Arhiepiscopia Clujului, Vadului și Feleacului a transmis raportul donațiilor pentru anul 2020, un an care a fost considerabil mai greu și complicat pentru majoritatea oamenilor. Multe persoane au rămas fără loc de muncă și se află la limita supraviețuirii. Raportul conține și bani donați de Biserică, dar și ce s-a întâmplat cu banii oferiți de oameni către lăcașuri prin Cutia Milei și alte proiecte.
Raportul conține și bani donați de Biserică, dar și ce s-a întâmplat cu banii oferiți de oameni către lăcașuri prin Cutia Milei și alte proiecte.
Donațiile în scop caritabil și ajutorul oferit oamenilor este o parte importantă în cultura bisericilor de pretutindeni. Deși actele de caritate ale bisericii au fost și sunt în continuare puse sub semnul întrebării de mulți oameni, Arhiepiscopia Clujului, Vadului și Feleacului a transmis raportul pentru a arăta ce donații au fost făcute. Totuși, anul 2020 a fost un an complicat care a afectat instituțiile sanitare și capacitatea acestora de a lupta cu criza sanitară prin care încă trecem.
Ajutorul oferit instituțiilor sanitare
Spitalul de Boli Infecțioase a beneficiat de un mare ajutor din partea slujitorilor Domnului, care au oferit spitalul o donație în valoare de 181.145 lei. Sumele au fost adunate astfel:
Centrul Eparhial – 50.000 lei
Protopopiatul Cluj II – 45.565 lei
Protopopiatul Cluj I – 35.580 lei
Centrul de Ingrijiri Paliative ”Sfântul Nectarie” – 50.000 lei
Donația în bani a bisericilor a fost efectuată pentru a asigura sprijin în achiziționarea de materiale sanitare de mare necesitate.
Ulterior, Arhiepiscopia a mai donat un monitor Biocare iM 12E, care monitorizează funcțiile vitale ale pacienților, în valoare de 7000 de lei. De asemenea, mulți preoți au donat bani către spitalele comunitare pentru ajutarea acestora în combaterea pandemiei de coronavirus.
Protopopiatul Năsăud a donat suma de 15.000 de lei către Spitalului Orăşenesc „Gheorghe Tripon” din Năsăud; Protopopiatul Huedin a donat echipamente de protecție în valoare de 6250 lei către Spitalul Orășenesc Huedin; Protopopiatul Turda a donat 15.500 lei către spitalele din Turda și Câmpia Turzii, dar a ajutat și Serviciul de Ambulanță prin donarea a 2500 de lei în cadrul campaniei „Ajutați Ambulanța Gherla!”
Ajutorul oferit pentru comunitate
Cele 4 cantine sociale ale Arhiepiscopiei au oferit zilnic un ajutor care consta în hrană zilnică și asistență la domiciliu pentru 450 de familii și persoane rămase singure.
Nici proiectul ”Cutia Milei” nu a fost neglijat în acest an. A fost strânsă suma totală de 166.746 lei, din donațiile enoriașilor care au pus puțin câte puțin pentru a ajuta persoanele mai defavorizate și care au mare nevoie de sprijin.
Situația detaliată a donațiilor din ”Cutia Milei”:
Protopopiatul Huedin – 35.995 lei;
Protopopiatul Cluj I – 27.708 lei;
Protopopiatul Turda – 19.747 lei;
Protopopiatul Năsăud – 17.387 lei;
Protopopiatul Bistrița – 16.555 lei;
Protopopiatul Gherla – 11.771 lei;
Protopopiatul Beclean- 7.198 lei;
Protopopiatul Cluj II – 7.192 lei ;
Catedrala Mitropolitană – 23.192 lei;
Prin Programul MASA BUCURIEI inițiat de Patriarhia Română în parteneriat cu magazinele Selgros și Carrefour România, anul trecut în Eparhia Clujului au fost preluate și donate produse alimentare la peste 3150 de beneficiari în valoare de 236.487 lei. Prin acest proiect se distribuie alimente în stare perfectă pentru consum, dar care, din diferite motive, nu mai pot fi valorificate în procesul economic (marfă cu ambalaj necorespunzător dar fără afectarea conținutului, supraproducţie, termen de valabilitate redus).
Iar prin intermediul Fondului „Filantropia”, la nivelul Centrului Eparhial, s-a constituit o rezervă financiară de 110.790 lei. Suma a fost folosită pentru ajutorul persoanelor care au necesitat operaţii chirurgicale, tratamente în ţară şi străinătate precum şi pentru alte cazuri sociale.
Le-au oferit copiilor tablete pentru școala online
Anul 2020 a trimis toții copii și elevi acasă în fața unui ecran. Din păcate, mulți au întâmpinat o mare problemă, aceea fiind a lipsei unui dispozitiv sau a internetului. Riscul multor copii din situații defavorizate de a lua decizia renunțării la studiu devenea tot mai mare.
Arhiepiscopia a dat drumul în luna mai la un proiect numit ”Dăruiește o tabletă pentru o șansă la educație” unde au fost donate 54 de tablete către Inspectoratele Județene Școlare din Cluj și Bistrița-Năsăud pentru a ajunge la copii care aveau cea mai mare nevoie de ele.
Bugetul total al anului
Bugetul total, în anul 2020, pentru susținerea asistenței sociale din Eparhie a fost de 15.945.730 lei.
Suma totală din acest an nu diferă extraordinar de mult cu cea din anul precedent. Bugetul de donații al Arhiepiscopiei Clujului, Vadului și Feleacului din 2019 a fost de 15.856.678.
Cei aproape 16 milioane de lei semnifică totalul donațiilor făcute de biserică, către biserică, și proiectele prin care oamenii credincioși au donat în scop caritabil.
Situația donațiilor se prezintă astfel:
Asociația „SF. NECTARIE” Cluj a primit prin donații suma de 3.849.594 lei. Cu acești bani ar fi fost ajutați 740 de persoane, din care 382 au fost femei și 327 bărbați.
Centrul de îngrijiri paliative “Sfântul Nectarie” Cluj-Napoca este un proiect medico-social al Arhiepiscopiei Vadului Feleacului şi Clujului care a fost inițiat în anul 2009 de către Preasfinţitul Părinte Episcop Vicar Vasile Someşanul, cu binecuvântarea vrednicului de pomenire Mitropolitul Bartolomeu Anania.
Construcţia așezământului a fost continuată şi finalizată în timpul arhipăstoririi Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei, sub coordonarea directă a Preasfinţitului Părinte Episcop Vicar Vasile Someşanul. Centrul de îngrijiri paliative “Sfântul Nectarie” Cluj-Napoca reprezintă un proiect unic în această zonă a Transilvaniei şi a fost sfinţit și inaugurat în data de 9 noiembrie 2012, în ziua de prăznuire a Sfântului Nectarie, conform site-ului asociației.
Asociația „FILANTROPIA ORTODOXĂ” a beneficiat de suma de 3.453.272 lei. Este o asociaţie creştin – ortodoxă de dezvoltare comunitară, filantropică, non-guvernamentală, fără scopuri politice şi nediscriminatorie confesional.
Asociația Filantropia Ortodoxă Dej funcţionează cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, care este și Președinte de onoare al Asociației.
Ei se ocupă de asistență socială, socio-medicală, și medicală.
Asociația „Acoperământul Maicii Domnului” Turda a primit 3.384.100 lei.
Aceasta oferă găzduire pe perioadă nedeterminată, asistenţă medicală şi îngrijire, asistenţă paliativă, consiliere psihologică, socializare şi petrecere a timpului liber persoane vârstnice aflate în dificultate.
A.F.M.C.”CHRISTIANA” a beneficiat de 1.970.550 lei, bani folosiți pentru acordarea de care acordă asistenţă medicală, socială şi spirituală cazurilor sociale
Proiectele sociale în parteneriat cu instituțiile publice s-au bucurat de suma de 1.172.866 lei din donații.
Proiectele Arhiepiscopiei menționate mai sus, printre care și ”Cutia Milei” au strâns un total de donații de 910.928 lei.
Asociația “SFÂNTUL ONUFRIE” , donații în valoare de 730.865 lei
Misiunea Asociației Filantropice Sfântul Onufrie este ocrotirea copiilor părăsiți temporar sau definitiv de părinții lor, copii aflați în dificultate. Obiectivul principal și prioritar în susținerea misiunii îl constituie construirea Așezământului pentru copii Sfântul Onufrie, compus din 4 case de tip familial și un imobil multifuncțional, așezământ destinat ocrotirii, îngrijirii și asigurării unei dezvoltări armonioase a copiilor separați, temporar sau definitiv de familia lor. Fundația „Protopop Aurel Munteanu” , donații în valoare de 473.555 lei.