Polenul este reprezentat de acea pulbere fina care se regaseste in staminele florilor si este adunat de catre albine si depozitat in stup. El este, in acelasi timp, principala sursa de hrana si materia prima a micilor vietati ce il transforma ulterior in miere.
Polenul crud este foarte nutrititv si hranitor nu doar pentru albine, ci si pentru noi oamenii, acesta fiind un aliment pur si complet. Stiai ca este folosit inca din Antichitate sub forma de medicament natural? Vechii egipteni si chiar popoarele asiatice apelau des la proprietatile sale pentru tratarea diverselor probleme de sanatate.
Dintre toate produsele apicole, polenul crud reprezinta o sursa semnificativa de proteine vegetale cu absorbtie directa la nivelul tubului digestiv. Pentru a-si mentine un timp cat mai indelungat proprietatile, acesta trebuie pastrat la congelator imediat dupa recoltare, fiind un aliment viu ce contine lactofermenti. Datorita continutului scazut de apa din acest produs, el nu ingheata si poate fi utilizat imediat dupa ce a fost scos din congelator. Lactofermentii din polenul crud ajuta la revigorarea florei intestinale si la eliminarea radicalilor liberi din organism. Se poate pastra pana la cinci-sase zile in afara congelatorului in ambalajul sau original si doua-trei zile in frigider dupa desigilare.
Polenul crud poate fi, la fel ca si mierea, monoflor (dintr-un singur tip de floare precum polenul crud de prun, de salcie, de paducel) sau poliflor (cules din mai multe tipuri de flori). Acesta se prezinta sub forma unor granule si are un gust puternic aromat. Fiind un supliment ce contine o varietate de micronutrienti necesari organismului, polenul crud este indicat in special persoanelor care nu au un stil de viata foarte ordonat si tind sa sara peste anumite mese, deoarece aduce un plus de energie organismului si previne aparitia diverselor afectiuni.
Modalitati de integrare a polenului crud in alimentatie
Polenul crud poate fi folosit direct, una-doua lingurite pe zi pentru adulti si o lingurita pe zi pentru copii, sau, poate fi adaugat in sucuri naturale, in smoothie-uri, in shake-uri sau chiar in salate de fructe. O cura de 7 saptamani primavara sau/ si toamna este indicata pentru a oferi un ajutor organismului in perioadele cu imunitate scazuta.
Care sunt beneficiile utilizarii polenului crud?
- Ajutor in tratarea alergiilor – polenul crud, entomofil, cel purtat de insecte un provoaca alergii, din contra este de un real ajutor in tratarea lor;
- Previne raceala si gripa – are proprietati antibiotice si sustine organismul impotriva afectiunilor respiratorii de tipul bronsitelor, a tusei sau a gripei;
- Ofera un plus de energie fiind indicat mai ales in combaterea stresului oxidativ;
- Contribuie la revigorarea florei intestinale si protejeaza colonul impotriva inflamatiilor;
- Favorizeaza absorbtia calciului in organism;
- Sustine sistemul cardiovascular prin fortificarea vaselor de sange si ajuta la mentinerea unui nivel scazut al colesterolului;
- Previne imbatranirea – substantele antioxidante prezente in componenta polenului crud lupta impotriva degradari premature a celulelor organismului;
- Protejeaza pielea de radiatiile solare si reda vitalitatea firelor de par;
- Stimuleaza fertilitatea datorita continutului de acid folic;
- Ajutor in combaterea prostatei.
Asadar, polenul crud se numara printre solutiile accesibile oferite de natura, ce ajuta la o mai buna functionare a organismului, sprijinind procesele de aparare si refacere ale acestuia. Alege sa consumi suplimente nutritive naturale ori de cate ori ai ocazia, in locul celor sintetice si vei observa diferenta in starea de sanatate imbunatatita.
Produsele apicole, in general, reprezinta o sursa de nutrienti valorosi pentru organism si pot fi cu usurinta adaugate in dieta oricarei persoane.