Camera Deputaților, în calitate de for decizional, a adoptat un proiect de lege care prevede acordarea unui stimulent de risc personalului didactic și nedidactic din unitățile de învățământ din România. Proiectul a fost inițiat de un grup de parlamentari PS și a fost adoptat cu 158 voturi ‘pentru’, unul ‘împotrivă’ şi 77 abţineri.
Proiectul prevede acordarea unui stimulent de risc cadrelor didactice, precum şi personalului didactic auxiliar şi personalului nedidactic din învăţământul preuniversitar şi universitar de stat, din învăţământul particular acreditat şi din unităţile de învăţământ preuniversitar înfiinţate în structura instituţiilor de învăţământ superior, în cuantum de 2.000 de lei lunar, respectiv de 1.500 de lei lunar, pe durata stării de alertă şi a stării de urgenţă, pentru implicarea şi expunerea în faţa riscului răspândirii SARS-CoV-2.
”Propunerea PSD din Parlament repară ce n-a făcut guvernul lui Iohannis care, în loc să se ocupe de pregătirea noului an școlar, s-a ocupat doar de impunerea organizării alegerilor și a pus presiune pe școli și pe profesori, fără să asigure finanțarea necesară, fără să asigure măști și tablete și fără să facă testarea gratuită a elevilor și a profesorilor atunci când era necesar, pentru a nu întrerupe întreaga activitate într-o clasă sau în toată școala”, este de părere deputatul PSD Daniel Suciu.
În opinia acestuia, ”bonusul de linia întâi”, vine să acopere o serie de cheltuieli impuse, dar nefinanțate.
”Profesorii sunt la fel de expuși îmbolnăvirii ca și medicii. Dovadă stau cele 4.000 de cazuri de elevi care s-au îmbolnăvit în mai puțin de o lună, ceea ce arată că este o incidență foarte mare în școli”, a completat Daniel Suciu.
Parlamentarul a subliniat că banii necesari pentru acordarea acestui stimulent de risc provin din fonduri europene dedicate COVID-19, așa că ”nu se pune presiune pe bugetul de stat”.