După ce a pierdut un proces ce prevedea acordarea de drepturi salariale, secretarul municipiului Floare Gaftone bifează o „victorie” și obține la Curtea de Apel Cluj rejudecarea unui dosarului, pe care îl pierduse la Tribunalul Bistrița-Năsăud.
Epopeea proceselor care au în centru obținerea unor procente în plus la salariu a început în 2016. Secretarul general al Primăriei Bistrița, Floare Gaftone a dat în judecată instituția la care lucra pentru că nu i s-a majorat salariul.
Primarul Ovidiu Crețu, cu care Floare Gaftone este în conflict deja de ani buni, a explicat la acea dată situația din punctul său de vedere, printr-un comunicat de presă. Acesta justifica faptul că nu i-a mărit salariul secretarului fiindcă avea sarcini mai puține de îndeplinit, dar și „rezultate profesionale modeste”:
„Secretarul municipiului Bistrița s-a arătat nemulțumită de faptul că nu a beneficiat de nivelul maxim al majorărilor salariale permise de prevederile legale, care puteau fi aplicate de la începutul anului 2016. Secretarul municipiului Bistrița a făcut aceste aprecieri trecând sub tăcere faptul că aria competențelor i-a fost mult restrânsă, numărul de servicii și activități aflat în subordinea directă, diminuat, iar sarcinile transmise și responsabilitățile, semnificativ mai reduse față de prevederile fostei organigrame. În ciuda acestui fapt, rezultatele profesionale înregistrate au fost modeste, iar în urma controalelor efectuate au fost semnalate nereguli și întârzieri tocmai în domeniile coordonate de Secretarul municipiului Bistrița. Mai mult decât atât, în ceea ce privește domeniile de activitate care nu se mai aflau în directa subordine a Secretarului municipiului Bistrița au înregistrat rezultate care sunt apreciate drept foarte bune – Direcția Administrație Publică, Juridic, fiind un bun exemplu în acest sens. Nemulțumită de această stare de fapt, Secretarul municipiului Bistrița s-a adresat instanței în speranța obținerii acestor drepturi salariale, dar a pierdut atât la Tribunalul Bistrița – Năsăud, cât și la recursul de la Curtea de Apel Cluj, care a emis în data de 23.02.2017 sentința definitivă și irevocabilă care pune punct acestui demers”, explica edilul în comunicatul de presă respectiv.
Floare Gaftone nu s-a lăsat și-a mai deschis un proces
Floare Gaftone nu s-a lăsat și, la o lună de la sentința definitivă și irevocabilă, a mai deschis un proces, intenția fiind aceeași: să primească drepturile salariale care considera că i se cuvin. Practic aceasta solicita în instanță acordarea sporului de dispozitiv și a celui de confidențialitate.
Peste 150 de colegi, de la șefi de servicii la portar, prin Sindicatul Liber al Salariaților din Primăria Bistrița, i-au urmat exemplul și s-au constituit parte în proces, într-un alt dosar.
Printre pârâți s-a numărat inclusiv Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării.
La un moment dat, dosarul Floarei Gaftone și cel al angajaților primăriei au fost conexate.
La mijlocul anului 2019 a venit și prima sentință în acest caz. Tribunalul Bistrița-Năsăud dă dreptate Primăriei Bistrița și respinge cererea secretarului general al municipiului și a colegilor săi:
„Respinge, ca nefondată, excepţia de nelegalitate a dispoziţiilor art. 1 alin. 1 din Dispoziţia Primarului municipiului Bistriţa nr.1042/29.10.2015, invocată de reclamanta Gaftone Floare. Respinge, ca nefondată, acţiunea în contencios administrativ formulată, completată şi precizată de reclamantul SINDICATUL LIBER AL SALARIAŢILOR DIN PRIMĂRIA MUNICIPIULUI BISTRIŢA, formulată în contradictoriu cu pârâţii MUNICIPIUL BISTRIŢA, CONSILIUL LOCAL AL MUNICIPIULUI BISTRIŢA, PRIMARUL MUNICIPIULUI BISTRIŢA, ce face obiectul dosarului nr. 703/112/2017. Respinge excepţiile lipsei procedurii prealabile şi a inadmisibilităţii acţiunii, invocată de pârâţii MUNICIPIUL BISTRIŢA, CONSILIUL LOCAL AL MUNICIPIULUI BISTRIŢA, PRIMARUL MUNICIPIULUI BISTRIŢA, şi respinge, ca nefondată, acţiunea formulată de reclamanta GAFTONE FLOARE, în contradictoriu cu aceşti pârâţi, ce face obiectul dosarului nr. 707/112/2017 conexat la dosarul nr. 703/112/2017. Admite excepţia inadmisibilităţii acţiunii invocată de pârâtul Municipiul Bistriţa, şi în consecinţă respinge ca inadmisibilă, acţiunea formulată de reclamanta GAFTONE FLOARE, în contradictoriu cu pârâţii MUNICIPIUL BISTRIŢA, PRIMARUL MUNICIPIULUI BISTRIŢA, CREŢU OVIDIU TEODOR, CONSILIUL NAŢIONAL PENTRU COMBATEREA DISCRIMINĂRII, ce face obiectul dosarului nr. 1350/112/2018 conexat la dosarul nr. 703/112/2017,” se arată în sentința dată de judecători în 5 iulie 2019.
I-a dat dreptate Curtea de Apel
Floare Gaftone nu s-a mulțumit nici cu această sentință și a mers mai departe, atacând-o la Curtea de Apel Cluj. Sentința Curții de Apel Cluj a venit abia anul acesta, mai exact la începutul lunii trecute. Culmea, judecătorii clujeni i-au dat dreptate doar secretarului general al municipiului:
„Admite recursul declarat de reclamanta G.F. împotriva sentinței civile nr. 208 din 05.07.2019, pronunțată în dosarul nr. 703/112/2017 la Tribunalul Bistrița-Năsăud pe care o casează în parte, în sensul că: rejudecând, respinge excepția inadmisibilității acțiunii înregistrată în dosarul nr. 1350/112/2018, conexat la dosarul nr. 703/112/2017, invocată de pârâtul M.B. și trimite cauza spre rejudecare. Menține restul dispozițiilor sentinței. Respinge recursul formulat de către SLS din Primăria Bistrița. Definitivă”, se arată în hotărâre.
Dosarul 1350/112/2018 la care face referire Curtea de Apel a fost deschis tot la Tribunalul Bistrița-Năsăud, tot de Floare Gaftone. Și cum a avut același obiect, a fost conexat celui deschis în 2017.
Mai mult, Curtea de Apel Cluj a dat undă verde rejudecării cauzei, astfel că, în 8 iulie a mai fost deschis un proces, la Tribunalul Bistrița-Năsăud. Prima ședința în acest dosar este programată pentru luna octombrie a acestui an.
Floare Gaftone nu este în război doar cu Primăria Bistrița, ci și cu mai mulți dezvoltatori imobiliari. Aceștia au trimis mai multe petiții la Primăria Bistrița, în care își arătau nemulțumirea cu privire la faptul că secretarul general refuza să semneze acte care le dădea undă verde pentru construcții.
Unii chiar au chemat-o în judecată. De exemplu, aceasta a fost reclamată de Voichița Moldovan pentru că a refuzat să semneze un certificatul de urbanism.
Secretarul municipiului a considerat documentul nelegal. În acest caz, instanța a admis excepția invocată de Gaftone cu privire la nelegalitatea certificatului de urbanism și în consecință a respins acțiunea Voichiței Moldovan.
Un alt proces în care e implicată Floare Gaftone este cel dintre Ioana Podișor și Marius Negrea, patronul Consult Imobil/Acc Real Estate. Femeia reclama faptul că dezvoltatorul imobiliar i-a ridicat ditamai clădirea la doi pași de casa sa. Instanța i-a suspendat acestuia autorizația de construire, însă omul de afaceri pare să fi rezolvat problema, iar lucrările au continuat, chiar și în vremuri de pandemie.
În toate procesele pe care le are, Floare Gaftone este reprezentată tocmai de fiul său George, care este avocat. Acesta este discipolul lui Augustin Zegrean, alături de care lucrează deja de câțiva ani buni. Printre reușitele sale se numără și procesul câștigat pentru referendumul de demitere a primarului din Sângeorz-Băi, Traian Ogâgău.
Doamna draga, nu va mai bateti cu morile de vant, ptr ca , in general ” stimulentele salariale ” de orice fel , precum si promovarile pe functii mai bine platite, sunt prerogative politice si peste tot, in orice domeniu … se acorda dupa anumite … ” culori ” …
Este exact ca si la cluburile sportive, mai ales la fotbal , unde credeti Dvs ca dintr-un ” milion ” de euro cat are un fotbalist salar anual… ( declarat… cica ) toti banii sunt ai lui (?) , sau ai directorilor de tot felul de banci si ” directii ” din ministere, unde au salar cateva zeci sau sute de mii de euro… ? Fiti sigura ca de acolo, ” titularul ” ia in mana cam 10-20 % … doar , in rest merge la ” Calul… pe Calul… pe Calul… calare … ” ( al lui Paunescu… stiti Dvs… ) !
Si tata s-a judecat cu Consiliul Judetean 15 ani de zile, ca nu au vrut prin Comisia de restituire a proprietatilor sa-i ia in considerare niste documente pe terenurile detinute de stramosii nostri inainte de colectivizare… si A MURIT UMBLAND IN JUDECATA . Degeaba i-am explicat ca nu toate terenurile pot fi restituite, dar CABOTIN FIIND , N-A VRUT SA PRICEAPA SI GATA… Si-a cheltuit bani de ” o casa ” … si tot n-a castigat nici un proces, imbogatind avocatii si instantele de judecata cu prostia lui . Degeaba am incercat fel si chip sa-i explicam ca avem pamant destul si sa-l dea dr.acului… No, amu are pus pe el, deasupra ” pamant ” ca sa-i ajunga … !
Poate asa vrea sa ajunga si onor doamna secretar … cu judecatile ei ! O sa ” castige acele drepturi ” … probabil, cand n-or sa-i mai fie utile in nici un fel…