Un medic primar ATI de la Institutul Inimii “Niculae Stăncioiu” Cluj-Napoca – este vorba despre doctorul Aszalos Stanca Simona, fostă Cizmariu – este acuzat de o fostă asistentă din cadrul Farmaciei Institutului Inimii de prepararea unor medicamente expirate. În urma unei cereri depuse către farmacie, medicul Aszalos a cerut asistentelor prepararea unui tratament din medicamente expirate de 3 luni de zile. Asistenta susține că ar fi fost vorba de un tratament care urma a fi administrat unei fetițe în vârstă de doi ani.

Practic, evenimentul a ieșit la iveală în urma unei supărări din partea unei foste asistente farmaciste din cadrul Institutului Inimii “Niculae Stăncioiu” Cluj-Napoca. Bunica clujencei s-a stins din viață în luna ianuarie din cauza administrării unui medicament care era contraindicat, dată fiind starea de sănătate a femeii.

Tratamentul Covid-19 administrat pacientei cu ciroză hepatică a omorât-o

Situația este controversată fiindcă pacienta era diagnosticată pozitiv cu coronavirus și în același timp suferea de ciroză hepatică. Remdesivirul, medicamentul care a fost administrat femeii pentru coronavirus, este contraindicat în cazul pacienților suferinzi de insuficiență hepatică, potrivit prospectului medicamentului. Nepoata pacientei, fostă asistentă farmaceutică, susține că femeia s-a stins din viață în urma administrării remdesivirului.

“Bunica mea a murit în Medicală 3, pe data de 15 ianuarie, din cauza medicamentelor de tot felul care i-au fost administrate. I-au administrat inclusiv Remdesivir în condițiile în care ea avea avea ciroză hepatică. Medicii care au fost de gardă la Medicală 3 nu își asumă răspunderea pentru că tratamentul cu Remdesivir a fost recomandat de un medic infecționist”, a spus asistenta.

Numele medicului care a recomandat tratarea pacientului cu Remdesivir nu s-a aflat, însă situația rămâne una extrem de sensibilă, iar asta fiindcă protocolul pe care medicii trebuie să-l respecte în astfel de cazuri se aplică la nivel național, iar nerespectarea sa reprezintă o ilegalitate. În același timp, uman ar fi să se țină cont și de condiția de sănătate a pacientului.

Iată cum s-au întâmplat lucrurile, mai pe larg: la data de 7 ianuarie, pacienta a fost transportată la UPU; aici i s-a făcut un test de depistare a coronavirusului, iar rezultatul a ieșit pozitiv. În urma unei tomografii pulmonare, pacienta a fost informată că plămânii îi sunt afectați în procent de 10%. Ulterior, a fost transportată la Medicală 3, de unde cadrele medicale au informat familia că pacienta este în stare stabilă, însă i-a fost administrat Feripiravir, un antiviral contraindicat persoanelor cu insuficiență hepatică.

Între timp, a mai fost făcut un test PCR, iar rezultatul a fost neconcludent, prin urmare s-a apelat la un nou test de depistare a virusului, care a ieșit pozitiv – pacienta era internată pe secția covid. Din punct de vedere biologic, au transmis medicii conform declarațiilor asistentei – în urma analizelor, nu au apărut modificări semnificative și nici nu s-au decompensat.

În dimineața zilei de 12 ianuarie, medicul de gardă a informat nepoata pacientei (fostă asistentă la farmacia Institutul Inimii) că femeia este stabilă și nu a fost depistată vreo modificare, însă în seara aceleiași zile, pacienta a fost transferată la ATI. I-a fost administrat Remdesivir la indicațiile unui medic infecționist, antiviral contraindicat la pacienții cu insuficiență hepatică. Pacientei i s-a făcut din nou tomografie la plămâni și, potrivit medicilor, aceștia ar fi fost afectați în procent de 75%, însă fără a influența alte organe.

La data de 14 ianuarie, pacienta a fost intubată pe ventilație mecanică, urmând ca pe data de 15 ianuarie, la ora 16, medicii să anunțe că femeia mai are câteva ore de trăit.

Doriți să vă sun când o resuscităm sau după ce îi declarăm decesul?”, a întrebat-o pe fosta asistentă, nepoata pacientei, medicul de gardă.

“În tot acest timp m-am rugat în fel și chip de medicii care erau de gardă să o trateze ținând cont de patologiile pe care le are bunica mea și nu după protocoalele impuse, însă mereu îmi spuneau că dacă nu urmează protocolul fac o ilegalitate”, a afirmat clujeanca.

“Bunica mea a murit fiind tratată cu ușile “închise”, după protocolul Covid și nefiindu-ne permis accesul ca să o putem vedea. Interesant este faptul că pe 16 ianuarie am fost la Medicală 3 pe ATI, unde medicul de gardă mi-a făcut actele și apoi am fost la anatomie patologică tot la ei pentru identificare. După ce a murit, odată cu ea s-a evaporat și riscul de contaminare, atât timp cât eu personal am fost acolo pe secție. Cazul meu este unul dintre multele altele și e tragic să trăim așa ceva”, a subliniat fosta asistentă.

Într-adevăr, cazul este unul foarte sensibil. Practic, se bat cap în cap ideea de a ține condițiile medicale ale unui pacient, pentru a nu-i face mai rău, și respectarea normelor impuse de la București pentru pacienții cu coronavirus.

Medic primar ATI tratează pacienți cu medicamente expirate de 3 luni de zile

Din vorbă în vorbă, fosta asistentă farmacistă de la Institutul Inimii Cluj-Napoca a spus:

“Dacă în 2014 pe secția ATI existau medicamente expirate și se insista amenințător să fie preparate pentru administrare, îmi imaginez ce se întâmplă acum, când totul e cu uși închise și cu povestea Covid, unde persoanele în vârstă cu comorbidități sunt primii pretendenți la moarte”.

Iar de aici începe o relatare șocantă, susținută inatacabil de un document.

Medicul primar ATI Aszalos Stanca Simona, fostă Cizmariu, care profesează la Institutul Inimii “Niculae Stăncioiu” Cluj-Napoca, a înaintat la data de 24 martie 2014 o solicitare către farmacia unității medicale amintite, prin care cere prepararea unui tratament cu medicamente expirate. Potrivit fostei asistente farmaciste, care lucra la Institutul Inimii la acea vreme, ar fi fost vorba de un tratament care urma a fi administrat unei fetițe în vârstă de doi ani.

Solicitarea integrală a medicului

În atenția farmaciei Institutului Inimii,

Subsemnata Dr. Aszalos Stanca, medic primar ATI, vă rog să preparați prafuri de Rev… de 1 mg/plic, chiar dacă preparatul are data de expirare ianuarie 2014 (n.r. solicitarea datează din 24 martie 2014). Administrarea acestuia rămâne la latitudinea mea, în funcție de starea (…) a pacientului.

Consider că indicațiile terapeutice se fac sub responsabilitatea medicului ATI, iar lipsa de receptivitate a personalului farmaciei este regretabilă.

Dacă indicațiile medicale vor mai fi contestate, mă voi adresa în scris Direcției Institutului. 

Dr. Stanca Aszalos, medic primar ATI (semnătură, ștampilă)

Cluj, 24.03.2014

Fosta asistentă a evidențiat că angajații farmaciei au refuzat solicitările din partea medicului, motiv pentru care și cadrul medical a amenințat personalul farmaciei. Mai mult decât atât, potrivit declarațiilor fostei asistente farmaceutice, solicitarea medicului a venit într-un moment în care pe secția ATI exista același medicament preparat neexpirat.

“Noi, la farmacie, am refuzat să preparăm un astfel de medicament, mai ales că aveam medicamentul bun, neexpirat, pe secția de ATI. Doamna doctor a trimis de la ea din cabinet medicamentul expirat. Noi ne asumăm o responsabilitate în momentul în care preparăm un tratament”, a subliniat asistenta.  

“Nu știu ce se întâmplă în Terapiile Intensive, dar imaginați-vă ce se poate întâmpla acum, dacă în 2014 se lucra cu medicamente expirate”, a conchis aceasta.

Gazeta de Cluj a încercat să ia legătura în repetate rânduri cu medicul în cauză. După mai multe solicitări din partea reporterului, acestuia i s-a promis că va fi contactat de către medic, când va avea timp la dispoziție pentru a discuta. Lucrul acesta nu s-a mai întâmplat, iar când reporterul a început să explice despre ce subiect este vorba, i s-a închis telefonul în nas.

Acest demers a fost făcut, în primul rând, din motive de obiectivitate față de subiect. Cu toate acestea, însă, documentul semnat și ștampilat de către medicul ATI Aszalos Stanca nu poate fi contestat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.