LECTURILE CU NORMAN MANEA SALVATE IN EXTREMIS LA BERLIN

Marţi, 18 septembrie 2012, ora 18.00 va avea loc la Reprezentanţa Comisiei Uniunii Europene situată în centrul Berlinului, pe celebrul Pariser Platz a doua lectură a scriitorului român Norman Manea la Berlin, organizată cu sprijinul ICR.

Aflată în pericolul de a fi anulată, ca urmare a tăierii bugetului ICR, desfăşurarea lecturii a fost posibilă numai datorită intervenţiei şi sprijinului financiar acordat de partenerii de proiect: Academia de Arte, Reprezentanţa Comisiei Uniunii Europene, Literaturwerkstatt, European Bard College, Editura Hanser. Aceşti parteneri prestigioşi din spaţiul cultural german au demonstrat solidaritate şi înţelere, dovada unei consolidate relaţii între instituţiile culturale locale şi ICR Berlin.

Scriitorul de origine română, cunoscut şi apreciat de publicul german, şi-a lansat în data de 16 septembrie la Academia de Arte (ADK) , academie din care face parte ca singur reprezentant al României, traducerea în germană a romanului Vizuina (Die Höhle). Traducerea a fost făcută de Georg Aescht, care a tradus şi Întoarcerea Huliganului dar şi alţi scriitori români importanţi, precum Filip Florian. Cartea, apărută la celebra Editura Hanser, (care editează autorii de renume internaţional: Herta Müller, Orhan Pamuk, Philip Roth, J.M.G. Le Clezio ş.a.) a fost urmată de o discuţie cu scriitorii Lothar Müller şi Ingo Schulze.

Marţi, 18 septembrie Norman Manea va dialoga cu dr. Thomas Wohlfahrt, directorul Literaturwerkstatt (una dintre cele mai dinamice instituţii berlineze care are ca obiect literatura şi se adresează în principal publicului tânăr), despre Întoarcerea Huliganului, în cadrul seriei de lecturi «Europa Literară», important proiect al institutelor culturale din Berlin. (EUNIC). România a participat la acest proiect în anul 2010, invitat fiind scriitorul Filip Florian, cu romanul săul Degete mici (publicat la editura Suhrkamp).
Seria de lecturi intitulată „Europa Literară” este unul din programele far de literatură organizate de EUNIC Berlin şi la care a participat şi ICR Berlin. Lecturile, la care sunt invitaţi cei mai reprezentativi autori ai celor 27 de ţări membre ale Uniunii Europene se bucură de un maxim de audienţă, iar riscul de a nu participa la astfel de proiecte, sau de a anula în ultimul moment prezenţa unui scriitor de valoare internaţională aduce un imens prejudiciu de imagine culturii române în Germania.
Ultima lectură a scriitorului Norman Manea programată pentru data de 20 septembrie la sediul European Bard College din Berlin va aduce în discuţie şi volumul de nuvele Octombrie, ora 8.

Norman Manea s-a născut în 1936 la Burdujeni, în Bucovina. În 1941 a trăit drama evreilor din Bucovina, deportaţi într-un lagăr de exterminare german. A fost deportat într-un lagăr de concentrare din Ucraina. În 1945 s-a întors în România, împreună cu supravieţuitorii din familia sa şi a devenit inginer în 1973. În 1986 a părăsit România şi s-a mutat în Berlinul de Vest, de unde a emigrat în 1988 în Statele Unite.
Este unul dintre cei mai cunoscuţi scriitori români, eseist, profesor pentru studii europene şi «writer in residence» la Bard College in New York. În 2011, Norman Manea a primit prestigiosul premiu Nelly Sachs.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.