Compania omului de afaceri Emil Iugan a reușit să pună mâna pe contracte în valoare de peste 80 de milioane de lei (peste 16 milioane de euro) anul acesta, deși este abia la început. M.I.S. Grup a pus mâna inclusiv pe contractul pentru realizarea aquapark-ului din complexul Wonderland, valoarea contractului trecând de 33,5 milioane de lei.
M.I.S Grup a ajuns la început de 2021 la performanța de a pune mâna pe cele mai importante contracte scoase la licitație de autorități în acest an. Compania lui Emil Iugan a câștigat 3 contracte, valoarea lor totală trecând de 80 de milioane de lei.
Ultimul contract pe care a pus mâna implică lucrări de consolidare și modernizare a corpului A al Colegiului Național „Liviu Rebreanu”. Investiția este realizată din bugetul național, licitația fiind organizată de Compania Națională de Investiții. Aceasta s-a încheiat la mijlocul lunii februarie.
Este vorba despre un monument istoric de importanță națională, înregistrat în Lista Monumentelor Istorice din 2015. Valoarea estimată a contractului este de 32,1 milioane de lei fără TVA și este compusă din: cheltuieli pentru investiția de bază în valoare de 31,4 milioane de lei, organizare de șantier, pentru care s-a alocat suma de 729.522 de lei și se compune la rândul său din: lucrări de construcții și instalații aferente organizării de șantier (583.618 lei) și cheltuieli coneze organizării șantierului (145.904 lei).
În urma licitației, valoarea contractului a scăzut la 30 de milioane de lei. M.I.S. Grup va avea la dispoziție nu mai puțin de 66 de luni, adică mai bine de 5 ani, pentru a finaliza lucrările.
Potrivit proiectului, pe lângă reabilitarea clădirii în sine, toate spațiile vor fi dotate cu aparatură IT. Toate cele 28 de săli de clasă vor fi modernizate în total, urmând să fie dotate cu mobilier modern și sisteme audio-video.
De asemenea, amfiteatrele de la etajul 1 și 2 vor fi păstrate și modernizate, dotate cu videoproiector, tablă interactivă și unitate multimedia. Laboratoarele de informativă vor fi relocate și dotate integral, iar sala de festivități va fi și ea modernizată.
Reabilitarea corpului principal al CNLR se promite din 2015
Despre reabilitarea corpului principal al Colegiului Național „Liviu Rebreanu” se vorbește încă din 2015. Culmea, aceasta a fost împiedicată nu de lipsa fondurilor neapărat, ci de niște probleme juridice, legate de regimul de proprietate al clădirii.
”Sunt discuţii la clădirea veche a Colegiului Naţional „Liviu Rebreanu”, în sensul că Serviciul juridic din cadrul Ministerului Dezvoltării, nu interpretează administrarea domeniului privat de către public finanţabilă prin Programul Național de Dezvoltare Locală. Ministerul își menține punctul de vedere, cu toate că eu spun că nu a precizat nicăieri un articol de lege care să ne scoată de la finanțare. Ne-am susţinut punctul de vedere, a fost şi aici o întâlnire când a fost domnul ministru Stănescu, a insistat şi preşedintele Consiliului Judeţean, Radu Moldovan. Dar ministerul își menține punctul de vedere. Ordonanța 28, mi se pare, care guvernează PNDL spune că se finanțează acele obiective pentru care unitățile administrative au documente de proprietate sau au drept de administrare. Punct. Nu spune ce fel de drept și dacă este pe 734 Cod Civil sau pe 836. Adică dacă este un bun privat sau un bun public. Pentru că ele au pe Codul Civil legislație diferită. Iar ordonanța 28 nu spune nicăieri acest lucru, e o interpretare, după mine abuzivă, a juriștilor de la Ministerul Dezvoltării”, explica în 2018, primarul Ovidiu Crețu.
Mai mulți oameni politici au încercat să se lipească de acest proiect, promițând că vor facilita reabilitarea clădirii de la Liviu. Intervenții în acest sens au făcut atât Daniel Suciu, pe vremea când era ministru, dar și deputatul Robert Sighiartău.
M.I.S. Grup face aquapark-ul din Wonderland
Acesta nu este singurul contract important pe care au pus mâna cei de la M.I.S. Grup la început de 2020. Emil Iugan se va ocupa și de aquapark-ul din complexul Wonderland. Contractul a fost atribuit la doar câteva zile de la cel care presupune reabilitarea corpului principal al Colegiului Național „Liviu Rebreanu”.
Inițial, contractul a fost estimat la 35,4 milioane, însă în urma licitației a scăzut la 33,5 milioane de lei. Finanțarea este asigurată din fonduri bugetare. M.I.S. Grup apelează pentru acest contract și la Gevolt Blue Line SRL și Elcom Internațional SRL pentru lucrările la instalațiile electrice și la FOC PROTECT EXPERT pentru lucrări de hidranți.
Principalele lucrări cuprinse în proiect sunt: clădire principală cu bazin acoperit, jacuzzi, tobogane interioare, dușuri, servicii SPA, vestiare, punct de prim ajutor și grupuri sanitare.
Vor fi amenajate și piscine și bazine pentru adulți și copii, dușuri, plajă, grupuri sanitare, tobogane de exterioar multitrack, hidrotub și tobogan deschis. De asemenea, va fi amenajat și un spațiu de agrement cu teren de sport în aer liber, loc de joacă pentru copii pe vârste diferite și cu tematici diferite, spații verzi amenajate peisagistic, alei carosabile și pietonale, parcări și baze de observare post salvare acvativă.
Lucrările la aquapark au început în luna februarie.
„Noi vom aloca acele 3 milioane ca să înceapă lucrările. Practic, cu acești bani ar trebui să se iasă din pământ, după cum spun constructorii, ar trebui să se toarne fundații și toate celelalte, urmând ca apoi să se continue cu sume din bugetul local sau din altă parte. Din punctul meu de vedere, Aquapark-ul este un obiectiv foarte important și sunt sigur că va fi dus la bun sfârșit, indiferent cine va fi primar”, a precizat primarul Ovidiu Crețu.
M.I.S. Grup a câștigat și o licitație organizată de Consiliul Județean, pentru execuție lucrări de covoare bituminoase pe drumurile județene. Tronsoanele de drum luate în calcul sunt DJ 154 C, Budacu de Sus, DJ 172 E, Lechința – DN 15A, DJ 172G, Oheiu Bistriței – Satu Nou, DJ 172 G, Monariu Helna, DJ 173, Bistrița-Budacu de Sus, DJ 172E, Lechința –Matei, DJ 170, Negrilești.
Valoarea estimată a lucrărilor este de 19,4 milioane de lei. În urma licitației, valoarea contractului a scăzut la 18,5 milioane de lei.
Pentru anul 2018, M.I.S. Grup a raportat o cifră de afaceri de 41,3 milioane de lei și un profit net de 5,2 milioane de lei. Datoriile nu lipseau nici ele, ajungând la 17,6 milioane de lei. Pentru anul 2017, M.I.S. Grup a raportat o cifră de afaceri de doar 23 de milioane de lei și un profit net de 1,5 milioane de lei. Cea mai mare cifră de afaceri a fost înregistrată în 2015, aceasta ajungând la 85,3 milioane de lei. Și profitul a fost atunci printre cele mai mari înregistrate – 5 milioane de lei.
ANDREEA MOLDOVAN