Pentru că se discută în spațiul public despre serviciul de alimentare cu gaze naturale a comunităților care nu sunt racordate în prezent la rețeaua de gaze naturale, situația este următoarea:

În anul 2018, președintele Consiliului Județean Bistrița – Năsăud Emil Radu Moldovan a inițiat un proiect de hotărâre privind asocierea județului cu unitățile administrativ – teritoriale care doreau alimentarea cu gaze naturale. Am votat acest proiect în calitate de consilier județean. Denumirea asociației este: Asociația de Dezvoltare Intercomunitara pentru ”Serviciul de alimentare cu gaze naturale” județul Bistrița – Năsăud. Președintele asociației este Emil Radu Moldovan.

Din iulie 2019 mi-am asumat implicarea în punerea în aplicare a proiectului respectiv, alături de președintele Consiliului Județean Bistrița – Năsăud Emil Radu Moldovan.

Primul obiectiv: Identificarea sursei de finanțare a lucrărilor de realizare a rețelei de distribuție gaze naturale în UAT-urile membre ale asociației

Am identificat în luna iulie 2019 singura sursă de finanțare posibilă la acel moment: Fondul de Dezvoltare și Investiții,  gestionat de Comisia Națională de Strategie și Prognoză. În urma discuțiilor purtate cu domnul Ghizdeanu, am convins ca proiectul de investiții poate fi finanțat de către fond.

Al doilea obiectiv: întocmirea documentației de finanțare

Pentru întocmirea documentației de finanțare, în fiecare unitate administrativ – teritorială s-a realizat cu susținerea Consiliului Județean Bistrița – Năsăud prin președinte Emil Radu Moldovan câte un studiu de fezabilitate. Am colaborat foarte bine cu reprezentanții TRANSGAZ SA.

S-au alăturat demersului nostru comunele Spermezeu, Bistrița – Bârgăului, Rebra, Poiana Ilvei si Nușeni, care au devenit membre ale asociației.

În paralel, s-a înaintat Guvernului României și un draft care viza adoptarea unui memorandum, astfel încât colaborarea dintre instituții cu atribuții în domeniu să se realizeze cât mai eficient.

Problema: în toamnă, după instalarea noului Guvern condus de premierul Ludovic Orban, fondul de investiții a fost desființat.

În luna ianuarie 2020 s-au avizat 40 studii de fezabilitate și alte 9 erau în lucru.

Pentru că nu era altă soluție de finanțare, în luna martie 2020- în 13 martie 2020- am depus la Ministerul Fondurilor Europene o adresa prin care solicitam să se analizeze și să se identifice vreo posibilitate de finanțare din fonduri europene întrucât investiția propusă de noi avea o valoare extrem de mare. Au fost atașate solicitării cele 40 studii de fezabilitate finalizate.

În luna aprilie au fost finalizate încă 4 studii de fezabilitate.

Discuția cu domnul ministru Marcel Boloș a fost extrem de constructivă și convingătoare în același timp. Am fost primii din România care am solicitat finanțare pentru lucrările de realizare a rețelei de gaze naturale din bani europeni.

În 17 august 2020, s-a aprobat prin Ordin al ministrului  forma finală a Ghidului pentru dezvoltarea rețelelor inteligente de distribuție a gazelor naturale în vederea creșterii nivelului de flexibilitate, siguranța, eficiență în operare, precum și de integrare a activităților de transport, distribuție și consum final.

Pregătim documentația de finanțare din fonduri europene a rețelei de distribuție.

Am colaborat foarte bine cu președintele Consiliului Județean Bistrița – Năsăud Emil Radu Moldovan, cu primarii și specialiștii antrenați în realizarea scopului pentru care a fost înființată asociația și le mulțumesc.

Consilier județean Monica Săsărman

1 COMENTARIU

  1. PE BANII NOSTRI… , DE 1 AN DE ZILE AVEM PRIECT PTR EXTINDERE ZAG-METAN , PE STR AGRONOMULUI DIN UNIREA SI NICI PANA IN ZIUA DE ASTAZI NU AU DEMARAT LUCRARILE, PE NICI 100 DE METRI . De ce oare ? Daca pe banii nostri se taraganeaza atat de mult un proiect, ganditi-va cat va dura pe banii publici . Asa merg treburile la noi in Romania …

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.