carte și statuie

Un dosar instrumentat de procurorii DIICOT Cluj , în care sunt inculpați mai mulți afaceriști, dar și un polițist și trei inspectori vamali scârțâie tot mai rău, după ce instanța a dispus eliminarea tuturor interceptărilor telefonice. Instanța a dispus, însă procurorii nu s-au supus întru totul de la bun început, și chiar a fost o întreagă dispută pe această temă în sala de judecată, deși chiar ei, anchetatorii susțin că au și alte probe care dublează practic respectivele interceptări și din care reiese comiterea infracțiunilor.

În dosarul instrumentat de DIICOT Cluj sunt inculpate 14 persoane fizice și o persoană juridică. Concret, vorbim despre Păcurar Ioan Vasile, Păcurar Marius Cristian, Tetiș-Abraham Vasile-Claudiu, Călbază Marcel-Traian, Știr Ioan, Grozav Pavel Ilie, Porumb Florin, Chiforeac Bogdan Niță, Nat Teodor (inspector vamal), Sângeorzan Ileana (inspector vamal), Drăgan Alina-Maria (inspector vamal), Holonec Constatin (inspector vamal), Ghețe Virgil (polițist), Sandor Ioan și SC Prod Acta Line SA.

Acuzația principală din dosar este, evident, constituire de grup infracțional organizat și producere și vânzare ilegală de alcool de pe urma căruia statul a pierdut mulți bani, în principal, din neîncasarea de accize. Afaceriștii au fost, potrivit anchetatorilor, protejați de unii angajați de la Vama Bistrița. Una peste alta, afacerea a mers ca unsă vreme bună și s-au făcut bani gârlă.

Păcurar, capo di tutii capi! Alcool disimulat în soluție antimucegai

Capul afacerii este afaceristul maramureșean Păcurar Ioan Vasile, secondat în acțiunile sale de către asociatul său Tetiș-Abraham Vasile-Claudiu.

Potrivit rechizitoriului, cei care au pus ochii pe activitatea ilegală, desfășurată în fostul sediu al Prisma Prod SRL, fabrica de alcool a lui Titus Iliuță, au fost cei de la BCCO Cluj, în 2013.

Astfel, anchetatorii susțin că, în iunie 2012, Păcurar Ioan Vasile, fratele acestuia – Marius Cristian și Tetiș -Abraham Vasile Claudiu au inițiat grupul infracțional.

Cei doi frați Păcurar, se aflau pe palierul de comandă, în timp ce Tetiș era cel care finanța activitatea, adică omul cu banii, dar se ocupa și de aprovizionarea cu materie primă – porumb și făină de porumb – dar și cu  transportul și valorificarea alcoolului produs ilegal.

Anchetatorii susțin că alcoolul etilic produs ilegal a fost disimulat în așa-zisa soluție anti-mucegai “Dropia” și ambalat în pet-uri de 1 și 5 litri, care erau mai apoi înfoliate în baxuri. Ca să nu aibă surprize pe traseu până la destinație, era folosit un antemergător, care era dotat cu stație emisie-recepție.

“În perioada  de la sfârșitul lunii octombrie /începutul lunii noiembrie 2012 și până în data de 05 martie 2013, membrii grupului infracțional organizat au desfășurat activități de producție ilegală de alcool în fabrica de alcool de la Șieu Măgheruș (…), aparținând SC PROD ACTA LINE SA care nu era autorizată ca antrepozit fiscal, producând în total alcool dublu rafinat și alcool tehnic având ca echivalent cantitatea de 44.872,096 litri alcool etilic pur și cantitatea de 2.312,28 litri alcool tehnic pur, eludând de la plată accizele în valoare totală de 1.600.384,6272 lei”, arată procurorii în rechizitoriu.

Potrivit acestora, pe parcursul procedurii autorizării firmei ca antrepozit fiscal, Păcurar l-a cunoscut pe inspectorul vamal Teodor Nat – șeful Biroului autorizații din cadrul Direcției Județene pentru Accize și Operațiuni Vamale (DJAOV) Bistrița-Năsăud, pe care l-ar fi racolat ulterior în sprijinul activităților neortodoxe din firmă. Nat ar fi beneficiat de sprijin din partea altor trei angajați, respectiv Constantin Holonec, Ileana Sângeorzan și Alina Drăgan, care practic au închis ochii și gura în fața ilegalităților șefului lor, neîndeplinindu-și astfel datoria.

Anchetatorii mai susțin că grupul infracțional a activat pe mai multe paliere: unul de comandă, format, așa cum am precizat mai sus din cei doi Păcurar și Tetiș, un palier de execuție format din muncitori angajați și plătiți la negru și supravegheați de Păcurar Cristian.

Conform rechizitoriului, transportul alcoolului către beneficiari se realiza în principal pe timp de noapte de către Păcurar Cristian sau de Dorin Husti, un angajat al unei firme deținută de familia Păcurar, în Maramureș, juniorul fiind de obicei pe post de antemergător. Husti a încheiat un acord de recunoaștere a faptelor cu procurorii, el fiind acuzat de aderare la un grup infracțional organizat, complicitate la producere ilegală de produse accizabile (alcool) și deținere olegală de astfel de produse.

Un al treilea palier identificat de anchetatori este cel de distribuție, de care s-au ocupat Păcurar Vasile și un angajat al acestuia – Grigore Știr, care avea rolul de intermediar între membrii grupării infracționale. Pe Știr, procurorii îl descriu ca fiind omul de încredere al lui Păcurar Vasile, pe linia distribuției ilegale de alcool și că prin intermediul acestuia au luat alcool Ioan Șandor, Pavel Ilie Grozav și Adrian Olariu.

De altfel, Șandor a fost primul care a căzut în plasa anchetatorilor, pe 21 februarie 2013, când polițiștii din Livezile l-au oprit în trafic și au descoperit în mașina acestuia 693 litri de alcool dublu rafinat.

În martie același an, au picat Grozav și Olariu, acesta din urmă cumpărând 1.200 litri de alcool de la primul. Olariu a fost interceptat în Teiuș, în timp ce transporta alcoolul, disimulat cu soluție antimucegai Dropia, spre Timișoara unde își avea sediul firmei lui. Acesta a încheiat și el un acord de recunoaștere cu procurorii, fiind acuzat de achiziționare și deținere ilegală de alcool, dar și uz de fals, fiindcă, deși atunci când a fost prins de polițiști a prezentat un aviz de însoțire a mărfii, documentul era fals.

Filiera din Mureș

Un alt inculpat din dosar este Călbază Marcel, la firma căruia – SC Marcelini SRL, din județul Mureș, a ajuns o mare parte din soluția antimucegai Dropia.

“«Acoperirea» pentru perioada transporturilor s-a realizat prin utilizarea unor avize de însoțire a mărfii pentru așa-zise retururi de marfă de la Arras Company (n. r. – în care asociată era soția lui Păcurar, alături de o altă persoană) către SC Marcelini Company SRL. În acest sens la percheziția efectuată la data de 5.03.2013 asupra autoturismului (…) aparținând inculpatului Păcurar Marius Cristian, au fost găsite un număr de trei avize de însoțire a mărfii și o factură (exemplarul verde) conform cărora SC Arras Company SRL ar fi efectuat patru livrări cu titlul de retur de marfă neachitată (…). Controlul efectuat de DGAF – Direcția Antifraudă7 Sibiu, a relevat lipsa evidențierii contabile de marfă la SC Marcelini Company SRL, ceea ce conduce la suspiciuni majore de fictivitate a acestor operațiuni. Intrările (inițiale) de marfă la SC Marcelini Company SRL erau justificate de documente atestând așa-zis achiziții de soluție antimucegai Dropia de la SC Corgam SA și SC Corgam Distribution.

Un aspect care prezintă din start un dubiu în ce privește activitatea societății comerciale Marcelini Company STL este acela  că din întreaga cantitate de soluție antimucegai Dtopua, o parte a fost recomercializată către Arras Company SRL în baza a trei facturi fiscale (…) valoarea totală a acestor facturi fiind de 106.075,45 lei din care SC Arras Company SRL nu a achitat nimic. În contextul descris mai sus, acest aspect indică o relație comercială fictivă între SC Marcelini Company SRL și SC Arras Company SRL, privind livrările de soluție antimucegai Dropia, această situație fiind folosită ulterior așa cum am menționat, de către membrii grupului infracțional organizat, pentru a avea acoperire în ce privește transporturile ilegale de alcool disimulat de la fabrica de alcool de la Șieu-Măgheruș (…) la SC Marcelini Company SRL.

SC Marcelini Company SRL(…) cu sediul ân Târgu Mureș, deține magazine la punctele de lucru din Târgu Mureș, și Mirășel, om. Crăiești, județul Mureș, unde se desfac produse cu amănuntul de produse alimentare și nealimentare. (…) În perioada anilor 2010 – 2012 SC Corgam Baia Mare a produs și comercializat, direct sau prin intermediul SC Corgam Distribution SRL, o cantitate mare de soluție antimucegai Dropia din care o mare parte a fost cumpărată de SC Marcelini Company SRL. Această societate a comercializat, la rândul său, soluție antimucegai către un mare număr de persoane fizice prin magazinul din loc. Crăiești (…). Se remarcă faptul că au fost vândute cantități foarte mari de soluție antimucegai raportat la necesitățile unor persoane fizice și la destinația declarată a produsului. Vânzările sunt realizate în baza unor simple bonuri de casă care evidențiază cantități foarte de soluție antimucegai vândute în cadrul unei singure operațiuni comerciale, de ordinul sutelor de flacoane cu produs per operațiune”, arată procurorii.

Anchetatorii mai spun că, potrivit declarației lui Călbază, acesta, ca reprezentant zonal al Corgam SA, avea clienți din Alba, Timiș și Harghita trimiși de reprezentanții Corgam  să cumpere produsul soluție antimucegai pe baza de bon fiscal. Nu a vândut însă acest produs localnicilor. Procurorii spun că toate aceste operațiuni sunt fictive și în realitate marfa a rămas la dispoziția celor doi Păcurar, de unde a fost probabil comercializată ilegal, iar pe perioada de activitate ilicită a fabricii din Șieu Măgheruș, membrii grupării au profitat de situație  și și-au asigurat acoperirea documentară pentru livrările de alcool disimulat în soluția de antimucegai, transporturile fiind justificate cu avize de însoțire a mărfii și facturi de retur între Arras Company SRL și SC Marcelini Company SRL. Potrivit procurorilor, dovezi, respectiv o parte din documente, au fost găsite, aruncate și mototolite, chiar în mașina lui Păcurar, iar angajatul acestuia, Dorin Husti a declarat în mod explicit faptul că în fabrica din Șieu Măgheruș se producea ilegal alcool care era disimulat în soluția antimucegai.

Umbrela de la Vamă

Așa cum am arătat mai sus, Păcurarii erau acoperiți tocmai de cei care trebuiau să le supravegheze la sânge activitatea, câțiva angajați ai vămii din Bistrița, în frunte cu Nat Teodor.

“Inculpatul Nat Teodor a fost racolat de inculpatul Păcurar Ioan Vasile în perioada de început a producției ilicite de alcool, respectiv cel mai probabil la sfârșitul lunii octombrie – începutul lunii noiembrie 2012 și a sprijinit activitatea grupului infracțional organizat până la momentul destructurării acestuia în data de 05.03.2013”, spun procurorii.

Potrivit anchetatorilor, Nat a efectuat la sediul firmei din Șieu Măgheruș “controale formale, lipsite de eficiență, aplicând cu intenție în mod ineficient sigiliile vamale pe instalația de producere de alcool, cu scopul de a permite membrilor grupului să sustragă alcool din instalație și informându-i pe inculpați cu privire la informațiile și datele deținute la nivelul autorității vamale în legătură cu activitățile ilicite desfășurate în cadrul SC Prod Acta Line SRL”.

Astfel, în data de 9 noiembrie 2012, DJAOV BN a efectuat un control care ar fi trebuit să fie inopinat. Numai că nu s-a întâmplat așa, fiindcă nat se pare că l-a anunțat pe Păcurar. Rezultatele verificărilor însă, au fost consemnate în procesul verbal de control.

“Lucrătorii vamali au constatat că erau calde instalațiile de distilare și rafinare ale instalației fabricii SC Prod Acta Line SA și că se simțea miros puternic specific alcoolului, fiind sesizate și consemnate în procesul verbal de control și alte aspecte care indicau funcționarea fabricii. Aspectele menționate anterior care sunt de natură să conducă la suspiciuni majore că în fabrica de la Șieu-Măgheruș (…) se producea alcool în mod ilicit au ajuns astfel la cunoștința inculpatului Nat Teodor care ocupa funcția de șef birou autorizări la DJAOV Bistrița-Năsăud și care avea de serviciu de a monitoriza pe antrepozitarul propus spre autorizare. (…)Din registrul unic de control rezultă că inculpatul Nat Teodor a participat la mai multe controale la fabrică, având ca scop verificarea condițiilor pentru autorizare, situația stocurilor și altele. În concret, cu toate că s-au «bifat» tot felul de acțiuni și controale, se constată că nu s-au luat măsuri eficiente pentru stoparea activităților ilicite. Controalele au avut caracter pur formal”, au arătat procurorii în rechizitoriu, care au mai precizat că, din declarațiile angajaților Nat și frații Păcurar mergeau adesea după controale la “chefuri cu mâncare, băutură și muzică populară”.

Va urma

2 COMENTARII

  1. Dar de seful vamii nu zice nimeni nimic? Ca el l-a pus pe Nat si pe ceilalti. Nimeni nu zice ca sistemul impus de sef a fost de asa natura?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.