La începutul lunii martie anul trecut, după ce românii au primit vestea că nu mai au voie să circule din cauza măsurilor de restricție impuse de pandemie, compania de stat Romarm anunța, timid, faptul că a încheiat un parteneriat cu societatea Bluespace Technology. După încheierea parteneriatului firma a obținut contracte de la Ministerul Apărării în valoare de peste 50 de milioane lei. Societatea este controlată de foști angajați ai UTI Group, compania controlată de Tiberiu Urdăreanu.
În data de 8 martie 2020, Grupul de Comunicare Strategică anunța că românii trebuie să se pregătească pentru lockdown. La două zile distanță, compania de stat Romarm, aflată sub jurisdicția Ministerului Apărării, anunța că a încheiat un parteneriat cu firma Bluespace Technology SRL.
”Compania națională Romarm SA a demarat un amplu proces de parteneriate cu reprezentanți ai industriei private de apărare din România. (…) din această perspectivă au apărut primele rezultate pozitive. Asocierea Bluespace Technology și CN Romarm a participat la licitația organizată de autoritatea contractantă CN Romtehnica SA. La data e 09.03.2020 Asocierea Bluespace Technology SRL și CN Romarm Sa a fost desemnată câștigătoare a contractului de furnizare a produselor ”Poligon de tragere tip 2” și poligon de tragere tip 3”, cu o valoare cumulată de 25.410.496 lei, fără TVA”, arăta directorul general al Romarm, Gabriel Țuțu.
Nu sunt singurele contracte câștigate de firma Bluespace Technology.
În a doua jumătate a anului trecut, SRL-ul Bluespace Technology, care își are sediul în apartamentul unui bloc, a semnat contracte de peste 50 milioane lei cu diverse unități militare.
Inițial, societatea a fost înființată în 2011 de ploieșteanul Mihai Șonțu și nu promitea nimic. În 2016, într-un document depus la Registrul Comerțului apare Constantin Pintilie, care dobândește calitatea de împuternicit al lui Șonțu. Patronul Bluespace Technology este fost angajat la UTI Group, în funcția de specialist în comunicații radio la UTI System.
De atunci, afacerile Bluespace Technology au început să ”înflorească” și să se axeze pe business-uri din domeniul tehnologiei informației. În același an primește și primul contract bazat pe certificarea TEMPEST.
În 2019, Pintilie a preluat acționariatul Bluespace Technology și l-a numit în funcția de administrator pe Adrian Vasile Dragomir. Cel din urmă a fost general manager în cadrul UTI Group. La începutul acestui an, Constantin Pintilie l-a revocat din funcția respectivă pe care, acum, o ocupă el.
Soția lui, Pintilie Carmen Daniela, lucrează la biroul Mișcare și Transport din cadrul Baza 91 Logistică, a lucrat la Agenția de Cercetare pentru Tehnică și Tehnologii Militare, unde a fost încadrată chiar după ce a terminat academia de Tehnică Militară.
Pintilie mai este asociat, în cadrul firmei BINARD ADVANCED TECHNOLOGY SRL, cu Tănase Cristinel Marius, conectat la dosarul Microsoft, și Dragomir Adrian Vasile, cel din urmă fiind și administratorul firmei.
”E o perioadă de când am plecat din UTI, iar el (Adrian Vasile Dragomir, n.red.) a plecat anul trecut. Sunt mulți oameni care au dreptul să lucreze și după UTI ! N-a plecat nimeni de acolo că a vrut. firma nu a mai funcționat cum trebuie, patronul a fost condamnat. UTI nu este în spatele firmei noastre. Vă invităm să vedeți ce facem! Ne-am consacrat pe anumite domenii – Tempest. Mai sunt furnizori de servicii, dar care aduc produse de afară. Noi, în zona de radio, producem tot felul de echipamente, poligoane de tragere. Vrem să producem în România, nu să aducem marfă din afară. Suntem singurii din zona estică a Europei. Legat de UTI, nu avem niciun parteneriat, nu considerăm că avem vreun scop comun. Acolo a fost școală bună, rea, și am învățat multe lucruri. Nu există un leu mutat și din acest motiv nu ne dorim vreun articol tendențios. Noi am făcut primul prototip de ventilator românesc cu Ministerul Apărării și vă invit să vedeți ce facem! Mă bucur că mulți din SRI și Armată vin către noi pentru că doresc să facă ceva!”, a declarat Constantin Pintilie, proprietarul Bluespace Technology SRL.
Pe anul 2019, societatea a declarat o cifră de afaceri de 11,7 milioane lei, un profit de un milion lei și 37 de angajați.
Unul dintre asociații lui Pintilie vizat în Dosarul Microsoft
Tănasa Cristinel Marius, unul dintre partenerii de afaceri ai patronului Bluespace Technology, a fost și acționar la Smart Control, firmă implicată în dosarul Microsoft, unde ”actorul principal” a fost omul de afaceri Claudiu Florică.
SC Smart Control SRL este o companie de IT&C fondată, în anul 2003, de către frații Costel Gabriel și Cristinel Marius Tănasă. Potrivit ONRC, la mijlocul lunii septembrie a anului 2015, asociat unic al companiei a rămas Cristinel Marius Tănasă, iar administrator era un anume Mihai Paturalu.
Numele acestei societăți apare în dosarul EADS, aflat în instrumentarea Direcției Naționale Anticorupție. În anul 2014, DNA a declanșat o investigație privind achiziția de soft, în cadrul contractului încheiat cu EADS. Potrivit anchetei, EADS au fi condiționat încheierea acestei afaceri prin subcontractarea unei părţi din serviciile ce urmau a fi furnizate, în valoare de 60 de milioane de euro, către compania Fujitsu Siemens Computers, controlată de Claudiu Florică, implicat și în dosarele “Microsoft”. Astfel, între EADS și Fujitsu Siemens Computers a fost încheiat, în data de 24 mai 2004, un contract de colaborare, prin care societatea reprezentată de Claudiu Florică a fost mandatată să negocieze contractul cu statul român. Această înţelegere a fost parafată, spun procurorii, cu trei luni înainte de încheierea de către Ministerul de Interne a contractului EADS, în valoare de 650 de milioane de euro.
SC Smart Control a încasat de la Fujitsu Siemens Computers suma de 1,56 milioane de euro.
Fostul ministru al Internelor de la momentul parafării contractului cu EADS, Marian Săniuţă, preciza, la vremea respectivă, că toți subcontractorii Fujitsu Siemens Computers (deci și SC Smart Control SRL) au trecut de filtrele și verificările Direcției Generale de Informații și Protecție Internă a MAI și ale Serviciului Român de Informații, pentru accesul la informațiile clasificate. În momentul de față, dosarul EADS se află încă la DNA și nu este foarte clar care este stadiul cercetărilor.
Dejeanul Urdăreanu a fost ”pionier” în afaceri cu statul
Tiberiu Urdăreanu s-a născut la Dej şi la începutul anilor ‘90 a început să construiască imperiul financiar UTI. Pentru început, Urdăreanu a deschis SC Incon SRL, care se ocupa cu activitatea grafică computerizată, procesarea de imagini, subansamble şi accesorii pentru calculatoare. Ulterior, a apărut UTI Group care s-a împărţit în UTI Systems (furnizează soluţii pentru sisteme de securitate), Cobra Security (furnizează servicii specifice de securitate pentru bunuri şi persoane), UTI Retail Solutions (furnizează echipamente şi soluţii pentru securitatea spaţiilor comerciale şi a fondului de marfă) şi UTI Instal Construct (construcţia şi instalarea de sisteme electrice). Urdăreanu a fost unul dintre “pionierii” afacerilor cu statul. Prin intermediul UTI, în 1993 firmele omului de afaceri au securizat reţelele Bancorex şi Eximbank, Centrala Nucleară de la Cernavodă. UTI a primit 60 de milioane de euro pentru securizarea Portului Constanţa şi 30 de milioane de euro pentru securizarea Aeroportului Henri Coandă Otopeni. 1,4 milioane de euro şi 239,7 miliarde de lei vechi au fost sumele plătite de stat către firmele lui Urdăreanu pentru securizarea staţiilor de metrou din Bucureşti. UTI a făcut afaceri şi cu Ministerul Administrației şi Internelor pentru securizarea frontierelor, cu Direcţia Generala a Vămilor, Parlamentul României, Romtehnica, Ministerul Comunicaţiilor Tehnologiei şi Informaţiilor, CONEL. UTI Italy, societate legată de Urdăreanu, furnizat diferite servicii şi produse pentru SPP, serviciul care îl apără pe Traian Băsescu de eventualele “efuziuni sentimentale” ale românilor. Mai mult, UTI Italy a fost şi creditorul SPP-ului (garanţiile guvernamentale cu numerele 705, 5153 şi 5154), pentru 1,6 milioane de dolari şi 2,24 milioane de euro. Dacă în 2004, Urdăreanu a fost decorat de Ion Iliescu cu Ordinul Naţional pentru Merit în grad de Cavaler, după câţiva ani, acelaşi Urdăreanu l-a însoţit pe Traian Băsescu într-o vizită oficială în China.
Urdăreanu a fost condamnat definitiv anul trecut
Tiberiu Urdăreanu, patronul grupului UTI, a devenit celebru pentru denunțurile făcute la Direcția Națională Anticorupție împotriva fostului premier, Ludovic Orban, a fostului ministru al energiei, Constantin Niță, sau a fostului ministru al muncii, Lia Olguța Vasilescu, pentru presupuse fapte din perioada în care era primar al Craiovei.
Anul trecut, a fost condamnat definitiv la 8 luni de închisoare cu suspendare. Instanța a decis și confiscarea sumei de 1.210.632 lei de la Urdăreanu.
Gheorghe Nichita a fost acuzat de procurorii DNA că a luat mită 10% dintr-un contract de 70 de milioane de lei.
În decembrie 2015, procurorii DNA i-au trimis în judecată pe Gheorghe Nechita, pe preşedintelui grupului UTI, Tiberiu Urdăreanu, pe vicepreşedintele UTI, Mihail Tănăsescu, și pe directorul companiei Information Business Consulting SRL (IBC), Iulius Gabriel Mardarasevici.
Nechita a fost acuzat de luare de mită, iar Tiberiu Urdăreanu, Iulius Gabriel Mardarasevici şi Mihail Tănăsescu de dare de mită. Nichita a fost acuzat că a primit 10% dintr-un contract de aproape 70 de milioane de lei atribuit UTI şi unei alte firme, precum şi reduceri la un hotel de lux din Bucureşti, dar şi cazare în China.
În urma publicării acestui articol, am primit următorul drept la replică:
- BlueSpace TECHNOLOGY este compania înființată de mine în 2016, urmare a experienței bogate pe care am acumulat-o în peste 25 de ani în zona de defense și sisteme de securitate, cu peste 15 ani experiență în zona businessului de specialitate și peste 10 ani în zona marilor jucători de pe piața de profil.
- Am petrecut peste 10 ani în cadrul UTI Group, companie lider la acel moment în sectorul său de activitate, companie cu mii de angajați la acel moment. Pentru mine și pentru colegii mei a reprezentat o școală profesională foarte bună, un reper la acel moment pe piața de profil, iar întreaga mea activitate acolo a fost desfășurată cu profesionalism și mai ales cu corectitudine. Plecarea din cadrul UTI s-a realizat la inițiativa mea, pentru a porni pe un drum antreprenorial. Este injust și incorect să se facă presupunerea că datorită unui loc de muncă trecut, nimeni nu mai are șansa să aibă alt loc de muncă. Vă reamintesc că dreptul la muncă este protejat constituțional și fiecare cetățean român are dreptul să își aleagă angajatorul și parcursul profesional.
- Corelațiile repetate ce se doresc să se facă în cadrul articolului între mine personal, BlueSpace TECHNOLOGY și dl. Tiberiu Urdăreanu, UTI Group, Smart Control sau dosarul Microsoft nu au susținere și nu există în realitate. După cum am spus, atât eu cât și BlueSpace TECHNOLOGY nu avem niciun fel de colaborare sau implicare cu susnumiții.
- Nu o cunosc pe menționata “Soția lui, Pintilie Carmen Daniela, lucrează la biroul Mișcare și Transport din cadrul Baza 91 Logistică, a lucrat la Agenția de Cercetare pentru Tehnică și Tehnologii Militare, unde a fost încadrată chiar după ce a terminat academia de Tehnică Militară”. Nu stiu cine este doamna, dar cu siguranță știu ca nu este soția mea.
- Consider tendențioasă afirmația “SRL-ul BlueSpace Technology, care își are sediul în apartamentul unui bloc”. Acest apartament este unul dintre activele companiei, firma desfășurandu-si activitatea și având și sediul social într-o clădire de peste 3.000 mp, 3 etaje, ce conține zona de birouri, producție, cercetare și dezvoltare și are zeci de angajați.
BlueSpace TECHNOLOGY este la ora actuală un reper recunoscut pe piața din România a soluțiilor de securitate IT, soluții de ecranare electromagnetică, aplicații software și soluții de inginerie, radio și telecomunicații. Particularitatea companiei BlueSpace TECHNOLOGY este dată de capacitatea proprie de producție și R&D, ceea ce oferă flexibilitate, rapiditate și expertiză dedicată găsirii celor mai bune soluții pentru clienții săi. Compania a reușit până în prezent să livreze peste 2500 de produse, să implementeze peste 240 de proiecte și să obțină recunoaștere națională, certificată prin acreditări de specialitate și parteneriate strategice, de producție și cercetare, cu MApN și Academia Tehnică Militară.
Toate aceste reușite s-au făcut cu eforturi susținute, investiții constante și semnificative și având o echipă de profesioniști. Fiecare contract câștigat a fost câștigat datorită capacității de producție, cercetare și livrare. Toate aceste lucruri sunt atestate în modul cel mai obiectiv posibil prin faptul că BlueSpace TECHONOLGY a obținut la nivel național:
- Acreditarea RENAR, conform căreia prin Laboratorul de măsurări TEMPEST și incinte ecranate, îndeplinește cerințele SR EN ISO/IEC 17025:2018
- Acreditarea ORNISS, conform căreia BlueSpace TECHNOLOGY S.R.L. este acreditat ca entitate producătoare în domeniul TEMPEST, cu capacități de evaluare TEMPEST, în conformitate cu Metodologia privind acreditarea entităților care desfășoară activități de producție în domeniul TEMPEST – INFOSEC 15.
La nivel internațional, BlueSpace TECHNOLOGY este singura firmă românească care a reușit să treacă toate criteriile impuse de recunoaștere la nivelul Uniunii Europene în calitate de producător TEMPEST. Totodată, BlueSpace TECHNOLOGY este singura companie românească și singura companie din Sud-Estul Europei care a îndeplinit criteriile de acreditare NATO.
Pentru obținerea acestor acreditări naționale și internaționale s-au realizat investiții semnificative, dotări cu echipamente corespunzătoare, instruiri de specialiști, dezvoltare capacitați de producție, parcurgerea tuturor etapelor necesare pentru aceasta recunoaștere. Si da, toate acestea sunt dovezi clare si indubitabile ale profesionalismul si a expertizei companiei BlueSpace TECHNOLOGY, și a capacitații de contractare.
De aceea, considerăm că toate informațiile furnizate în articolul menționat sunt prezentate în mod incomplet, nefundamentat, fără o investigare amănunțita, și fără obiectivitatea pe care actul mediatic trebuie să o ofere cititorilor săi.
Sperăm ca acest drept la replică să clarifice o parte din neadevărurile expuse și să ofere lămuririle necesare.
Pentru oricine dorește să afle mai multe informații despre activitatea BlueSpace TECHNOLOGY, mai multe informații sunt disponibile și pe www.bstech.ro.
Răzvan Robu