În acest final de săptămână, turiștii au luat cu asalt Acumularea Colibița. Însă, în zonă s-au aflat și specialiștii din cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor Bistrița-Năsăud, pentru a se asigura că este respectat regimul de navigare pe lac. La această activitate au participat și reprezentanți ai Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență Bistrița-Năsăud, dar și jandarmi montani din Colibița.
”Conform normelor, pe Lacul Colibița este permisă folosirea ambarcațiunilor cu motor electric, fiind interzise cele cu motor termic sau hibrid, care necesită în funcționarea lor utilizarea combustibililor fosili”, precizează Administrația Bazinală de Apă ”Someș-Tisa”.
Astfel de controale vor fi organizate și în perioada următoare, pentru a informa agenții economici care își desfășoară activitatea în zonă, dar și turiștii, cu privire la respectarea reglementărilor în vigoare în ceea ce privește folosirea corespunzătoare a ambarcațiunilor pe lac.
Acumularea Colibiţa este amplasată pe râul Bistriţa Transilvană, la 40 de kilometri amonte de municipiul Bistriţa. Amenajarea se află în patrimoniul Administrației Bazinale de Apă ”Someș-Tisa”, iar exploatarea operativă este realizată de către Sistemul de Gospodărire a Apelor Bistriţa-Năsăud.
Incă din anul 2008, bărcile cu motor termic nu au voie să circule pe lacul de acumulare Colibiţa, după ce Sistemul de Gospodărire a Apelor Bistriţa-Năsăud (SGA) a decis că lacul de acumulare Colibiţa este inclus în aria protejată Cuşma, în categoria siturilor de importanţă comunitară, iar acest regim îi conferă un statut special, prin care trebuie menţinută calitatea apei din zonă.
Funcţiunile lacului de acumulare Colibiţa sunt: asigurarea debitelor necesare alimentării cu apă pentru populaţie şi industrie în localitătile din aval, producerea energiei electrice si atenuarea viiturilor în caz de precipitatii abundente. De asemenea, în lacurile de acumulare folosite ca sursă pentru alimentare cu apă potabilă, se poate practica numai piscicultura în regim natural, fără furajarea peştilor, iar în zona de protecţie instituită la nivelul barajului, respectiv la altitudinea de 805 metri, nu este permisă amplasarea construcţiilor de orice fel. Cu toate astea, lacului Colibița este folosit de cabanierii din zonă drept latrină comună. Cu ocazia golirii partiale a lacului au putut fi văzute zeci de țevi de scurgere care ies din zona vilelor si direcționează surplusul foselor septice direct în apă.
Cat priveste interdictia de ambarcațiuni cu motor termic pe lacul Colibița , aceasta a fost încălcată în repetate rânduri în ciuda sancţiunilor mari care se aplică si anume între 35.000-40.000 lei, pentru persoane juridice, şi între 10.000-15.000, pentru persoane fizice.
Vezi: https://timponline.ro/barca-avand-motor-termic-filmata-lacul-colibita-autoritatile-chemate-intervina/