Actori si regizori de top în festivalul de teatru de la Turda
                     Dorina Lazăr, Ion Caramitru, Horațiu Mălăele sau Pavel Bartos sunt doar câțiva dintre actorii care vor juca pe scena Teatrului Municipal din Turda în cadrul Festivalului de Teatru si Arte Performative ”Teatru pe Drumul Sării” care va avea loc între 16-18 octombrie 2012.

            Evenimentul, aflat la prima ediție, este organizat de Teatrul Municipal din Turda, iar programul său include nu doar spectacole de teatru, ci si ateliere si conferințe, programe pentru copii si adolescenți. Printre invitați se mai numără actorii Melania Ursu si Marian Râlea, regizorii Alexander Hausvater, Petru Vutcărău, Alexandru Dabija, Mihai Măniuțiu si dramaturgul Radu Macrinici.

            Festivalul va fi deschis de o premieră a teatrului-gazdă, în coproducție cu Teatrul Național din Timisoara: Cabaretul  cuvintelor de Matei Visniec, în regia lui Ștefan Iordănescu, în care joacă atât actori turdeni, cât si timisoreni. Seria spectacolelor continuă cu recitalul a două vedete ale teatrului românesc, Câte’n lună si în stele / Caramitru, Mălăele, cu participarea violoncelistului de origine clujeană Adrian Naidin. Al treilea spectacol din program este Gaițele de Al. Kirițescu, în regia lui Alexandru Dabija, de la Teatrul Odeon, Bucuresti, în care joacă Dorina Lazăr, Ionel Mihăilescu, Constantin Cojocaru, Marius Stănescu etc.

            Evenimentele dedicate copiilor includ un spectacol interactiv – Caravana povestilor – susținut de celebrul ”magician” Marian Râlea, pe artera pietonală din centrul Turzii, Cenusăreasa, o producție a Teatrului Ariel din Râmnicu Vâlcea – reprezentație cu intrare gratuită, dar si un atelier de machiaj pentru tineri sub 16 ani, organizat de cunoscuta actriță Melania Ursu.

            Festivalul ”Teatru pe Drumul Sării” are si o dimensiune profesională, adresată actorilor si studenților din facultățile de teatru. Regizorul moldovean Petru Vutcărău, unul dintre cei mai renumiți specialisti în teatrul absurdului, va susține timp de trei zile un atelier teatral în Salina din Turda. Regizorul Mihai Măniuțiu va oferi un atelier de casting, focalizat în mod special pe actori.

            Conferințe despre teatrul românesc sau întâlniri amicale despre teatru vor susține dramaturgul Radu Macrinici, directorul Festivalului de Teatru ”Atelier”, cel mai vechi festival internațional din România, si regizorii Alexander Hausvater si Alexandru Dabija, ambii cunoscuți clujenilor, unde au montat de-a lungul ultimilor ani la Teatrul Național sau Opera Română

            Festivalul turdean se adresează si spectatorilor clujeni, cărora li se vor crea facilități de transport la Turda si retur pe perioada desfăsurării festivalului.

            Partenerii Festivalului ”Teatru pe Drumul Sării” sunt: RMB Interauto, Salina Turda, Compania de Apă Turda. Parteneri media: Radio România Actualităţi, România Liberă, Observator cultural, Tribuna, Cultura, Teatrul azi, 24-FUN, Făclia, Steaua, Radio Cluj, One TV Turda, Radio Transilvania Turda, Turdanews, Turdainfo, Ziarul 21, 15 minute.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.