Trei bistrițeni, membri ai aceleiași familii – soț, soție, fiu – au fost arestați preventiv, în urmă cu circa săptămână,  pentru comiterea infracțiunilor de șantaj și cămătărie. După ce au contestat decizia judecătorilor la instanța superioară, doar femeia are parte de o măsură mai blândă până pe 14 martie, respectiv arest la domiciliu. Modul în care au acționat cei trei pentru ași primi sumele de bani datorate de persoanele împrumutatem se ridică la nivelul clanurilor mafiote dure. Cei trei nu s-au gândit însă că, va apărea un datornic care nu se va lăsa intimidat și îi va turna la poliție.

Ziua de 12 februarie s-a dovedit a fi cu ghinion pentru familia David – soț, soție, fiu – din Bistrița, fiindcă s-au trezit cu mascații la ușă. Cei trei membri ai familiei erau suspectați că prestau activități de cămătărie și, mai grav, îi amenințau pe cei pe care îi împrumutaseră cu bani.

“Polițiștii Serviciului de Investigații Criminale au descins la locuințele unor persoane bănuite de implicarea în activități de cămătărie și șantaj. Astfel, pentru documentarea activității infracționale, în dosarul aflat sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Bistrița au fost puse în aplicare 6 mandate de percheziție domiciliară, la locuințele unor persoane din municipiul Bistrița.

La percheziții au fost descoperite și ridicate bijuterii din aur ( 733 de grame) în valoare de 183.250 lei, suma de 3590 euro și 9995 lei, 2 telefoane mobile și înscrisuri cu valoare probatorie”, se preciza într-un comuncat transmis de IPJ Bistrița-Năsăud în acea zi.

Arestați la domiciliu

Ghinionul a fost și mai mare a doua zi, pe 13 februarie, fiindcă cei trei au fost duși de către procurori în fața judecătorului de drepturi și libertăți de la Judecătoria Bistrița, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, care de altfel a și fost admisă de instanță.

“Admite propunerea de arestare preventivă formulată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Bistriţa în dosarul nr. 1577/P/2020, şi, în consecinţă, dispune luarea măsurii preventive a arestării preventive faţă de inculpatul DG, fiul lui G ?i C, născut la data de.., dom. în mun. .., fără antecedente penale, pentru comiterea infracţiunii de camătă, prev. de art. 351 Cod penal,pe o durată de 30 de zile, cu data de 13.02.2021 ?i până la data de 14.03.2021 inclusiv. Dispune emiterea, în mod corespunzător, a mandatului de arestare preventivă pentru inculpatul DG.

II. În baza art. 226 Cod procedură penală, rap. la art. 223 alin. 2 Cod procedură penală, rap. la art. 202 Cod procedură penală:

Admite propunerea de arestare preventivă formulată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Bistriţa în dosarul nr. 1577/P/2020, şi, în consecinţă, dispune luarea măsurii preventive a arestării preventive faţă de inculpatul DSC, fiul lui G și LD, născut la data de.., dom. în mun.., fără antecedente penale, pentru comiterea infracţiunii de camătă, prev. de art. 351 Cod penal.pe o durată de 30 de zile, cu data de 13.02.2021 ?i până la data de 14.03.2021 inclusiv.

Dispune emiterea, în mod corespunzător, a mandatului de arestare preventivă pentru inculpatul DSC. III. În baza art. 226 Cod procedură penală, rap. la art. 223 alin. 2 Cod procedură penală, rap. la art. 202 Cod procedură penală:Admite propunerea de arestare preventivă formulată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Bistriţa în dosarul nr. 1577/P/2020, şi, în consecinţă, dispune luarea măsurii preventive a arestării preventive faţă de inculpata DLD, fiica lui N și L, născut la data de .., dom. în mun.., fără antecedente penale, pentru comiterea infracţiunii de camătă, prev. de art. 351 Cod penal. pe o durată de 30 de zile, cu data de 13.02.2021 ?i până la data de 14.03.2021 inclusiv. Dispune emiterea, în mod corespunzător, a mandatului de arestare preventivă pentru inculpata DLD.Constată încetată de drept măsura preventivă a reţinerii luată faţă de inculpaţii DG,DSC şi DLD. Executorie.

Potrivit. art. 275 alin. 3 Cod procedură penală, cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului.Cu drept de contestaţie în termen de 48 de ore de la pronunţare.Pronunţată în şedinţa camerei de consiliu, azi, 13.02.2021, ora 19,15”, se arată în minuta Judecătoriei Bistrița.

Decizia instanței a fost contestată de cei trei bistrițeni, la Tribunalul Bistrița-Năsăud, care s-a pronunțat vineri, cu puțin timp înainte de închiderea ediției. Astfel, tatăl și fiul rămân după gratii până la finalul celor 30 de zile, în timp ce femeia va sta în arest la domiciliu.

Dobânzi uriașe, amenințări și șantaj

Cei trei David au început să împrumute bani – lei sau valută, începând de anul trecut. Sau cel puțin pentru această perioadă de timp au date anchetatorii.

Evident ca orice cămătar, au perceput dobânzi imense, între 30% și 60% din suma împrumutată, sume extrem de împovărătoare pentru cei creditați, mai ales că împrumuturile erau date pe termen scurt. Numai că, atunci când împrumutații nu puteau plăti ratele plus dobânda aferentă, cei trei cămătari au recurs la amenințări și șantaj.

“Astfel, inculpații au profitat de starea de nevoie a celor mai mulți care au împrumutat bani, oferindu-le pe termen scurt posibilitatea de a-și rezolva problemele. Ulterior, aceștia apelau la diverse tactici de constrângere a celor împrumutați, precum:

  • Adresarea de amenințări, cuvinte jigmitoare, precum și alte acte de intimidare:
  • Efectuarea în mod repetat de apeluri telefonice sau de vizite la domiciliile martorilor:
  • Contactarea și vizitarea apropiaților;
  • Luarea unor bunuri de valoare în contul datoriei;
  • Obligarea la muncă în contul datoriei;
  • Aflarea momentului în care martorii primeau alocațiile și alte ajutoare sociale și contatarea acestora”, au arătat procurorii în fața judecătorului de drepturi și libertăți.

Anchetatorii au mai precizat faptul că, cei trei cămătari au apelat inclusiv la factorul poștal pentru a afla datele în care urmau să fie distrubuite alocațiile și și pensiile, după care luau legătura cu cei datornici cărora le spuneau verde în față că știu când trebuie sa intre în posesia banilor și deci trebuie să își plătească ratele. Cum tranșele lunare de bani pe care cei împrumutați trebuiau să le achite erau mari, în condițiile în care ratele lunare conțineau dobânzi uriașe, este mai mult decât evident faptul că oamenii plăteau doar parțial. Acest lucru atrăgeau însă aplicarea de dobânzi la dobânzi, povara financiară devenind și mai uriașă pentru datornici.

“Inculpații atrăgeau persoanele vătătmate și martorii într-un cerc vicios prin aplicarea de dobânzi la dobânzi și prin modificarea unilaterală a condițiilor contractuale. În continuare, dacă dobânzile nu erau achitate la timp, inculpații recurgeau la adresarea de cuvinte și expresii jignitoare, precum și la acte de intimidare”, au mai precizat anchetatorii.

Drept urmare, instanța a ajuns la concluzia că există suficiente probe la acest moment din care să rezulte suspeciunea rezonabilă că cei trei David au comis faptele de care sunt acuzați.

Considerând că lăsarea în libertate a celor trei reprezintă un pericol pentru opinia publică, dar și de limitele de pedeapsă a infracțiunilor de care aceștia sunt acuzați – între 2 și 7 ani de închisoare pentru șantaj, și între 6 luni și 5 ani pentru cămătărie – instanța a decis să îi trimită după gratii pentru 30 de zile.

Același mod de operare, alți cămătari! Au primit pedepse cu suspendare

În primăvara anului trecut, alți patru cămătari, dintre care doi membri ai aceleiași familii, au fost arestați preventiv pentru comiterea acelorași infracțiuni. Modul de operare era unul similar.

Este vorba despre Corig Dorin și Dorina, ambii acuzați de camătă, și soții Marin și Bianca Lăcătuș, acuzat de camătă și șantaj. Până să fie trimiși în judecată, cei trei au încheiat cu procurorii un acord de recunoaștere a vinovăției și au scăpat doar cu pedepse cu suspendare.

La fel ca și cei trei David, și aceștia trei au împrumutat sume de bani unor persoane care aveau situații financiare precare, și care au ajuns să le returneze cămătarilor și de 10 ori suma împrumutată.

Astfel unul dintre datornici a fost împrumutat de Dorin Corig, în 2017, cu 1.200 de euro, iar până în 2019 a plătit dobânzi în valoare de 10.000 de euro. Este doar un exemplu, însă au fost zeci de astfel de victime care au căzut în plasa acestor trei cămătari.

“Inculpații atrăgeau persoanele vătămate și martorii î ntr-un cerc vicios prin aplicarea de dobânzi la dobânzi și acordarea de împrumuturi pentru achitarea altor împrumuturi. Î n continuare, dacă dobânzile nu erau achitate la timp, inculpații recurgeau la adresarea de cuvinte și expresii jignitoare, precum și la acte de intimidare. Unele persoane s-au văzut nevoite să părăsească localitatea ori locuința în care domiciliau (…), altele au pierdut bunuri imobile și mobile, toate de frica de a nu fi agresate de inculpați ori de persoane interpuse.

La final, Corig Dorina și Corig Dorin au fost condamnați la câte 2 ani de închisoare cu supendare, Lăcătuș Marin Darius a primit 2 ani și 3 luni închisoare cu suspendare, iar Lăcătuș Lucia Bianca – 1 an și 6 luni, tot cu suspendare.

În plus, instanța a admis confiscarea de la cei patru circa 64.000 euro și și peste 48.000 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.