Continuăm cu activitatea infracțională a găștii de la Decis Com SRL din Bistrița, care a dat țepe la greu unor firme din țară, unele branduri renumite, de la care au achiziționat marfă, care ulterior nu a mai fost achitată. Asta pentru că cecurile emise pentru plata furnizorilor erau ori fără acoperire, ori false.
Foștii patroni ai Decis Com SRL, soții Chiș Marcel Mircea și Jutka Eniko, sunt anchetați de procurorii DIICOT pentru înșelăciune în dauna a 16 de societăți comerciale din țară, după ce au achiziționate diferite produse și le-au “plătit” cu CEC-uri fără acoperire. Frauda este una de proporții și depășește două milioane de lei, bani obținuți în circa 5 luni de zile din anul 2014. Soții Chiș nu au acționat însă singuri, cei doi având un creier al operațiunii, un anume Grigore George Nelu, dar și o “săgeată” pe nume Lucian Țventarnei, un călărășean fără loc de muncă la acea vreme și deci fără venituri, racolat de cei trei în speranța că vor scăpa basma curată la o adică.
Deocamdată în toată această poveste există un singur condamnat: Lucian Țventarnei, călărășeanul fără bani în buzunare ce s-a trezit peste noapte mare patron. Bărbatul a fost cooptat în firmă în luna aprilie 2014, când deținea doar 5% din părțile sociale, restul de 95% figurând pe Chiș Jutka Eniko. În august același an, călărășeanul a devenit asociat unic și administrator al firmei, însă era doar pe post de păpușă, fiindcă ceilalți trăgeau sforile și luat grosul profitului, unul ilegal, evident.
Pus asociat unic al firmei, Țventarnei s-a trezit anchetat și inculpat de procurorii DIICOT Bistrița-Năsăud. Ca să scape mai ieftin, călărășeanul a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii și a primit o condamnare de 2 ani şi 10 luni închisoare.
S-au folosit de bunul renume al firmei
Procurorii arată că pentru face rost de bani, Marcel Chiș, în calitatea sa de “director” s-a folosit, în primul rând, de istoricul fără incidente al societății Decis Com SRL, dar și de de notorietatea sa în calitate de reprezentant al acestei firme și de bunele relații comerciale dezvoltate anterior anului 2014 cu diferiți furnizori. Practic, acesta și-a continuat pur și simplu activitatea normală de negociere a contractelor cu furnizorii, de lansare de comenzi, de preluare a mărfii în municipiul Bistrița, la depozitul firmei, unde lucra în calitate de gestionar fratele său, de coordonare a activității agenților comerciali angajați ai firmei, a modului de încasare a mărfurilor ce erau comercializate pe raza județului, precum și de încasare efectivă a unor sume de bani provenite din vânzări.
“Evident că «rezultatele financiare» erau cunoscute atât de suspectul Chiș Marcel Mircea, cât și de suspectul Grigore George Nelu, astfel încât sumele de bani obținute din activitatea infracțională să fie împărțite conform înțelegerii prealabile dintre cei doi co-lideri ai grupului infracțional organizat”, precizează procurorii.
În ceea ce o privește Chiș Jutka Eniko, soția lui Chiș Marcel Mircea, anchetatorii spun că ea știa foarte bine care îi este rolul în grupul infracțional și a desfășurat efectiv activitățile ce urmau să fie generatoare de venituri ilicite. Aceasta a emis și a semnat o parte importantă a instrumentelor de plată – file cec și bilete la ordin, în condițiile în care știa că pentru decontarea acestora nu există disponibil în conturile firmei. Tot doamna Chiș coordona activitatea de conducere a evidențelor contabile, preluând facturile de aprovizionare și documentele de recepționare a mărfurilor.
“Scopul urmărit atât de suspectă cât și de ceilalți membrii ai grupului infracțional organizat a fost de a obține sume de bani ilicite prin inducerea în eroare a persoanelor vătămate, respectiv prin neplata mărfurilor achiziționate. În perioada iulie-august 2014, conform aspectelor declarate de inculpatul Țventarnei Lucian, acesta s-a întâlnit cu suspecta Chiș Jutka Eniko de mai multe ori, în medie de 2-3 ori în fiecare săptămână (de circa 10 ori în fiecare lună), ocazie cu care suspecta Chiș Jutka Eniko îi solicita să semneze anumite acte/documente și i se adresa cu apelativul ”șefule” doar atunci când era de față secretara, iar când aceasta nu era de față îi spunea pe nume, inculpatului Țventarnei Lucian”, au precizat anchetatorii.
Au vrut să distrugă urmele cu mâna lui Țventarnei
Procurorii mai artată că Țventarnei a fost folosit și la finele lunii august 2014, atunci când tandemul Chiș împreună cu Grigore George Nelu au vrut să distrugă urmele activității lor infracționale, l-au folosit din nou pe Țventarnei, punându-l pe acesta să semneze documente din care reieșea faptul că acesta ar fi preluat din arhiva firmei, bilete la ordin și file de cec.
“Deși acest document poartă semnătura de primire a inculpatului Țventarnei Lucian, pe care acesta și-a recunoscut-o cu ocazia audierii sale în cauză, în realitate inculpatul nu a preluat nici actele contabile și nici activele sau patrimoniu societății, care au fost distruse de ceilalți 3 membrii ai grupului infracțional organizat, ci doar și-a îndeplinit atribuțiile specifice rolului său în cadrul grupului infracțional organizat. Mai mult, la data de 31.08.2014, inculpatul Țventarnei Lucian a fost anunțat de suspectul Grigore George Nelu că vor pleca de urgență din mun. Bistrița întrucât se atingea termenul de decontarea a unui însemnat număr de instrumente de plată și nu existau bani în conturile firmei și nici măcar nu se dorea să se plătească contravaloarea mărfurilor”, au menționat anchetatorii.
Dus pe sus în Germania
După acest moment, Țventareni a fost scos din țară, la ordinul lui Grigore George Nelu. Călăreșeanul a fost dus cu o mașină în localitatea Furth din Germania, unde, după ce a ajuns, a primit suma de 3.500 euro, tot conform ordinului dat de suspectul Grigore George.
În Furth, Țventarnei a locuit la o pensiune și era monitorizat de Fistic F. (nimeni altul decât cumnatul lui Grigore George Nelu) și concubina acestuia care trebuiau să se asigure că rămâne în Germania și nu se întoarce în România.
Țventarnei: A trebuit să fac ce spun ei, altfel acum eram 2 m sub pământ
În momentul evacuării lui Țventarnei în Germania, autoritățile intraseră se pare pe fir. Acolo călărășeanul a rămas circa două luni, după care, potrivit declarațiilor lui date redactorului Gazeta de Bistrița, unde a făcut tot posibilul să anunțe Poliția, după care a revenit în țară.
“Undeva prin septembrie-octombrie, când am scăpat de supraveghere, am început să trimit sesizări către IGPR, către IPJ Călărași și cel din Bistrița-Năsăud, către lichidatorul judiciar al firmei. Am făcut astea și apoi am luat decizia de a mă întoarce în țară. În jurul datei de 20 noiembrie 2014 am ajuns în Bistrița, unde m-am întîlnit cu lichdatorul judiciar. Apoi am fost la Poliție, unde am dat o declarație. Apoi, de la acea dată și până în februarie 2016 am reușit să stau ascuns, să nu mă vadă ei. Marele meu noroc este că Nicolae Iulian (n. r. – șoferului lui Grigore George Nelu și totodată omului lui de taină, cel care l-a dus în Germania pe Țventarnei, scos de sub urmărire penală de către procurorii DIICOT din lipsă de probe) și Grigore erau certați, că dacă nu erau așa nu cred că mi-era bine. Am stat în Călărași, când în februarie 2016 am fost văzut de cel care m-a pus în legătură cu doi ani înainte cu gruparea din Bistrița. Când omul m-a văzut, era omului lui Nicolae Iulian, a dat alarma. Toți s-au întrebat cum de eu sunt în țară și nu în străinătate.
La acel moment, eu încercam să pun mâna pe niște bunuri ale unui străbunic de-al meu, evreu care locuise și trăise în Ucraina, împreună cu verii mei din România și Ucraina, să facem niște bani. Nevând însă nici un spijin, am început să întreb și eu pe unul, altul prin Călărași. Așa am ajuns la o persoană care îl știa pe cel care m-a băgat în seamă cu ăștia doi (n. r . – Grigore și Nicolae”, a spus Țventarnei.
Potrivit călărășeanului, gruparea din Bistrița, prin anumiți interpuși și diversiuni, ar fi încercat să îl facă să tacă. Numai că Țventarnei nu a mai căzut de data aceasta în plasa lor, mai ales că se temea pentru viața sa.
“Amenințările au încetat undeva prin iunie 2016, când și-au dat seama că eu fusesem deja la poliție și am făcut sesizări peste sesizări”, a mai declarat călărășeanul.
Cum a ajuns Lucian Țventarnei unic asociat al Decis COM SRL? El spune că a fost o decizie forțată de cei trei bistrițeni.
“Io n-am acceptat nimic, a trebuit să fac ce spun ei. Că dacă nu făceam ce spun ei, nu stiu dacă mai puteam vorbi acum la telefon, eram la doi metri sub pământ. Dacă ei ar fi aflat ce fac eu, iar Nicolae nu era certat cu Grigore, acum sigur, dar sigur, nu mai eram în viață”, a mai spus Lucian Țventarnei.