Concert Simfonic de deschidere a stagiunii 2012-2013 – cu lucrari

De Brahms si Dvorak, sub bagheta lui Paul Mann

 

21 septembrie 2012

 

Stimati Parteneri, Dragi Prieteni ai Filarmonicii,

          Filarmonica de Stat „Transilvania” are placerea de a va invita la Concertul Simfonic sustinut de Orchestra Simfonica alaturi de solistii Ana Török si Zsolt Török, sub bagheta dirijorului PAUL MANN (Anglia).

Concertul de deschidere a stagiunii 2012-2013 se va desfasura la Casa Universitarilor, Sala Auditorium Maximum, noua sala de concerte a Filarmonicii de Stat.

“Începem noua stagiune cu mai mult decât o simpla emotie de toamna. Dupa ani lungi, ne întoarcem – deloc risipitori, ci cumsecade – în locul unde ne-ati ascultat câteva decade. Din 21 septembrie, va asteptam la Casa Universitarilor, cu voie buna-n glas si energie în instrumente”

 

Dirijorul Paul Mann colaboreaza frecvent cu orchestre din Europa, Orientul Îndepartat, Statele Unite si Australia. Printre ansamblurile la pupitrul carora s-a aflat recent, se numara Orchestre National de Lille, Orchestra Simfonca din Barcelona, Filarmonicile din Bergen, Luxemburg, Sankt Petersburg, Copenhaga, Orchestra Radio din Norvegia, Orchestra dell’Arena di Verona, Orchestra Simfonica din Birmingham, Orchestra Regala din Scotia, Opera din Oslo, Orchestrele BBC, Auckland Philharmonia, RAI Torino sau Filarmonica din Malaezia. Printre angajamentele sale viitoare, regasim nume ca Orchestra Simfonica din Lucerna, Royal Philharmonic Orchestra, dar si Orchestrele din Madrid, Bilbao, Sevilla sau Oviedo.

Anii de studentie ai lui Paul Mann se leaga de Scoala de Muzica Chetham, apoi Universitatea York, iar recunoasterea meritelor sale artistice a venit o data cu debutul ca pianist, ulterior ca maestru al baghetei. Astfel, în 1998, Paul Mann a câstigat Concursul de dirijat Donatella Flick, o rampa de lansare spre succesul din anul urmator, când a devenit Dirijor Asistent la London Symphony Orchestra. Primele aplauze în aceasta calitate le-a cules în iunie 1999, acest succes atragând numeroase noi colaborari.

Pâna în 2008, Paul Mann a fost Dirijor Principal la Orchestra Simfonica din Odense (Danemarca), unde activitatea sa a primit atât aprecierile muzicienilor, cât si ale melomanilor. De asemenea, ca o extensie a activitatii sale de concert, artistul a realizat înregistrari de muzica daneza si americana si a imprimat câteva compozitii apartinând lui Jon Lord, membru al renumitei trupe Deep Purple.

Totodata, artistul este o prezenta constanta pe scenele din SUA, unde dirijeaza orchestre de prestigiu precum cele din Colorado, Oregon, New Mexico, si conduce spectacole ale companiei New York City Ballet, fondata, în 1948, de catre doi artisti celebri – coregraful George Balanchine si scriitorul Lincoln Kirstein.

Printre proiectele speciale în care a fost implicat, se numara Centenarul Duke Ellington la Barbican Centre si concertul cu Wynton Marsalis, în compania ansamblului Lincoln Center Jazz Orchestra. Unul dintre cele mai remarcabile si recunoscute succese a constat în colaborarea dintre London Symphony Orchestra si formatia rock Deep Purple, concretizata prin doua concerte la Royal Albert Hall. De altfel, prezenta dirijorului Paul Mann are o semnificatie aparte pentru Filarmonica „Transilvania”, de care se leaga o frumoasa colaborare, care a avut ca rezultat un amplu turneu de concerte cu aceeasi renumita formatie si Orchestra din Cluj.
 
Ana Török s-a nascut în 1984, în Baia Mare. A început studiul viorii la vârsta de 4 ani în orasul natal, apoi, din anul 1996, si-a continuat si încheiat studiile liceale la Târgu Mures. A urmat studiile superioare si masteratul la clasa de vioara a profesoarei Victoria Nicolae la Academia de Muzica „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca.      
Din anul 2008 este prim concert-maestru al Filarmonicii de Stat „Transilvania” din Cluj-Napoca, una dintre cele mai prestigioase orchestre simfonice românesti, precum si al Orchestrei Nationale de Tineret a României. Distinsa cu numeroase premii de interpretare camerala sau solistica – „Jeunesses Musicales” Bucuresti, 2001, Concursul „Sigismund Toduta” Cluj-Napoca, 2003, Concursul de Interpretare al Societatii Române Mozart, Cluj-Napoca, editiile 2003 si 2004 – Ana Török s-a afirmat si ca solista, concertând ca invitata a Filarmonicilor din Târgu Mures, Oradea, Brasov si Cluj-Napoca.
 

Mezin al unei familii de violoncelisti, Zsolt Török, a început la rândul sau studiul violoncelului la vârsta de 6 ani. Dupa absolvirea Liceului de Muzica “Sigismund Toduta” din Cluj-Napoca a urmat studiile universitare si masteratul la Academia de Muzica „Gheorghe Dima”, la clasa profesorului Vasile Jucan, membru al Cvartetului Transilvan.      

A câstigat o serie de premii la concursuri nationale si internationale, între care Premiul Special al juriului la Concursul International de Violoncel „David Popper” din Ungaria (2003), Premiul II si Premiul de Popularitate la Concursul „Sigismund Toduta” (Cluj-Napoca, 2005). Este membru al Filarmonicii „Transilvania” din Cluj-Napoca din anul 2005. A concertat ca solist cu filarmonicile din Satu Mare, Sibiu, Oradea, Cluj-Napoca si Brasov.

 

Concertul are loc la Casa Universitarilor, Sala Auditorium Maximum, de la ora 19:00. Va asteptam, cu drag!

Vineri, 21 septembrie 2012, ora 19, Abonament 18

Casa Universitarilor

 

Concert vocal-simfonic

Corul si Orchestra Simfonica a Filarmonicii de Stat „Transilvania”

Dirijor: Paul Mann (Anglia)

Solisti: Ana Török

            Zsolt Török

Program:

Brahms – Dublu Concert pentru vioara, violoncel si orchestra

Dvorak – Simfonia a 6-a

                                         

PRETUL BILETELOR

Biletele se pot cumpara de la Agentia de Bilete a Filarmonicii (Piata Lucian Blaga nr. 1-3, la parter în incinta Casei de Cultura a Studentilor, Tel. 0264 43 00 60) de luni pâna vineri între orele 10-16 sau în ziua concertului între orele 10-14, precum si cu o ora înainte de concert, la Casa Universitarilor.

Pentru Concertele EXTRAORDINARE:

30 lei pret întreg / concert

15 lei pret redus (elevi, studenti si pensionari) / concert

Pentru Concertele Simfonice/ Vocal-Simfonice/Recitaluri

20 lei pret întreg / concert

10 lei pret redus (elevi, studenti si pensionari) / concert

Important: nu se fac abonamente zilele în care sunt programate concerte!

 

Pentru a primi cele mai recente informatii cu privire la activitatea Filarmonicii, va invitam sa deveniti fani Facebook!

FILARMONICA DE STAT „TRANSILVANIA”

P-ta Lucian Blaga nr. 1-3, Cluj Napoca

Tel. 0264-43 00 60, Fax. 0264-59 78 12

Mail: publicrelations@filacluj.ro; office@filacluj.ro

Web: www.facebook.com/filacluj; www.filacluj.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.