carte și statuie

Faptele au fost comise în perioada iunie 2018-ianuarie 2019, victime fiind trei bistrițeni, dintre care doi au rămas fără sume importante de bani. În cazul celui de-al treilea, polițiștii, fiind pe urmele hoților, au realizat flagrantul, punând astfel capăt activității infracționale a acestora. În luna septembrie 2019, dosarul a ajuns în fața unui judecător de cameră preliminară de la Judecătoria Bistrița, care a constatat corectitudinea probelor administrate din dosar, dând astfel undă verde judecății pe fond.

Ancheta a fost efectuată de un colectiv de la BIC (Biroul de Investigații Criminale) din cadrul Poliției municipiului Bistrița, sub coordonarea procurorului Adrian Bălineanu, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bistrița. Anchetatorii au avut nevoie de 7 luni pentru a identifica și în final reține grupul infracțional, în urma unui flagrant ratat. Operațiunea nu a decurs conform planului anchetatorilor, întrucât infractorii extrem de versați au descoperit dispozitivul polițiștilor. În final, după o urmărire ca în filme pe străzile Bistriței, în zona localității Sărata și până în apropiere de Beclean, pe DN 17, aceștia au fost reținuți.

Loviturile celor trei

Prima lovitură, una de excepție în raport cu suma de bani furată, circa 30.000 de euro, a fost comisă în data de 6 iulie 2018, în zona Pieței Decebal din Bistrița, victima fiind Traian Pop. Neșansa hoților a fost o cameră video montată la intrarea unui magazin din zonă, de care infractorii nu au avut habar și care a imortalizat comiterea infracțiunii. Imaginile surprinse de camera respectivă arată furtul care a durat circa 17 secunde.

Cercetarea la fața locului nu a relevat nimic deosebit, infractorii au lucrat ”curat”, nelăsând nici cea mai mică urmă. Furtul, ca atâtea altele, avea toate șansele să ajungă în arhiva polițiștilor bistrițeni, la capitolul, AN – autor necunoscut. Păgubașul constatând că ancheta bate pasul pe loc a întreprins o serie de investigații pe cont propriu. Nu i-a scăpat din vedere ceea ce polițiști nu au văzut, că autoturismul din întâmplare a fost parcat chiar în raza vizuală a unei camere video instalată la intrarea într-un magazin din zonă. Prin eforturi proprii, a intrat în posesia unei copii a imaginilor cu momentul furtului. Au fost anunțați polițiștii care au intrat în posesia înregistrării originale, lucru care a permis practic să fie demarată investigația pe bune în vederea depistării hoților.

Camera video a surprins pe unul din hoți, Dorin Socaciu, identificat fără nici un dubiu de către polițiști, când se deplasează venind de pe Aleea Trandafirilor spre mașina părții vătămate, deschide ușa din stânga spate cu o cheie potrivită, pătrunde în autoturism și sustrage o borsetă cu suma de bani, circa 30.000 de euro.

Analiza bazelor de date privind modul de operare și cooperarea cu polițiștii din județul Mureș, au fost unele din activitățile principale desfășurate de anchetatori, care au permis astfel stabilirea identității infractorilor. Nu mică a fost surprinderea polițiștilor când au realizat că se află în fața activității unui grup versat, care își planifica loviturilor extrem de profesionist. Aceștia își identificau țintele în baza unor informații obținute din diferite surse. Ulterior, ținta era monitorizată la sânge zile la rând pentru a-i stabili programul zilnic, anumite obiceiuri, iar la momentul considerat de ei oportun efectuau lovitura. Mai mult, infractorii dispuneau de o logistică pe măsură: mijloace de comunicație, telefoane mobile, mijloace auto, diferite dispozitive folosite pentru a forța ușile sau portbagajele unor autoturisme, inclusiv un pistol marca Walther, cu gloanțe de cauciuc.

Prima victimă, Traian Pop, a fost luată în vizor de hoți cu circa o lună înainte de lovitură. Investigațiile echipei de anchetă au stabilit că începând cu data de 04.06.2018, doi dintre membrii grupului – Ferencz Menyhart și Viorel Truță – au început prospectarea zonei Pieței Decebal – Cuza Vodă, un loc extrem de aglomerat, cu multe magazine și o piață agroalimentară, fiind vizate mai multe persoane despre care au stabilit că poartă sume însemnate de bani asupra lor. În faza finală a pregătirii operațiunii li s-a alăturat Dorin Socaciu, venit din Timișoara. Inițial lovitura a fost planificată pentru data de 05.07.2018, dar a fost amântă din cauza faptului că momentul furtului putea fi observat de victimă care avea vizibilitate asupra locului respectiv. Furtul avea să fie comis a doua zi, în 06.07.2018, când pentru reușita loviturii, pentru a bloca vizibilitatea asupra autoturismului victimei s-a folosit o autoutilitară Mercedes Sprinter. Operațiunea a demarat la ora 09.06.57, când Menyhart a început supravegherea victimei. La ora 09.33.58, Truță a poziționat Mercedesul Sprinter pentru a bloca vizibilitatea spre autoturismul victimei. În acel moment Menyhart, telefonic, i-a trasmis semnalul convenit lui Socaciu, care la ora 09.34.20 a acționat efectiv, prin deschiderea portierei, a pătruns în autoturism de unde a luat banii. I-au fost necesare fix 17 secunde pentru a comite furtul. La ora 09.34.43, Mercedesul a degajat zona, ulterior, hoții cu cele trei autovehicole folosite pentru operațiune, păstrând o distanță mică între ele, au părăsit Bistrița.

Următoarea lovitură, a cărui victimă a fost un alt bistrițean -Virgil Viluț Marica, a avut un scenariu asemănător. În baza unor informații obținute anterior, hoții au stabilit că acesta pentru a face diverse cumpărături poartă sume de bani apreciabile asupra lui, pe care uneori le lasă în autoturismul propriu, neasigurat. A fost monitorizat o perioadă de timp, iar după ce i-au stabilit programul zilnic, traseele de deplasare din oraș, locurile frecventate, s-a trecut la executarea loviturii. Conform unor surse apropiate anchetei, activitatea grupului infracțional putea fi stopată, dar din motive neelucidate încă, lovitura a avut loc, hoții dispărând cu o pradă de circa 30.000 lei. La momentul respectiv, întregul grup infracțional era identificat, comunicațiile telefonice monitorizate și filat în același timp.

Activitatea infracțională a grupului a fost curmată la data de 23.01.2019, când Ferencz Menyhart, Viorel Truță și Dorin Socaciu intenționau să dea o lovitură de proporții, ținta, fiind administratorul unor case de schimb valutar de pe raza mun. Bistrița, Nicolae Arjoca. Flagrantul a fost ratat, dar după o urmărire ca în filme, hoții au fost capturați. În fața probelor mai mult decât concludente, cei trei au fost arestați preventiv pentru 30 de zile.

După o lege aiurea, cei trei nu constituie grup infracțional organizat

O ciudățenie a acestui caz, printre alte ciudățenii, o ridică încadrarea juridică a faptelor comise de către cei trei infractori, care după modul de comitere a faptelor, organizare, planificare, mijloace logistice folosite, indică fără nici un dubiu activitatea unui grup infracțional organizat, specializat în comiterea de furturi calificate. Dacă activitatea acestor infractori nu este specifică unui grup infracțional organizat, pe bună dreptate se pune întrebarea, atunci care este?

Procurorul Adrian Bălineanu este undeva acoperit de lege, o lege imperfectă, care arată că numai faptele a cărui minim special de pedeapsă este de cel puțin cinci ani în cazul comiterii unor infracțiuni, de către mai multe persoane poate fi încadrat juridic ca acțiune a unui grup infracțional organizat.

Recidiviști, unu și unu

Toți cei trei infractori au în spate condamnări pentru fapte similare. Dorin Socaciu, în vârstă de 48 de ani, a fost condamnat între anii 1997-2008 la pedepse cu închisoarea pentru săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune și furt calificat, fiind eliberat condiționat la 24.09.2008. Conform aprecierii procurorului acesta ”a dat dovadă de indiferență față de valorile sociale protejate de legea penală și de specializare infracțională, neavând valorile interne necesare pentru a-i cenzura impulsul infracțional”.

Ferencz Menyhart, 44 de ani, este juniorul grupului, dar în același timp și liderul grupului, a fost condamnat la 9 ani închisoare în anul 2002 pentru săvârșirea infracțiunii de tâlhărie calificată și în anul 2004 la pedeapsa de 1 an și 6 luni închisoare pentru complicitate la furt calificat, fiind eliberat condiționat la data de 19.12.2008. De asemenea a fost condamnat de mai multe ori pentru comiterea de infracțiuni contra patrimoniului. Potrivit caracterizării procurorului, acesta a dat ”dovadă de indiferență față de valorile sociale…”, iar faptul că a fost condamnat și pentru comiterea unei infracțiuni de tâlhărie calificată, demonstrează faptul că ”…este capabil să apeleze la violențe în scopul însușirii pe nedrept a unui bun sau pentru a-și asigura scăparea”.

Viorel Truță, decanul de vârstă al grupului – 51 de ani, este ”recidivist postcondamnatoriu”. Trecutul infracțional al acestuia este bogat, începând cu anul 1994 acesta a fost condamnat la pedepse cu închisoarea sau amendă pentru săvârșirea infracțiunilor de favorizare a infractorului, furt calificat, vătămare corporală din culpă, înșelăciune, furt calificat, vătămare corporală și tentativă la tâlhărie calificată. A fost eliberat condiționat la 21.11.2017, având 505 zile rest rămase de executat. În situația lui Truță, având în vedere că fapta ce face obiectul anchetei s-a consumat anterior considerării ca executare a pedepsei, se reține în cauză incidența stării de recidivă postcondamnatorie. Și în cazul lui Truță, procurorul apreciază că deși a fost condamnat de mai multe ori pentru infracțiuni contra patrimoniului, acesta nu a înțeles ”să se îndrepte și să adopte un comportament social dezirabil”.

Cu toate probele covârșitoare existente la dosar, cei trei infractorii nu au recunoscut faptele, optând să uzeze până acum de dreptul la tăcere.

Doru Costin

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.