dar și incapacitatea de a se relaxa.
  • Tragedii în familie sau în cercurile apropiate de prieteni, pierderea locurilor de muncă sau reducerea considerabilă a veniturilor.

Ajută-ți psihicul!

Sigur, să ceri ajutor de specialitate, să discuti deschis cu cineva despre schimbările prin care treci este una din cele mai bune decizii pe care le poți lua pentru sănătatea ta mintală. Pe lângă acest lucru însă, mai sunt câteva acțiuni pe care le poți face pentru a îți susține mintea să rămână pozitivă.

  • Creează-ți un „program de pandemie” care să includă timp special alocat pentru casă, pentru muncă, pentru tine, pentru prieteni și încearcă să îl respecți pe cât posibil. Delimitarea timpului este foarte importantă, pentru că astfel vei fi eficient(ă) din punct de vedere profesional și nici nu va trebui să renunți la activitățile tale preferate.
  • Pe cât este posibil, alege să petreci timp în aer liber. Oxigenarea corectă a creierului este esențială pentru menținerea lui sănătoasă. Meditează, bucură-te de natură, de liniște, de aerul curat și îți vei încărca bateriile într-un mod pozitiv.
  • Găsește activitatea preferată care îți place și încearcă să faci sport de cel puțin 4 ori pe săptămână. Astfel îți pui sângele în mișcare și îi oferi corpului tonusul și energia de care are nevoie pentru a funcționa în parametri normali.
  • Informează-te numai din surse sigure. Emisiunile de divertisment ce abordează subiectul pandemiei nu fac decât să influențeze nesiguranța și starea psihică nefavorabilă.

Fără îndoială, depresia, stresul și anxietatea, cu ale lor simptome emoționale și fizice pot afecta și scădea drastic calitatea vieții unui om. Se spune însă că primii pași către vindecare sunt conștientizarea problemei, identificarea factorului nociv și înlăturarea lui. Iar cum sănătatea mintală a început să primească atenția cuvenită din partea societății, vindecarea este și mai aproape spre a fi realizabilă.  

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.