Polițiștii specializați în combaterea criminalității organizate și procurorii DIICOT din Bistrița-Năsăud au efectuat patru percheziții, într-un dosar de fraude informatice și înșelăciune. În urma acțiunilor, un bărbat a fost reținut pentru 24 de ore și urmează să fie prezentat magistraților, cu propunere de arestare preventivă.
”Acțiunile au fost desfășurate ieri, 17 august, pentru documentarea activităților infracționale într-un dosar penal constituit sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de acces ilegal la un sistem informatic, transfer neautorizat de date informatice, perturbarea funcționării sistemelor informatice și înșelăciune”, se arată într-un comunicat al Inspectoratului Județean de Poliție Bistrița-Năsăud.
În urma perchezițiilor efectuate în Bistrița, de la sediile a două societați comerciale și două imobile, polițiștii au ridicat mai multe înscrisuri cu valoare probatorie, 2 unități centrale, 4 laptopuri, 3 telefoane mobile, 9 cartele SIM, 3 routere wireless, precum și sume de bani (15.500 de lei și 3.100 de euro).
Potrivit IPJ Bistrița-Năsăud, ”din cercetări a reieșit că, în toamna anului 2019, un bărbat, de 30 de ani, din Bistrița, administrator al unei societăți comerciale care desfășura activități în domeniul asigurărilor, ar fi încheiat un contract de preluare a portofoliului de clienți cu reprezentatul altei societăți de asigurări, contra unei sume de bani. Ulterior, începând cu decembrie 2019, reprezentantul societății vânzătoare, un bărbat, de 51 de ani, din Șintereag, ar fi accesat fără știrea administratorului și ar fi transferat neautorizat, pe suporturi magnetice, baza de date informatice reprezentând portofoliul de clienți și ar fi continuat să desfășoare activități de brokeraj”.
10 persoane au fost conduse la audieri, iar față de bărbatul de 51 de ani, procurorul de caz din cadrul DIICOT – Biroul Teritorial Bistrița-Năsăud a dispus măsura reținerii pentru 24 de ore.
Într-un comunicat DIICOT se precizează că ”inculpatul a indus în eroare o societate comercială din domeniul asigurărilor, precum şi pe administratorul acesteia, cu ocazia înstrăinării, în cursul lunii octombrie 2019, a portofoliului de clienţi ai unei alte societăţi, a cesionării numerelor de telefon folosite de respectiva societate şi a închirierii spaţiului în care funcţiona societatea, inducând în eroare persoanele vătămate cu suma de 30.000 euro, după care a reluat relaţiile cu clientela înstrăinată în mod fraudulos. Totodată, în perioada 03.05.2020 – 07.08.2020, în mod repetat a accesat fără drept bazele de date ale asiguraţilor societăţii victimă, precum şi ale unei alte societăţi pentru a obţine date informatice, cu privire la clienţii acestora şi scadenţarele poliţelor de asigurări(esenţiale în desfăşurarea activităţii în domeniul asigurărilor). Începând cu luna aprilie 2020, fără drept, a transferat, bazele de date cu clienţii şi scadenţarele poliţelor de asigurări(esenţiale în desfăşurarea activităţii în domeniul asigurărilor), ale societăţii victimă şi a accesat conturile părţilor vătămate, fiind salvate scadenţare şi generate baze de date într-un calculator al făptuitorului, pentru a fi folosite în vederea încheierii de contracte de asigurări de către inculpat pe altă societate comercială pe care o administra. În perioada 22-25.06.2020, prin introducerea repetată, fără drept, de parole greşite de acces într-o bază de date, a restricţionat accesul în acest sistem a angajaţilor societăţii vătămate, ducând la imposibilitatea utilizării sistemului pentru o perioadă de timp, cu scopul de a hărţui şi a perturba grav funcţionarea sistemelor informatice”.
Perchezițiile au fost efectuate cu sprijinul polițiștilor specializați în combaterea criminalității organizate din Bistrița-Năsăud și cei ai Serviciului pentru Acțiuni Speciale din cadrul I.P.J. Bistrița-Năsăud.