Deși pare greu de crezut, patru hoteluri au fost valorificate în plină pandemie. Ba mai mult, două dintre ele sunt situate la doi pași unul de altul. Până și autoritățile județene au achiziționat un hotel de curând, unde au mutat secția de Oncologie a Spitalului Județean de Urgență. Ultimul achiziționat este Hotel Select, de un investitor danez.

Nu mai puțin de 4 hoteluri au fost vândute într-una dintre cele mai grele perioade prin care trece întreaga lume. Restricțiile de Covid-19 i-au determinat pe mulți hotelieri din județ și chiar din țară să pună lacătul și chiar să își scoată la vânzare unitățile de cazare.

Unele s-au afundat în datorii odată cu criza generată de pandemia de Covid-19, în timp ce altele erau deja de ceva vreme de vânzare. În vremuri tulburi au fost cumpărate 4 astfel de hoteluri, unele dintre ele fiind de vânzare de ani buni.

Hotelurile scoase la vânzare care și-au găsit proprietar nou sunt: Hotel Codrișorul, Hotel Select, Hotel Castel Dracula și Hotel Krone. Ultimul din urmă a fost cumpărat chiar la început de 2021, de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud pentru Spitalul Județean de Urgență Bistrița.

Ioan Moldovan a reușit să își vândă două dintre hoteluri

În 2018 apărea șocul din domeniul hotelier: omul de afaceri Ioan Moldovan scotea la vânzare toate hotelurile pe care le deținea. Erau scoase la vânzare Hotel Coroana de Aur, Hotel Codrișor și Hotel Castel Dracula. În total, în primă fază cel puțin, Moldovan cerea 24 de milioane de euro pe toate trei hotelurile

Culmea, două dintre ele, Hotel Codrișor și Hotel Castel Dracula, și-au găsit proprietari doi ani mai târziu, în an pandemic. Între timp, Ioan Moldovan s-a răzgândit cu privire la Hotel Coroana de Aur, pe care s-a hotărât să îl păstreze.

Primul vândut a fost Hotel Codrișor. Acesta a fost cumpărat anul trecut în luna aprilie, iar prețul său a scăzut de la două milioane de euro la aproximativ 800.000 de euro. Pe el a pus mâna Ovidiu Adrian Pop și Mariana Bodea, cu afaceri în zona de comerț piese auto și respectiv în cea de jocuri de noroc. Încă de anul trecut hotelul a intrat în reabilitare.

Al doilea vândut a fost Hotel Castel Dracula, pentru care inițial Ioan Moldovan a cerut nu mai puțin de 7 milioane de euro. Hotelul se întinde pe 4.097 de metri pătrați. Acesta are trei etaje, parter și demisol și este compus dintr-un restaurant, o cramă, două bucătării, o terasă și o zonă specială de agrement unde sunt „speriați” turiștii cu cavoul lui Dracula.

Unitatea de cazare are 140 de locuri de cazare, dispuse în 63 de camere. La acestea se adaugă și trei apartamente. Complexul are propria stație de captare și tratare a apei, stație proprie de epurare a apelor uzate și un depozit de carburant.  În ultimii doi ani, hotelul a fost închis, omul de afaceri considerând că simbolul județului nu își scoate costurile de funcționare, mai ales în sezonul rece.

Hotel Castel Dracula a fost vândut în toamna anului trecut, cumpărătorii fiind cei de la Îndemânarea. Aceștia se pare că au plătit 1,6 milioane de euro pentru hotel și au planuri mari cu unitatea de cazare. Lucrurile încă nu s-au mișcat acolo, iar managerul Îndemânarea nici n-a făcut publice planurile pe care le are cu el.

De asemenea, tot în an pandemic, Ioan Moldovan a reușit să vândă și clădirea de la Han care adăpostește printre altele un restaurant, dar și halele de lângă Piața Decebal și ele scoase la vânzare tot prin 2018-2019. Pe acestea din urmă a pus mâna Mureșan Gavrilaș, administratorul Sanovil.

Hotel Select și Krone, ultimele cumpărate

Cumpărători și-au găsit la final de 2020 început de 2021 și Hotel Select, situat la doi pași de Codrișor, dar și Hotel Krone, scos și el la vânzare de ceva vreme. Potrivit Bistrițabusiness.ro, Hotel Select ar fi fost cumpărat tocmai de un investitor danez.

Proprietarul a cerut pentru hotel 285.000 de euro și a reușit să îl vândă cu 5.000 de euro mai puțin decât prețul cerut în prima fază. Hotelul a mai fost scos la vânzare de BCR, în 2018, iar atunci banca cerea 400.000 de euro . Clădirea pe 4 nivele a fost ridicată în anul 2000 și are o capacitate de 40 de camere.

Hotel Krone a fost cumpărat de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud chiar la începutul acestui an. Și acesta a fost scos în prima fază la vânzare de BCR în 2015, care a cerut două milioane de euro. Banca a încercat astfel să își recupereze datoriile de la administratorii falimentari ai hotelului.

Doi ani mai târziu, valoarea unității hoteliere s-a înjumătățit, iar Consiliul Județean a ajuns să îl cumpere cu două milioane de lei, adică mai puțin de jumătate de milion de euro.

Imobilul fusese evaluat la 3,3 milioane de lei, însă pentru că nu s-a prezentat nimeni la licitațiile organizate în încercarea de a-l vinde, prețul a scăzut la două milioane de lei. De vânzarea sa a ajuns să se ocupe administratorul judiciar.

Consiliul Județean a cumpărat imobilul pentru Spitalul Județean de Urgență, care și-a mutat deja acolo secția de oncologie, care funcționa pe Alba Iulia, într-o clădire aflată momentan în reabilitare. Ulterior, acolo va fi amenajată Secția de Recuperare Medicală.

„Spitalul se află în prezent într-un amplu proces de reabilitare – modernizare, fiind demarate o serie de obiective de investiții ce au impus relocarea secțiilor externe situate în municipiul Bistrița, strada Alba Iulia nr. 7 și strada Ghinzii nr. 26. Deoarece momentan nu dispune de o locație unde să-și desfășoare activitatea secția de Oncologie medicală, conducerea unității medicale propune achiziționarea bunurilor imobile ce fac obiectul vânzării la licitație, imobile care pot fi adaptate activității medicale temporare în timp cât mai scurt, iar ulterior, după realizarea unui proiect de reabilitare, pot fi alocate activității medicale permanente. În spațiile propuse spre achiziționare a funcționat Hotel Krone, iar acestea sunt considerate a fi pretabile desfășurării de activități medicale provizorii. După modernizarea imobilului se propune ca acesta să fie atribuit permanent pentru secția de Recuperare medicală. În plus, prezintă avantajul de a se afla în proximitatea spitalului, iar în același imobil funcționează, la parter și etajul 1, DSP (fosta Policlinică cu plată), care are în administrare spații excedentare ce ar putea fi ulterior solicitate în vederea amenajării unei baze de recuperare medicală, în regim ambulatoriu, astfel încât întreg imobilul să fie alocat activității de recuperare medicală”, își motiva alegerea administrația județeană.

Hotelul are 73 de camere şi şase apartamente, un restaurant, sală de fitness, un club, saună şi Jacuzzi. Unitatea de cazare a fost inaugurate în urmă cu mai bine de 15 ani, mai exact în anul 2001.

Acesta a trecut printr-un amplu proces de modernizare în anul 2013. Ironia sorţii, doi ani mai târziu, banca a început procedura de executare silită, hotelul fiind gaj pentru un împrumut nereturnat.

Pentru a răzbi până când banca găseşte un cumpărător, administratorii au ajuns să închirieze locuri de cazare celor de la Leoni, pentru muncitori, care nu de puţine ori au dispărut cu aparatură din camere sau obiecte de decor.

Andreea Moldovan

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.